ATENŢIONARE COD GALBEN DE CEAŢĂ
Urmare a atenţionării meteorologice de cod galben de ceaţă, în zona Moldovei, Dobrogei şi în zonele de sud, POLIŢIA ROMÂNĂ recomandă tuturor participanţilor la trafic să respecte, cu stricteţe, regulile de circulaţie, semnificaţia indicatoarelor rutiere, să adapteze permanent viteza la condiţiile meteo şi să se informeze cu privire la condiţiile meteo şi tronsoanele de drum pe care le vor parcurge.
Pentru data de 15 decembrie a.c., Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare meteorologică de tip cod galben de ceaţă pentru judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt, Gorj, Vâlcea, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Ialomiţa, Călăraşi, Buzău, Brăila, Dâmboviţa şi Prahova, precum şi pentru municipiul Bucureşti.
De asemenea, atenţionarea meteo vizează şi zona Dobrogei şi judeţele Iaşi, Bacău, Vaslui, Vrancea şi Galaţi, inclusiv drumurile naţionale şi europene aferente.
În aceste zone se circulă cu dificultate din cauza ceţii, care pe alocuri reduce vizibilitatea sub 200 de metri şi izolat sub 50 de metri.
Totodată, ceaţa poate influenţa negativ desfăşurarea traficului rutier, iar pentru prevenirea producerii accidentelor de circulaţie pe fondul condiţiilor meteorologice nefavorabile, conducătorii auto trebuie să acorde o atenţie deosebită condusului, pentru că poartă, nu doar responsabilitatea siguranţei lor, ci şi a călătorilor.
În aceste condiţii, vă recomandăm să adaptaţi permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi de trafic! Circulaţi cu viteză redusă atât în localităţi, cât şi în afara lor, mai ales când fenomenul ceţii dense este asociat şi cu un carosabil umed sau acoperit cu polei.
Păstraţi o distanţă de siguranţă faţă de autovehiculul care circulă în faţă! Circulaţi cu viteză redusă, pentru a putea frâna în condiţii de siguranţă! Ţineţi cont de faptul că, în condiţii de vizibilitate redusă, distanţele sunt mai greu de apreciat. De aceea, menţineţi o distanţă mai mare între maşina dumneavoastră şi cea din faţă!
Conducătorii auto trebuie să adopte o conduită preventivă pe toată durata deplasării pe drumurile publice. Este necesar să se ruleze cu viteză redusă, adaptată permanent condiţiilor de drum, iar fiecare manevră în trafic să se facă numai după o temeinică asigurare. Pentru aceasta, oglinzile retrovizoare trebuie reglate corespunzător şi curăţate periodic, pentru a asigurarea celei mai bune vizibilităţi.
Pentru o călătorie sigură şi pentru prevenirea producerii accidentelor de circulaţie, sfătuim conducătorii auto să se intereseze cu privire la condiţiile de deplasare existente pe traseul pe care urmează să îl parcurgă.
Utilizaţi luminile de întâlnire şi pe timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri şi a celor de ceaţă în cazul apariţiei acestui fenomen pentru a reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcţiei de mers.
De asemenea, în cazul rămânerii în pană, triunghiurile de presemnalizare trebuie amplasate la o distanţă mult mai mare faţă de autovehicul, decât în condiţii normale.
Conducătorii auto începători ar trebui să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului în condiţii de drum alunecos, condiţii de ceaţă densă, pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere nedorite.
Nu consumaţi alcool şi nu conduceţi dacă simţiţi că sunteţi obosiţi!
Pietonii sunt rugaţi să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă pe la locurile marcate, la culoarea verde a semaforului electric şi numai după ce sunt siguri că intenţia lor de a traversa a fost observată de către şoferi.
~ ~ ~ POLIŢIA ROMÂNĂ VĂ UREAZĂ DRUM BUN! ~ ~ ~