comenzi la domiciliu cliseru.ro

Atenție la escroci! Metoda “accidentul” continuă să facă victime

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
02/09/2014 | Lege si Ordine

Poliţia a fost sesizată de către o femeie în vârstă de 82 de ani, din comuna Sălcioara, cu privire la faptul că a fost înşelată cu suma de 3.000 de lei.

Din verificările efectuate, poliţiştii au stabilit că partea vătămată a fost contactată pe telefonul fix de o persoană care s-a recomandat a fi nepotul său şi i-a solicitat 3.000 de lei întrucât a fost implicat într-un accident rutier grav şi trebuie să plătească despăgubiri victimei, pentru a scăpa de întocmirea unui dosar penal şi de pedeapsa cu închisoarea.

Totodată persoana necunoscută i-a comunicat bătrânei că va trimite un avocat să ia banii, fapt care s-a şi petrecut.

Ulterior partea vătămată a luat legătura cu nepotul său şi a constatat că a fost înşelată.

Poliţiştii au întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de înşelăciune.

Sfaturi ale Poliţiei pentru a evita această capcană:

      Pentru a evita o astfel de înşelăciune verificaţi dacă ruda respectivă este într-adevăr rănită sau a avut un accident, dându-i un telefon. Trebuie reţinut că nici poliţia, nici parchetul, nu reţin telefoanele mobile ale celor implicaţi într-un accident rutier. De asemenea, cereţi date despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla ruda şi sunaţi pentru confirmare acolo.

      În cazul în care sunteţi sunaţi de astfel de persoane şi nu reuşiţi să aflaţi dacă informaţiile sunt corecte, solicitaţi o întâlnire directă pentru a le da banii şi să sunaţi în acelaşi timp la 112, cerând ajutorul Poliţiei.

      Pentru a împiedica „documentarea” hoţilor despre familia dumneavoastră, vă recomandăm să fiţi atenţi la persoanele cu care intraţi în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător. Este posibil ca acestea să vă urmărească, să încerce să se împrietenească cu dumneavoastră şi să afle detalii despre familie sau vecini.

       Nu primiţi în locuinţă persoane care pretind că sunt de la diverse societăţi comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat, comis voiajori etc.), decât după ce aţi verificat actul de identitate şi legitimaţia de serviciu şi vă creează convingerea că au calitatea invocată. Nu le furnizaţi acestora informaţii despre membrii familiei dumneavoastră sau despre vecini”.

Comunicat de presă: IPJ Ialomița | Foto: arhiva Obiectiv Ialomița