Bătrânii din Centrul pentru Persoane Vârstnice de la Fierbinți nu sunt sedați pentru a deveni „legume”
Un reportaj difuzat recent la un post de televiziune național, în cadrul căruia era acuzată conducerea Centrului pentru Persoane Vârstnice de la Fierbinți că nu are grijă de bătrânii aflați în îngrijire aici, a declanșat un scandal fără precedent. Practic, reprezentanții Centrului erau acuzați că „sedează” beneficiarii, administrându-le un medicament „foarte puternic” care îi transformă în „legume”, doar pentru a nu fi deranjați.
Acuzațiile aduse directorului Centrului, Mariana Petcu, au pornit de la o angajată care a demisionat din funcție după ce a fost „descoperită” că își „însușea” din banii bătrânilor, bani pe care îi avea în gestiune.
După o jumătate de an, fosta angajată a declanșat acest scandal național, anunțând presa de aceste „nereguli” care, în opinia sa, ar exista în Centru.
Trebuie spus că la Fierbinți există, practic, un Complex de Servicii Sociale care are două centre, unul pentru persoane vârstnice, unde sunt 44 de persoane în îngrijire, și un centru pentru tineri cu vârste de peste 18 ani care provin din centrele de plasament, unde sunt 15 tineri în îngrijire.
Acest scandal a condus și la declanșarea unei anchete, formându-se un colectiv de control care să verifice cele sesizate. În plus, pentru a demonta acuzațiile, reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Ialomița au organizat, miercuri, 12 septembrie, o zi a „Porților Deschise”, pentru ca toată lumea interesată să poată afla cum stau lucrurile în realitate, chiar la fața locului și chiar de la beneficiari.
Potrivit directorului DGASPC Ialomița, Paul Marcu, astfel de întâlniri vor avea loc în fiecare centru din județ, pentru ca oamenii să vadă realitatea și să nu se mai dea curs unor zvonuri care să afecteze imaginea instituției.
Legat de acuzațiile că bătrânii sunt sedați, Paul Marcu susține că numai un om care nu-i normal se poate gândi la așa ceva.
„Mariana Petcu conduce din anul 2000 acest centru. Nu am avut probleme grave niciodată. A condus bine unitatea și nu am avut reclamații. Chiar dacă au existat probleme, acestea au fost rezolvate înainte de a se inflama. Doctorul Trașcă are în atenție toți bătrânii de aici. În Centru există șapte bătrâni care au prescris și li se administrează acest medicament. Dar asta nu înseamnă că sunt sedați toți beneficiarii”, spunea Paul Marcu.
La rândul ei, conducerea instituției se apără și spune că acest scandal a fost declanșat din anumite interese, având în vedere că sesizările au fost făcute la șase luni de la plecarea angajatei din Centru și nu cât a lucrat acolo.
„Mă doare foarte tare că s-a aruncat cu noroi în colectivul nostru. Este un colectiv extraordinar. Legat de acuzații, nu o să vin eu cu multe argumente. Eu vreau să dovedesc realitatea prin cuvintele beneficiarilor. Este o mare jignire. Aici nu se moare pe capete din cauza neglijenței angajaților. Cele 42 de decese care au avut loc în cinci ani au survenit strict în urma problemelor de sănătate ale beneficiarilor. Referitor la faptul că bătrânilor li se administrează Haloperidol în mod abuziv astfel încât să-i transforme în legume…puteți să vedeți documentele medicale. Sunt șapte bătrâni cărora li se administrează acest medicament, dar numai sub supravegherea medicului psihiatru”, spunea Mariana Petcu.
În concluzie, reprezentanții Centrului dar și ai Direcției susțin că nu există niciun interes ca beneficiarii să fie „sedați” pentru că această stare ar presupune, pe lângă riscurile aferente, și un efort suplimentar al personalului care ar fi nevoit să îi îngrijească la pat (hrană, nevoi, igienă).