Atenție la anunțurile cu locuri de muncă. Nu vă lăsați înșelați!
„Toți cei care vor să plece la muncă în Germania vor lua mare țeapă…”, ne scria, într-un mesaj, o cititoare a ziarului Obiectiv Ialomița, cu privire la un anunț de angajare postat pe internet.
Nu vă lăsaţi înşelaţi de persoanele care vă promit că vă ajută să obţineţi un loc de muncă în străinătate, în schimbul unor sume de bani. Nu daţi curs anunţurilor din ziare, internet sau alte forme de publicitate, până nu verificaţi seriozitatea lor.
„Există pe olx.ro o doamnă, Alina Orosova, care adaugă anunțuri cu plecări în Germania. A postat un anunț inclusiv pentru Slobozia. Am sunat azi și m-a invitat la sediul firmei, în Arad. Mi-a spus din prima că actele pentru dosar costă 532 lei (traducere acte etc) și a ținut să precizeze că până vinerea viitoare trebuie să ajung la Arad, să fac dosarul, ca pe 15 octombrie să fie gata.
Am fost inspirată și m-am uitat la ce anunțuri a mai postat pe olx.ro, observând astfel că publicase o sumedenie de anunțuri cu locuri de muncă în străinătate, pentru mai multe orașe din țară și diverse domenii de activitate.
Cautând pe internet am observat că o groază de oameni se plângeau că aceeași firmă le-a cerut 600 de lei pentru dosar, că au semnat contracte și în final nu au mai reușit să contacteze firma respectivă.” – scria în mesajul primit de redacție.
În prezent, anunțul respectiv a fost eliminat de pe olx.ro, dar pot exista multe astfel de anunțuri, așa că, mare atenție!
Inclusiv pe site-ul nostru, la rubrica Mica Publicitate, primim zilnic câte 10 – 15 anunțuri de angajare în străinătate, cu date aproape inexistente despre angajator și adrese de e-mail obscure, drept pentru care nu le publicăm.
Singurele anunțuri de angajare pe care le publicăm în ediția print a ziarului Obiectiv Ialomița sau online pe obiectiv.net – la rubrica Mica Publicitate sau Locuri de muncă Ialomița sunt contracost – având astfel datele de identificare ale firmelor respective, a căror veridicitate poate fi verificată ușor.
Pentru a nu deveni victima unei astfel de infracţiuni, poliţiştii vă recomandă:
- când primiţi o ofertă de muncă în ţară sau în străinătate, încercaţi să aflaţi cât mai multe detalii despre seriozitatea firmei sau a persoanei respective;
- nu daţi curs anunţurilor din ziare, internet sau alte forme de publicitate, până nu verificaţi seriozitatea lor;
- intermedierile de locuri de muncă în străinătate sunt făcute numai de către firmele acreditate de Inspectoratele Teritoriale de Muncă;
- solicitaţi certificatul de acreditare al firmei, în caz de dubiu sesizaţi imediat poliţia;
nu acceptaţi oferte venite de la persoane fizice; - atenţie la ofertele de muncă în străinătate. Principalele modalităţi de recrutare sunt cele în care se prezintă condiţii financiare deosebit de avantajoase;
- sesizaţi poliţia când aveţi date despre persoane bănuite sau victime ale unor astfel de infracţiuni.
- nu luaţi în considerare eventualele mesaje în care sunteţi desemnat câştigător, fără temei, al vreunui concurs organizat de o firmă cu renume;
- nu transmiteţi nimănui datele dumneavoastră de identificare sau codul numeric personal;
- nu acceptaţi să trimiteţi în avans persoanelor necunoscute, sume de bani pentru aducerea unui autoturism sau alt bun, la care aţi fost anunţat câştigător;
- nu furnizaţi date confidenţiale prin telefon dacă apelul provine de la un număr ascuns sau un număr de mobil pe care nu-l cunoaşteţi; niciodată o societate nu va solicita aşa ceva, garantat este o tentativă de fraudare;
- dacă totuşi aţi fost victima unei astfel de infracţiuni, sesizaţi poliţia, ajutând în acest fel la “demascarea” infractorilor.