Au început lucrările la primul parc fotovoltaic din județ
Startul unei prime investiții din județul Ialomița într-un parc solar pentru producerea de energie regenerabilă a fost dat, miercuri, 23 mai, la Giurgeni, de către societatea Gigawatt Global.
În zona Giurgeni, Consiliul Județean Ialomița a întocmit un Plan Urbanistic Zonal pentru dezvoltarea, pe o suprafață de 30 de hectare, a două investiții în parcuri fotovoltaice.
Prima investiție, estimată la 15 milioane de euro, este a celor de la Gigawatt Global, reprezentând un parc fotovoltaic cu o putere de 8 MW, fiind concesionată în acest sens o suprafață de 24 de hectare.
Parcul va fi format din aproximativ 32.000 de panouri solare, de 250 wați pe panou, 16 unități invertoare de 500 KW, iar puterea va fi de 8 MW, energie care va fi redistribuită în sistemul energetic național.
Cea de-a doua investiție este a Consiliului Județean Ialomița, pe o suprafață de 6 hectare, finanțarea fiind asigurată din bugetul C.J. Luând în considerare valoarea proiectului, stabilită în anul 2010 la suma de 48.450.850 lei, singura modalitate viabilă de finalizare a obiectivului propus nu o poate constitui decât realizarea în patru etape succesive (module), fiecare modul urmând să aibă o putere instalată de 0,5 MW.
Acest parc va fi de 2 MW, anul acesta urmând să înceapă construcția primului modul. Proiectul Consiliului Județean, care se preconizează a se finaliza într-un an, va asigura energia electrică atât pentru instituția C.J., cât și pentru instituțiile subordonate, dar și în localitățile Giurgeni, Gura Ialomiței și Mihail Kogălniceanu.
David Rosenblatt, cofondatorul Arava Power Company din Israel și unul dintre reprezentanții Gigawatt Global, a apreciat deschiderea pe care a avut-o conducerea județului de a dezvolta un astfel de proiect în județ, înțelegând astfel că există oameni care „fac lucrurile să se întâmple”.
„Operăm în toate zonele lumii, Europa, Orientul Mijlociu, Africa. Dar ce este special la Ialomița, este conducerea județului. Când mergem într-un anume loc, chiar dacă ai soare, chiar dacă ai teren, chiar dacă ai potențial pentru a obține energie solară, dacă nu poți lucra cu conducerea pentru ca lucrurile să meargă, nu poți face o investiție. Pentru că noi știm că oamenii fac lucrurile să se întâmple. Nu este vorba despre bani, nu este vorba despre idei, ci despre oamenii cu care lucrezi până la finalul unei zile. Iar noi credem în oamenii din Ialomița. Această zi este foarte importantă, pentru că acesta este viitorul (…)”, a spus David Rosenblatt.
De asemenea, Ira Green, director general adjunct la Gigawatt Global, afirma că „România este binecuvântată atât cu resurse naturale, dar și cu resurse umane”, însă, la fel ca antevorbitorul său, a adus în discuție importanța unei bune relaționări între investitor și conducerea unui județ.
„Trebuie să ai la conducerea județului oameni care să vadă aceste resurse și să fie deschiși în a le utiliza. Iar aici am întâlnit astfel de oameni de care ar trebui să fim mândri. Oameni care au acea viziune despre viitor, dar și abilitatea de a merge dincolo de idee”, spunea Ira Green.
Președintele Consiliului Județean Ialomița, Silvian Ciupercă, a afirmat că acest „potențial de corectitudine și de angajament” pe care reprezentanții firmei l-au întâlnit în Ialomița este foarte important pentru dezvoltarea proiectelor.
„Proiectul de aici este poate unul dintre cele mai importante pe care le-am născut acum trei ani. Ratările din diverse zone ne-au îndârjit să perseverăm. Acum au venit și partenerii, noi continuăm, este o competiție, iar Ialomița se află pe locul doi în țară, probabil, după județul Giurgiu, unde există un parc operațional”, a subliniat Ciupercă.
Potrivit vicepreședintelui Consiliului Județean Ialomița, Ioan Martin, investițiile în astfel de parcuri, la nivel național, în anul 2012, sunt estimate la 200 milioane de euro, în România fiind în curs de proiectare parcuri de aproximativ 250 MW, iar în Ialomița sunt în fază de PUZ parcuri cu o putere de 32 de MW, dintre care 10 MW dezvoltați de Consiliul Județean sau parteneri ai Consiliului Județean.
Ioan Martin este convins că Ialomița va câștiga foarte mult prin implementarea acestui proiect, în afară de concesiune, taxe și impozite, TVA încasat pe energie sau locuri de muncă. „Prima investiție finalizată va genera încredere, iar alți investitori vor alege zona noastră, pentru că, de ce nu, există competiție. În județul Ialomița se îmbină fericit vântul din Bărăgan, cu o viteză suficientă pentru a putea dezvolta parcuri eoliene, existând la ora actuală în zonă două investiții în curs de proiectare și avizare, dar și cea mai mare strălucire solară din România și cu cel mai mare număr de ore însorite din an. Pe lângă vânt și soare, în zonă există o stație de medie tensiune la Gura Ialomiței care are posibilitatea de a prelua aproximativ 800 de megawați în sistemul național energetic”, a afirmat Ioan Martin.
Prezent la eveniment, primarul comunei Giurgeni, Dinu Valere, i-a asigurat pe investitori de tot sprijinul în realizarea acestei lucrări de amploare, fiind convins că dezvoltatorul va angaja și personal necalificat din localitatea Giurgeni.
„Sper și sunt convins că odată cu această investiție, dar și cu altele care vor veni, zona se va dezvolta din punct de vedere economic”, a spus primarul comunei Giurgeni.
Și, în sfârșit, gheața investițiilor a fost spartă. Iar păsările vor zbura în continuare, oile vor putea paște liniștite, iar natura își va urma cursul…