Atenție la escroci! Metoda „accidentul”
Un bărbat de 67 de ani, din comuna Mărculeşti a fost înşelat cu 8.000 de lei prin metoda „accidentul”
Ieri, 20 august a.c., un bărbat de 67 de ani, din comuna Mărculeşti a sesizat poliţia cu privire la faptul că a fost înşelat cu suma de 8.000 de lei.
Acesta a declarat anchetatorilor că a fost apelat telefonic de către o persoană care s-a recomandat a fi procuror şi care i-a spus că nepotul său a fost implicat într-un accident rutier soldat cu victimă în străinătate. Apoi a vorbit cu o altă persoană care a pretins a fi nepotul său şi care i-a solicitat suma de 2.000 de euro pentru a scăpa de pedeapsa cu închisoarea.
Păgubitul a împrumutat 8.000 de lei de la o rudă din localitate, apoi s-a întâlnit cu o persoană la locuinţa sa, căreia i-a înmânat suma de bani.
Ulterior bărbatul a constatat că nepotul său nu a fost implicat în niciun accident rutier.
Poliţiştii au demarat cercetări sub aspectul comiterii infracţiunii de înşelăciune.
Sfaturi ale Poliţiei pentru a evita această capcană:
- Primul sfat, pentru a evita o astfel de înşelăciune este să verificaţi dacă ruda respectivă este într-adevăr rănită sau a avut un accident, dându-i un telefon.
- Trebuie reţinut că nici Poliţia, nici Parchetul, nu reţin telefoanele mobile ale celor implicaţi într-un accident rutier. De asemenea, cereţi date despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla ruda şi sunaţi pentru confirmare acolo.
- În cazul în care sunteţi sunaţi de astfel de persoane şi nu reuşiţi să aflaţi dacă informaţiile sunt corecte, solicitaţi o întâlnire directă pentru a le da banii şi să sunaţi în acelaşi timp la 112, cerând ajutorul Poliţiei.
- Pentru a împiedica „documentarea” hoţilor despre familia dumneavoastră, vă recomandăm să fiţi atenţi la persoanele cu care intraţi în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător. Este posibil ca acestea să vă urmărească, să încerce să se împrietenească cu dumneavoastră şi să afle detalii despre familie sau vecini.
- Nu primiţi în locuinţă persoane care pretind că sunt de la diverse societăţi comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat, comis voiajori etc.), decât după ce aţi verificat actul de identitate şi legitimaţia de serviciu şi vă creează convingerea că au calitatea invocată. Nu le furnizaţi acestora informaţii despre membrii familiei dumneavoastră sau despre vecini”.