Campusul școlar de la Liceul „Carol I”, o investiție emblematică pentru mulți feteșteni
Importanța investițiilor în educație este de necontestat. Lipsa lor duce la subcultură, la generații pierdute, la o societate confuză, la sărăcie, atât morală cât și materială. O investiție în educație poate nu este rentabilă pentru unii, având în vedere faptul că „profitul” nu este „palpabil” imediat. Poate nici nu se dorește ca acel „profit” să existe. Pentru că un om educat va avea orizonturi nenumărate, va avea idei, va avea întrebări. Nu sunt mulți cei care se aventurează să investească în acest domeniu, fiind evident de ce. Dar aceia, puțini ce-i drept, care reușesc, în ciuda tuturor piedicilor, de la birocrație și până la subfinanțare, se vor simți mândri că au contribuit, direct sau indirect, la schimbarea viitorului unor copii și că au dat o șansă acestora de a studia în condiții cel puțin decente, de a performa, de a se dezvolta sănătos.
Un exemplu în acest sens este la Fetești, unde în luna mai 2016 s-a dat în folosință cel mai modern campus școlar din regiune, la Liceul Teoretic „Carol I”. Acest obiectiv a fost singurul finalizat din județ, din cele patru aprobate pentru construcție.
Dar până la finalizarea lui a fost cale lungă. Sistarea finanțării de la bugetul de stat a obiectivului a avut ca efect oprirea lucrărilor în 2009, imaginea deprimantă cu o groapă „căscată” în zona liceului urmărindu-i pe elevi și profesori timp de mai mulți ani. Administrația locală de atunci, respectiv primarul Gheorghe Catrinoiu, nu a mai așteptat o rezolvare providențială și a identificat o oportunitate de finanțare prin Regio- Programul Operațional Regional 2007 – 2013. Investiția a fost una majoră, de aproximativ 28 de milioane de lei, valoarea eligibilă fiind de peste 26 de milioane de lei, cu o cofinanțare de la bugetul local de 2%. Campusul asigură acum elevilor și cadrelor didactice spații de învățământ moderne, facilități de cazare, o cantină, o sală de sport, terenuri de sport. Mai mult, cadrele didactice navetiste beneficiază de locuințe, fiind construită o clădire cu 10 garsoniere.
Am dorit să aflăm, după patru ani de la inaugurare, dacă a meritat să se investească în educație, dacă elevii și cadrele didactice sunt mulțumite, cât de util este campusul, ce probleme a rezolvat apariția acestuia, dar și cât efort au depus atât „autorul moral” al dezvoltării Liceului „Carol I”, cât și cel care a și pus în practică proiectul.
„Această investiție a rezolvat foarte multe dintre problemele pe care le aveam”
Avram Olguța, profesor de chimie la Liceul Teoretic „Carol I” Fetești: „Investiția este una dintre cele mai mari din oraș. Sistemul de învățământ din Fetești avea nevoie de această investiție, pentru că Liceul Teoretic Fetești are un număr mare de elevi și se lucra în două schimburi. Era foarte greu. Mulți elevi navetiști, care mai ales seara, în zilele de iarnă, plecau pe la ora 19.00 – 19.30, deci ultima oră pentru ei era compromisă. Ce a rezolvat apariția campusului în oraș? În primul rând, se poate desfășura actul educativ într-un singur schimb. Cele două corpuri de clădire, cu săli de clasă, asigură acum buna desfășurare a procesului de instruire. Sunt laboratoare funcționale, dotate de ultimă oră, laboratoare de chimie, fizică, biologie, cu absolut tot ce trebuie, astfel încât orice activitate experimentală care este cuprinsă în programă noi o putem desfășura. Apoi mai sunt trei laboratoare de informatică, pentru că toți elevii din liceu studiază informatica și tehnologia informației și, bineînțeles, că sunt deosebit de utile celor care studiază la profilul real, la clasele de matematică-informatică. O altă problemă pe care o resimțeam de-a lungul timpului, și credeți-mă că am 37 de ani în învățământ, sunt feteșteancă, am făcut liceul în Fetești, dar niciodată nu am văzut sală de sport. Vreau să vă spun că, la ora actuală, campusul școlar al Liceului Teoretic Fetești beneficiază de o bijuterie în ceea ce privește sala de sport. Are suprafață mare, se pot desfășura orele în bune condiții, are cabinet medical, are vestiare, are săli de duș, unde elevii își pot asigura igiena necesară, înainte și după orele de sport. Pe lângă această sală, sunt și două terenuri de sport în aer liber. Apoi, cantina a fost un succes. Vă spun și din perspectiva părinților. Au încredere să-și lase elevii la Liceul Teoretic. Știu că se desfășoară un act educativ responsabil și, în același timp, copiii pot beneficia de o masă caldă, nefiind nevoie să mai plece cu sandwich-ul la ei și nu își mai fac griji ce punem astăzi în ghiozdan. Se înscriu cu o zi înainte la cantină, studiază meniul care este afișat, și își aleg de acolo, în limita unei sume extrem de convenabile pentru elevi și familiile lor. Este un succes. Cantina este dotată la un nivel modern, personalul angajat este de calitate și asigură pregătirea hranei în condiții de maximă igienă pentru elevi. Apoi, deasupra cantinei avem un club, în care putem desfășura atât activități educative, culturale, cât și întâlniri cu diverși factori locali, județeni. Sunt prezentate oferte educaționale de la universități, din Constanța, București, ca să spun doar câteva care sunt mai aproape de Fetești și unde și noi avem elevi care pătrund în învățământul superior.
Campusul mai beneficiază de un internat. Aici este o problemă oarecum, având în vedere că deși sunt asigurate 100 de locuri, nu sunt ocupate toate. Este dotat cu spălătorie, călcătorie, personal de întreținere. Din păcate, părinții nu apelează și la această resursă a campusului, preferând ca elevii să facă naveta. Eu i-aș sfătui, pentru că nu este niciun câștig să facă naveta, mai ales pe frig, ploaie, aglomerație, să lase elevii să locuiască acolo pe parcursul săptămânii de cursuri. Mai ales în această perioadă cu pandemia. Eu cred că ar fi în mai mare siguranță să vină să locuiască în internat. Din internat până în sălile de clasă fac două-trei minute. Deci, extrem de bine. Pentru că resursa de timp și de sănătate a elevilor este cea mai importantă. Fiecare cameră este dotată cu cabină de duș, cu toaletă, deci se asigură o igienă perfectă în opinia mea. De asemenea, este cald în liceu, iar elevii sunt relaxați din acest punct de vedere. Noi am suferit ani de zile din cauza frigului din săli. Campusul a fost pur și simplu un succes pentru întregul oraș.
Când au fost sistate lucrările, nu mai aveam nicio speranță. Era deprimant. Domnul Vasile Mitu, atât din câte știu eu, este autorul moral al dezvoltării Liceului Teoretic Fetești și mai știu că am beneficiat de sprijinul îndeaproape al domnului Gheorghe Catrinoiu, care era primar la acel moment. În fața dumnealor, eu mă înclin. Pentru acest rezultat al orașului. Este mare lucru. Nu mai vorbim de constructor, firma Erbașu, care a fost jos pălăria când au fost reluate lucrările.
Feteștiul nu a dus niciodată lipsă de copii și părinți interesați de educație. Și tocmai acest campus vine în întâmpinarea unor așteptări ale părinților, ale familiilor elevilor. Am avut anul trecut o elevă intrată prima la medicină, un elev care a intrat cu media 10 la automatică. Rezultatele bune se adună an de an. Este o mulțumire că investiția în educație nu a fost în zadar. Pentru că această investiție a rezolvat foarte multe dintre problemele pe care le aveam. Acum a rămas timp și pentru pregătiri suplimentare și pentru alte activități extracurriculare la sfârșit de săptămână. Avem unde să ne ducem, avem și timp de pregătire pentru olimpiade și concursuri și avem mai ales loc. Înainte, cu toate clasele blocate, pur și simplu și pe holuri făceam pregătire pentru concursuri. Să nu mai vorbim despre blocul de garsoniere pentru cadrele didactice, care vine în întâmpinarea acestora. Este o realizare. Acest campus este unul dintre cele mai bune lucruri care au apărut în Fetești după Revoluție și, în special, pentru învățământ. Să sperăm că se vor termina și celelalte campusuri începute în județ”.
„După Spital, campusul școlar este a doua cea mai mare realizare pentru Fetești”
Niță Damian Leonard, profesor religie la Liceul Teoretic „Carol I” Fetești: Sunt profesor din 2007 la Liceul Teoretic din Fetești și știu cum se începuse acolo lucrarea, apoi a stagnat, iar când domnul Catrinoiu a obținut fonduri europene a fost ceva extraordinar pentru mulți elevi din Fetești, dar și pentru cei din comunele din jurul Feteștiului. Acest campus a schimbat cu siguranță viziunea asupra sistemului de învățământ. Copiii învață într-un singur schimb, au și cantină, iar acolo mănâncă zilnic sute de elevi, apoi au o sală de sport foarte mare și foarte bine pusă la punct, au internat, unde copiii, pentru a evita să facă naveta, au preferat să stea acolo. În acest campus există siguranță pentru copii, există pază, există condiții foarte bune. În opinia mea, după Spital, care a fost dat în folosință tot pe timpul primarului Gheorghe Catrinoiu, campusul școlar este a doua cea mai mare realizare pentru Fetești. În ultimii ani nu s-au mai realizat investiții la un astfel de nivel în Fetești. Din câte știu, unele proiecte au fost uitate, altele tărăgănate. Liceul Teoretic s-a schimbat total ca urmare a acestei investiții. Au condiții foarte bune, au căldură, au multe lucruri bune acolo. Eu, ca profesor, prezent zi de zi acolo când am ore, văd clar cum s-a schimbat. Mai ales din 2007 de când sunt aici, s-a schimbat total. Unul dintre lucrurile importante este acela că se învață într-un singur schimb, elevii încep cursurile la 8.00, iar undeva la ora 14.00, 15.00, cel târziu 16.00, în funcție de orele pe care le au și în laboratoare, cursurile sunt încheiate. Dar majoritatea termină la ora 14.00. Ceea ce este un lucru extraordinar. Sunt licee în alte orașe mari unde se învață în trei schimburi”.
„Proiectul a fost cel mai mare din regiune, cu cea mai mare valoare, și singurul semnat din Ialomița”
Vasile Mitu, inspector general școlar adjunct al IȘJ Ialomița: „Este cel mai mare proiect din regiune pe Axa 3 (domeniul de intervenție 3.4) infrastructură educațională, de la deschiderea acestei axe din 2009. A fost primul contract semnat de județul Ialomița în cadrul acestei axe, cel mai mare proiect din regiune, cu cea mai mare valoare dintre toate proiectele provenite din județul Ialomița. Cam o treime din ce se alocase județului Ialomița a fost pentru campus. Acest campus este destinat în exclusivitate învățământului, compus din cinci corpuri de clădire, un corp de clădire cu 10 săli de clasă și laboratoare, internat cu 100 de locuri, două camere fiind destinate elevilor cu dizabilități, o sală de sport mare, cu gradene escamontabile, o cantină care asigură 100 de porții de mâncare în două schimburi, sală de festivități, club, conferințe, cu 200 de locuri. A cincea clădire trecută în proiect este un bloc format din 10 garsoniere pe strada Jandarmeriei, pentru cadrele didactice navetiste, cu toate condițiile necesare. Trebuie spus că în 2007, printr-o hotărâre de Guvern, ne-au fost repartizate niște sume prin transferuri de la bugetul de stat către bugetele locale pentru cheltuieli de capital, destinate învățământului preuniversitat de stat. În 2008 a fost alocată a doua tranșă, iar în 2009 au fost sistate fondurile pentru continuarea și finalizarea lucrărilor. În anul 2009 era în jur de 6% lucrările executate. În 2014, datorită domnului primar Gheorghe Catrinoiu, la care am găsit o înțelegere deosebită, și vă spun că fostul primar Văcăruș nu m-a ajutat cu absolut nimic, pentru că, după cum spunea, nu înțelege tagma profesorilor, acest proiect a fost reluat. Tot se spune că este proiectul lui Văcăruș. Să imi arate cineva o semnătură a acestuia pe vreun document, pe ceva. În primul rând, domnul Catrinoiu m-a ajutat să reabilitez acoperișul clădirii vechi, tot cu fonduri europene nerambursabile. Apoi a fost depus un proiect prin Regio, s-a susținut licitația, a câștigat o firmă, care ulterior s-a descoperit că nu îndeplinea condițiile, s-a reluat licitația și a câștigat o altă firmă din cinci participante. S-a dovedit că au fost serioși, profesioniști. Așadar, dacă primarul Catrinoiu nu intervenea, cu echipa de specialiști din primărie, care au lucrat și zi și noapte, nu se reușea. Au fost accesați aproximativ 26 de milioane de lei. S-a muncit mult atunci, au fost o sumedenie de drumuri de făcut, dar s-a reușit. Firma care a câștigat a reușit într-un an să facă ce s-a angajat, ba chiar mai mult decât atât, și am fost foarte mulțumiți. Cea mai mare parte a campusului fost dotată cu echipamente, și vă spun că numai utilajele de la bucătărie au fost miliarde de lei. Nu mai spun de laboratoare. După ce nu a mai fost primar, ne-am rugat de actuala administrație să ne doteze șase săli de clasă. Pentru că în afară de mobilier în șase săli de clasă, totul a fost prins în proiect.
Anul trecut, la cantină, zilnic, au fost asigurate, în medie, 160 de porții de mâncare elevilor, cadrelor didactice, personalului didactic auxiliar și nedidactic. Din păcate, în internat nu au fost cazați prea mulți elevi anul trecut, cam 30 în medie. Mulți având navete pe distanțe scurte, aleg să se ducă acasă. Sala de sport și terenurile aferente au permis desfășurarea orelor de sport în condiții excelente, au fost susținute foarte multe competiții, chiar interjudețene, pentru că este o sală foarte bună. Cadrele didactice sunt foarte mulțumite. Vă spun că au fost solicitări pentru cantină și din alte licee, însă noi nu le putem da curs. La blocul de garsoniere, toate cele 10 locuințe sunt ocupate cu cadre didactice și mai avem cereri.
Gheorghe Catrinoiu cât a fost primar s-a axat foarte mult pe învățământ, sprijinindu-ne în tot ceea ce am solicitat. S-a implicat, s-a străduit să facă din foarte multe unități de învățământ din municipiu locuri în care procesul de educație să se desfășoare în cele mai bune condiții. Mai sunt proiecte de reabilitare la care, după ce a venit o altă administrație, nu s-a făcut mare lucru. Cum sunt Școala Radu Vodă (nr. 1) și Școala Mihai Viteazul (corp A), care au nevoie stringentă de reabilitare. Din păcate, proiectele întocmite pe vremea lui Catrinoiu sunt scoase de la sertar tocmai acum, pe ultima sută de metri, știm noi de ce, încercându-se să se inducă ideea de implicare. Implicare trebuie în fiecare zi, în fiecare an”.
„Cel mai mare avantaj pe care acest campus l-a creat a fost învățământul într-un singur schimb”
David Mihai, elev la Liceul Teoretic Carol I Fetești: „Campusul beneficiază de dotări la nivel european, unde noi, elevii, cât și cadrele didactice, putem desfășura actul educațional în cele mai bune condiții. Din 2016 am fost beneficiar direct al acestei investiții importante, cum de altfel vor fi și de acum încolo multe generații de elevi. Administrația locală de la acea vreme a reușit să atragă fonduri europene pentru a construi acest campus care va ajuta multe generații, după cum am spus. Campusul beneficiază de un corp nou în care sunt 10 săli de clasă, patru laboratoare, de fizică, chimie, biologie, informatică, un internat care asigură cazarea elevilor care provin din localitățile limitrofe, o sală de sport utilizată în principal pentru desfășurarea orelor de sport, dar și pentru competiții, două terenuri, unul de fotbal și unul de baschet. Construind acest campus, administrația locală a făcut un lucru foarte bun. Cel mai mare avantaj pe care acest campus l-a creat a fost învățământul într-un singur schimb, ceea ce este mai confortabil atât pentru elevi, cât și pentru cadrele didactice”.
Pe același subiect: