Biroul pentru Protecția Animalelor Ialomița a aplicat 196 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 264.960 lei
Protecția Animalelor… Un concept care pentru unii ar părea ridicol. Mai ales în România, unde educația cu privire la protecția animalelor este la început.
La noi, foarte multe animale sunt încă abandonate, schinguite sau omorâte, neîngrijite, înfometate sau nesterilizate. În România, chiar dacă lucrurile încep să se miște ușor, grija față de animale nu este o prioritate, din mai multe motive. Într-o lume civilizată, într-o lume educată, cu pârghii legislative bine create, aceste probleme nu ar exista. Dar este încă greu să schimbi mentalități. Este nevoie de o colaborare foarte bună între oameni, autorități publice locale și județene, asociații de profil, poliție, direcții veterinare, pentru a găsi soluțiile cele mai bune și a îndrepta această situație. Pentru că problema este comună, la fel ca nepăsarea și indiferența.
În România, din 2021, s-au înființat structuri de protecție a animalelor, structuri de specialitate care funcționează în cadrul Inspectoratelor de Poliție. Acestea au competență teritorială județeană în domeniul coordonării activităților privind prevenirea și combaterea faptelor de natură penală și contravențională care au ca obiect animalele aflate într-o situație de pericol, prin aplicarea prevederilor legii 205/2004, privind protecția animalelor, conform Ordonanței 155/2021, privind programul de gestionare a câinilor fără stăpân de pe domeniul public, Ordonanței 55/2002 privind regimul de deținere a câinilor periculoși sau agresivi.
În îndeplinirea atribuțiilor ce îi revin, Biroul pentru Protecția Animalelor colaborează și relaționează cu autoritățile și instituțiile publice din administrația publică locală și organizațiile neguvernamentale de protecție a animalelor în scopul intervenției de urgență în situația în care animalele sunt supuse unor situații de pericol care le afectează viața sau integritatea fizică, ca elemente ale condițiilor de viață și de bunăstare ale acestora.
În cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor Ialomița sunt angajați doi ofițeri de poliție care au și calitatea de medic veterinar.
În primele 9 luni ale acestui an, polițiștii au identificat mai multe situații în care s-a impus extragerea unui animal dintr-o situație de pericol iminent în care se afla, fiind necesară aplicarea a 15 ordine de plasare în adăpost, fiind salvate totodată 21 de animale (10 pisici, 10 câini și un cal).
„Ofițerii de poliție – medici veterinari au examinat clinic în această perioadă 56 de animale care au făcut obiectul unor constatări, atât în cauze penale, cât și contravenționale, parte dintre acestea făcând obiectul unor plasări în adăposturi. La nivelul Biroului pentru Protecția Animalelor Ialomița au fost înregistrate și soluționate 56 de lucrări și petiții, care au avut ca efect activități pentru constatarea contravențiilor din domeniul de protecție a animalelor, fiind aplicate 196 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 264.960 lei. În perioada analizată au fost desfășurate 13 acțiuni cu efective proprii, aici menționăm și acțiunea care se află în desfășurare cu Garda de Mediu, privind prevenirea și combaterea comerțului sau a deținerii ilegale de animale protejate, au fost acțiuni de verificare a comerțului cu animale, în contextul epidemiologic legat de pesta micilor rumegătoare, dar nu numai, acțiuni de prevenire a atacurilor canine în spațiile publice și acțiuni de promovare a sterilizării animalelor cu deținători. De asemenea, polițiștii au verificat și condițiile de bunăstare din cele patru adăposturi de câini din Slobozia, Amara, Țăndărei și Fetești. Nu în ultimul rând, am informat cetățenii cu privire la obligațiile pe care le au în calitate de deținători de animale, precum și acțiuni de prevenire a faptelor de natură penală sau contravențională, inclusiv activități în cadrul școlilor, în cadrul acțiunilor din „Săptămâna Altfel”, a declarat inspector principal de poliție Grigore Luciana, din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor Ialomița, în cadrul unei conferințe de presă susținută joi, 7 noiembrie.
Polițiștii reamintesc cetățenilor faptul că este obligatorie identificarea animalelor prin microcipare sau prin orice alt sistem agreat de ANSVSA, care ulterior este introdus în RECS (Registrul de Evidență al Câinilor fără Stăpân). Sterilizarea animalelor este o altă obligație a deținătorilor, atât a animalelor din rasă comună și metișii acestora, neîndeplinirea acestor obligații fiind sancționată cu amendă de la 2.000 la 5.000 de lei, respectiv de la 5.000 la 10.000 de lei.
„Totodată, dorim ca populația să conștientizeze faptul că în conformitate cu prevederile legii 205/2004 republicată, privind protecția animalelor, este interzisă abandonarea și alungarea unui animal a cărui existență depinde de îngrijirea omului și se sancționează cu amendă de la 3.000 la 12.000 de lei. Un alt aspect important este faptul că unii deținători care iubesc mai mult câinii ce aparțin unor rase considerate periculoase, cum ar fi câinii de luptă, de atac, asimilați prin caracterele morfologice cu câinii dn rasa Amstaff, Pitbull, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso etc sau metiși, au mai multe obligații decât deținătorii de câini din alte rase, având obligația înregistrării lor la Asociația Chinologică Română, afiliată la Federația Chinologică Internațională, ulterior având obligația declarării la sediul poliției pe raza localității în care este cazat câinele, să inscripționeze în mod vizibil la intrarea în imobil un avertisment pe o plăcuță, cu inscripția „câine agresiv”. Deținătorilor de animale le este interzis să aplice rele tratamente și cruzimi animalelor (…), acestea constituind infracțiuni care pot fi pedepsite cu închisoarea sau cu amendă penală, ajungându-se chiar la confiscarea animalelor sau la interzicerea deținerii de animale pe o perioadă de cinci ani. Infracțiunile cu închisoarea de la 6 luni până la 3 ani sunt în cazul unor intervenții chirurgicale care modifică aspectul unui animal, cuparea urechilor, codotomia, secționarea corzilor vocale, ablația ghearelor, despărțirea puilor de mamă în scop comercial când aceasta se face până la 8 săptămâni sau folosirea animalelor pentru expoziții, spectacole… Avem infracțiuni care se pedepsesc cu închisoarea de la 1 an la 5 ani sau cu amendă, în cazul folosirii animalelor sălbatice la evenimente, circ, folosirea armelor cu tranchilizant asupra animalelor în alte situații decât în cazul imobilizării, practicarea tirului și rănirea cu intenție a animalelor. Mai sunt infracțiuni pedepsite cu închisoarea de la 2 ani la 7 ani sau cu amendă, respectiv uciderea animalelor cu intenție, fără drept, schinguirea animalelor, organizarea de lupte între animale și zoofilia”, a adăugat declarat inspector principal de poliție Grigore Luciana.
Având în vedere problematica aceasta, a câinilor fără stăpân, și a adăposturilor insuficiente la nivelul județului, numai patru, reprezentanții poliției susțin că au avut discuții cu autoritățile județene care au în plan înființarea unei Asociații de Dezvoltare Intercomunitară și, implicit, înființarea unui adăpost mai mare, care să preia și din localitățile rurale animale.
La ora actuală, parte din localitățile din zona rurală au încheiate contracte de colaborare cu cele patru adăposturi, în sensul în care animalele fără stăpân capturate de pe domeniul public să fie preluate.
Din nefericire, autoritățile locale nu sunt foarte interesate de acest subiect, pe ulițele satelor existând zeci de câini abandonați, nerevendicați de vreun stăpân, nesterilizați, și care, evident, se înmulțesc la nesfârșit, sunt înfometați, iar unii, în urma acestei lupte pentru supraviețuire, devin foarte agresivi.
Tot din păcate, multe dintre autoritățile locale nu sunt interesate de organizarea unor campanii de sterilizare, iar cei care au organizat nu au sprijinit în vreun fel cu prinderea și transportul acestora. Astfel că mulți dintre deținători, mai ales bătrâni sau fără posibilități materiale, chiar dacă au fost convinși să-și sterilizeze câinele, de exemplu, nu au posibilitatea de a ajunge la zeci de kilometri depărtare. Dacă autoritățile s-ar gândi la o colaborare mai amplă cu medicii veterinari, care să preia cumva această sarcină de a merge în gospodăriile populației și a găsi o soluție, nu numai aceea de vaccinare sau microcipare, poate situația s-ar schimba, nu ar mai exista atât de multe abandonuri, nu ar mai exista atât de mulți câini pe stradă sau în adăposturi, mai ales că adopțiile merg extrem greu, iar cei aflați în adăposturile publice sunt eutanasiați dacă în două săptămâni nu sunt revendicați de cineva.
Așadar, în situația în care dumneavoastră aveți cunoștință despre un abuz împotriva unui animal, iar acesta se află într-o situație de pericol iminent, polițiștii vă recomandă să sesizați serviciul de urgență 112, în vederea intervenției imediate a organelor de poliție. Poliția Animalelor, prin structurile de intervenție constituite la nivel județean, vor interveni în ajutorul animalelor în astfel de cazuri. Dacă acel animal nu se află în pericol, dar vreți să sesizați o situație, trimiteți petiții online.