Candidații API din Ciochina și Bordușani au solicitat BEC anularea alegerilor. BEC a respins cererile
Câmpulungeanu Vasile, candidat API la primăria comunei Ciochina, a transmis Biroului Electoral Central o cerere prin care contestă rezultatul alegerilor pentru funcția de primar în circumscripția electorală nr. 22 comuna Ciochina, solicitând anularea alegerilor. O astfel de cerere a fost înaintată BEC și pentru comuna Bordușani, de către API.
Vasile Câmpulungeanu, candidat la funcția de primar din partea API în comuna Ciochina, a pierdut alegerile la diferență de doar două voturi. Înaintea alegerilor locale, Vasile Câmpulungeanu a decis să plece din PSD, să se înscrie în PDL și că candideze din partea Alianței pentru Ialomița.
Lupta dintre reprezentanții celor două formațiuni politice care au participat în alegeri la Ciochina, API și USL, a ajuns la apogeu în ziua alegerilor, dar și pe parcursul numărării voturilor. În final, s-a ajuns la un rezultat final, Stroe Gheorghe, candidatul USL, obținând 896 de voturi (50,05%), iar Câmpulungeanu Vasile 894 de voturi (49.94%). Pe 12 iunie, Câmpulungeanu Vasile transmite Biroului Electoral Central o cerere prin care contestă rezultatul alegerilor pentru funcția de primar în circumscripția electorală nr. 22 comuna Ciochina, solicitând anularea alegerilor. În motivarea cererii sale, Câmpulungeanu a reclamat nereguli sesizate în momentul închiderii secțiilor de votare, la numărarea buletinelor de vot.
În data de 15 iunie, BEC hotărăște respingerea cererii de anulare a alegerilor pentru…lipsa calității contestatarului.
Potrivit prevederilor art. 37 din legea 67/2004 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, BEC poate soluționa sesizările privitoare la frauda electorală, putând dispune anularea alegerilor dintr-o circumscripție electorală în cazul în care constată, pe baza probelor administrate, că votarea și stabilirea rezultatului alegerilor au avut loc prin fraude de natură a modifica atribuirea mandatelor în circumscripția respectivă, existența fraudei stabilindu-se de BEC de la caz la caz, pe baza probelor prezentate de cei care au invocat-o.
La alin 3 al aceluiași articol de lege se prevede că, în cazul unei fraude electorale, cererea de anulare a alegerilor dintr-o circumscripție electorală se poate face numai de către partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale sau candidații independenți care au participat la alegeri și numai în termen de 48 de ore de la închiderea votării, sub sancțiunea decăderii. Cererea trebuie motivată și însoțită de dovezile pe care se întemeiază.
În condițiile în care cererea a fost formulată de un candidat al unui partid politic, în nume propriu, cererea fost respinsă, Vasile Câmpulungeanu neavând calitatea de a solicita anularea alegerilor.
Chiar dacă fostul primar a adus probe noi în susținerea afirmațiilor sale, chiar dacă mai mulți cetățeni au protestat în comună acuzând tot felul de nereguli, decizia a fost luată.
O situație asemănătoare a fost și la Bordușani, unde candidatul PSD, Constantin Nica, primar de mulți ani în acea localitate, a câștigat un nou mandat, cu 853 de voturi, la o diferență de 20 de voturi față de Marin Vasile Bobocel, candidatul API.
Cum 20 de voturi au putut face diferența, API a înaintat BEC o cerere de anulare a alegerilor, probabil din aceleași motive ca la Ciochina, legate de fraude electorale. Situația a fost tensionată chiar din noaptea alegerilor, rezultatul de la Bordușani sosind aproape de dimineață, fiind ultima comună în care încă se duceau „lupte grele” privind stabilirea câștigătorului.
Reprezentanții BEC au considerat, însă, că cererea API trebuie respinsă deoarece a fost tardiv formulată, respectiv pe data de 12 iunie ora 23.34, iar termenul în care putea fi promovată era în intervalul 10 iunie ora 21.00, când s-a închis votarea, până la data de 12 iunie ora 21.00.