Atenție, șoferi!
Recomandări pentru un trafic în siguranţă pe timp de ploaie.
Având în vedere atenţionarea meteorologică de instabilitate atmosferică, emisă de către Administraţia Naţională de Meteorologie, referitoare la ploi şi ploi torenţiale pe arii extinse, recomandăm conducătorilor auto ca în condiţiile unui carosabil umed să adopte o manieră calmă de conducere, fără să bruscheze comenzile vehiculului.
Pentru preîntâmpinarea evenimentelor nedorite, le recomandăm conducătorilor auto să efectueze fiecare manevră în trafic doar după o temeinică asigurare şi să folosească luminile de întâlnire ziua pe toate categoriile de drumuri. În situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza stropilor de ploaie, utilizarea acestora de către ceilalţi conducători auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcţiei de mers.
Le recomandăm conducătorilor auto să circule cu viteză redusă, ţinând cont de fenomenul de acvaplanare. Conducătorii de autovehicule sunt rugaţi ca atunci când traversează zone unde partea carosabilă este acoperită cu piatră cubică umedă să manifeste maximum de prudenţă, să circule cu viteză redusă, să mărească distanţa de siguranţă în mers şi să evite efectuarea manevrelor în trafic-depăşiri, treceri de pe o bandă pe alta, etc.
De asemenea, îi sfătuim pe şoferi să echipeze automobilul cu pneuri corespunzătoare, să nu bruscheze comenzile maşinii şi să adapteze permanent viteza la condiţiile de drum.
Operatorii de transport care deţin autovehicule cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone au obligaţia legală de a monta pe roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate, pe perioadele şi pe drumurile stabilite.
Referitor la circulaţia în condiţii de ploaie, este necesar ca fiecare manevră în trafic să fie efectuată numai după o temeinică asigurare. În situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza stropilor de ploaie, folosirea luminilor de către ceilalţi conducători auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcţiei de mers. De aceea, recomandăm ca luminile de întâlnire să fie folosite pe timpul zilei, pe toate categoriile de şosele.
De asemenea, vântul afectează buna desfăşurare a traficului rutier şi vă atenţionăm cu privire la pericolul pe care acest fenomen meteorologic îl poate reprezenta pentru trafic. Pentru evitarea implicării în accidente, conducătorii auto trebuie să-şi sporească prudenţa pe toată durata deplasării, dar mai ales la ieşirile din tronsoanele împădurite şi sate, la intrările şi ieşirile de pe poduri sau la încrucişările cu autovehiculele cu gabarit mare.
Rafalele de vânt laterale modifică ţinuta de drum a maşinilor, cu atât mai mult cu cât viteza cu care se circulă este mai mare. Totodată, trebuie evitate oprirea sau staţionarea în dreptul copacilor de pe marginea drumurilor, pe care vântul puternic îi poate rupe. Nu în ultimul rând, le recomandăm conducătorilor de vehicule pe două roţi să evite deplasările în acestă perioadă.
Pietonii sunt rugaţi să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă pe la locurile special amenajate, la culoarea verde a semaforului electric şi numai după ce sunt siguri că intenţia lor de a traversa a fost observată de către şoferi.