Bilanț ISU Ialomița: În 2019, numărul incendiilor de vegetație uscată a crescut cu 75,95%, iar numărul de incendii la gospodăriile populaţiei cu 56,64%
Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Barbu Catargiu” al județului Ialomița și-a prezentat joi, 30 ianuarie, raportul de evaluare a activității inspectoratului pe anul 2019, în prezența prefectului județului, Tonița Manea, a președintelui Consiliului Județean, Victor Moraru, a primarului municipiului Slobozia, Adrian Mocioniu, dar și a zeci de colaboratori ai instituției, începând de la primari din localitățile județului și până la reprezentanți ai STS, DGA, Spital, Poliție, Jandarmerie etc.
După prezentarea activităților și misiunilor desfășurate anul trecut, inspectorul șef al ISU Ialomița, Laurențiu Bâcu, a mulțumit tuturor colaboratorilor, colegilor din instituție pentru modul cum și-au îndeplinit atribuțiile de serviciu, membrilor celorlalte structuri implicate în gestionarea situațiilor de urgență, dar și cetățenilor pentru încredere.
„Mulțumim tuturor colegilor pentru modul cum şi-au îndeplinit atribuţiunile de serviciu, iar pe membrii celorlalte structuri implicate în gestionarea situațiilor de urgență la nivel local, îi asigurăm că am fost, suntem şi vom fi împreună o echipă puternică, care va face faţă tuturor provocărilor de la nivelul judeţului Ialomița şi nu numai. ”Curaj si devotament” este deviza noastră și nu ne vom abate de la ea nici în cele mai aprige provocări!”, afirma Laurențiu Bâcu.
În cadrul evenimentului au luat cuvântul și invitații, care i-au asigurat pe pompieri, pe salvatori, de tot sprijinul de care vor avea nevoie.
„Ce ar fi astăzi viața societății fără salvatorii Inspectoratului pentru Situații de Urgență? Este imposibil de închipuit. Aceasta pentru că a devenit normalitate ca ei să fie primii care răspund strigătelor de ajutor ale populației atunci când ia foc o casă, când vin puhoaiele sau când se clatină pământul. Sunt cei care își leagă o funie de brâu și coboară în fundul unui puț să scoată vreun om căzut acolo, care scot apa din locuință și îți curăță șanțul când tu, prea speriat sau pasiv în fața nenorocirii, uiți că te poți ajuta și îi poți ajuta. Sunt cei care îți dau pisica jos din copac, îți scot vaca din grajdul în flăcări sau calul din vreun șanț prea adânc. Ei sunt cei care, contracronometru, aleargă să scoată dintre fiare victimele accidentelor rutiere pentru a permite cât mai repede paramedicilor să intervină cu primul ajutor medical. Și, de multe ori, o secundă în minus pentru ei înseamnă o viață salvată, o misiune încheiată cu bine (…)”, a transmis prefectul, mulțumind totodată acestora.
De asemenea, președintele Consiliului Județean Ialomița, Victor Moraru, le-a mulțumit reprezentanților ISU și le-a transmis salvatorilor că vor găsi sprijin la Consiliul Județean ori de câte ori vor avea nevoie, ultimii trei ani stând mărturie a faptului că aceștia au fost sprijiniți financiar.
În anul 2019, de exemplu, au intrat în dotarea parcului auto al I.S.U.J. Ialomița, cu sprijinul Consiliului Județean Ialomița, două motopompe Novus tip 2000 și un autoturism de teren Mitsubishi. De asemenea, Consiliul Judeţean Ialomiţa a alocat pentru sectorul auto suma totală de 35.000 lei, – 25.000 lei pentru carburant auto, 3.000 lei pentru piese de schimb auto și 7.000 lei pentru reparații curente auto, în vederea funcţionării tehnicii de intervenţie.
„Consiliul Județean s-a ambiționat, iar în ultimii trei ani a alocat sume pentru ISU. Încercăm să contribuim la reparațiile clădirilor pe care dumneavoastră le gestionați, avem solicitări și pentru curtea Inspectoratului, pentru finanțarea sediului ALA, suntem în analiza bugetului și cu siguranță vom găsi și de această dată fonduri pentru a vă sprijini. Meritați din toate punctele de vedere ajutorul nostru. Sunt convins că vom colabora și în anul 2020 la fel de bine cum am făcut-o în 2019, vă felicit pentru întreaga activitate și vă spun un mare BRAVO pentru ceea ce faceți”, a declarat Victor Moraru.
De asemenea, reprezentantul Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) a anunțat faptul că este în derulare un proiect referitor la tehnologia de localizare a apelurilor la 112 (AML). Totodată, faptul că este în proiectare o platformă de comunicații prin sistemul TETRA, dar și modernizarea instrastructurii de comunicații prin fibră optică.