Bugetul spitalului județean de urgență, aprobat pe bucăți…
O veste bună: Computerul Tomograf a fost reparat și este funcțional
Spitalul este locul unde nu ai vrea să ajungi, nici în calitate de pacient, nici ca vizitator. Pe lângă faptul că este deprimant să vezi oameni bolnavi la tot pasul, te mâhnește indiferența unor cadre medicale, dar și sărăcia și mizeria în care se scaldă sistemul, care fac din acest loc unul pe care ai vrea să-l ocolești cu orice preț.
Este binecunoscut faptul că sistemul de sănătate este subfinanțat, însă când nu există nici o planificare a acestor fonduri pe o perioadă mai lungă, situația devine alarmantă. Se încheie anexe peste anexe, ba pe un trimestru, ba pentru o lună, așa, ca să lungești boala…
Spitalul Județean de Urgență din Slobozia, ca de altfel și celelalte spitale din județ, se confruntă cu lipsuri majore. Autoritățile județene și locale, în administrarea cărora se află, sunt nevoite să aloce din buget fonduri de fiecare dată când Casa de Asigurări de Sănătate nu reușește să acopere cheltuielile acestor instituții.
Este drept că în afară de contractele cu CJAS și de contribuția financiară din bugetul județului, veniturile spitalului mai provin din bugetul Ministerului Sănătății, medicina legală, venituri proprii și sponsorizări sau donații. Iar spitalul din Slobozia a beneficiat de sponsorizări importante în ultima vreme. Însă nevoile sunt multe…
La finele săptămânii trecute, în cadrul ședinței Consiliului Județean Ialomița, a fost aprobat bugetul de venituri și cheltuieli al spitalului de urgență, pe anul 2014, programul de investiții, numărul maxim de posturi și fondul aferent salariilor de bază.
Pentru anul 2014, în bugetul previzionat, veniturile spitalului județean sunt în sumă de 22.185.000 lei, iar cheltuielile de 22.787.000 lei. Potrivit fundamentării prezentate, cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate au fost încheiate acte adiționale la contractele pe anul 2013 numai pentru trimestrul I 2014, finanțarea pentru restul perioadei urmând a fi contractată. În aceste condiții, creditele bugetare aferente celorlalte trimestre, ce se finanțează din bugetul CJAS, nu sunt prevăzute în proiectul de buget. După încheierea contractelor de furnizare de servicii medicale pe anul 2014 cu CJAS, suplimentarea bugetului va fi realizată prin rectificare bugetară.
„Particularitatea bugetului pe care îl aprobăm astăzi decurge din faptul că la acest moment sumele prevăzute pe 2014 nu acoperă toate nevoile funcționării la standarde de calitate a acestei unități sanitare, din cauză că au fost încheiate contracte doar pe primul trimestru cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate. Bugetul va fi acoperitor prin semnarea unui adițional și pentru luna aprilie, este un buget în care aveți și efortul financiar al Consiliului Județean. Probabil acest buget va fi modificat de multe ori anul acesta, până când vom avea previziuni pe tot anul… probabil de trei – patru ori va fi rectificat”, spunea președintele Consiliului Județean Ialomița, Silvian Ciupercă.
La ora actuală, în spital lucrează 822 de oameni, dintre care 72 de medici și 38 de medici rezidenți, iar fondul aferent salariilor de bază, necesar pentru anul 2014, este de 21 milioane lei…
Mai adăugăm faptul că, de săptămâna trecută, Spitalul Județean de Urgență din Slobozia are funcțional Computerul Tomograf. Reparația capitală la acest echipament a fost efectuată cu fonduri de la Consiliul Județean.