Atenție cum utilizați cardurile bancare!
Cardul de credit sau de debit este un instrument cu multe avantaje, utilizat adesea. Pentru protejarea cardului și a banilor dumneavoastră, polițiștii vă recomandă:
Memoraţi numărul personal de identificare (PIN). Acesta nu trebuie notat și ținut în portofel sau lângă card!
În cazul pierderii sau furtului cardului, anunţaţi de îndată instituția financiară emitentă!
Acoperiţi ecranul şi tastatura ATM-ului, pentru ca altă persoană care aşteaptă în spatele dumneavoastră să nu vă poată vedea PIN-ul sau suma tranzacţionată!
Imediat după efectuarea operațiunii, puneţi banii, cardul şi chitanţa într-un loc sigur.
Când folosiţi un ATM în interiorul băncii, care cere folosirea cardului pentru a deschide uşa, nu lăsaţi străini să intre după dumneavoastră!
Dacă ceva vi se pare suspect, anulaţi tranzacţia şi plecaţi imediat, iar dacă vă urmăreşte cineva după efectuarea unei tranzacţii, mergeţi către un loc aglomerat, bine iluminat şi sunați la poliţie!
Nu plătiţi în avans bunurile comandate pe internet, de la persoane necunoscute. Se recomandă să folosiţi un serviciu de curierat cu plata ramburs ce permite deschiderea coletului la primire. Plătiţi produsele după ce v-aţi asigurat că aţi primit ce aţi comandat.
Manifestaţi atenţie şi în cazul în care oferta este foarte tentantă; trebuie luată în considerare existenţa unor detalii care ar fi putut fi omise din anunţul de vânzare, iar pentru unele nelămuriri solicitaţi-i vânzătorului mai multe informaţii.
În cazul în care efectuaţi, totuşi, plata online pentru diferite produse, manifestaţi atenţie când oferiţi detaliile cardului de credit sau debit pe internet; verificaţi întotdeauna daca preluarea datelor se face prin protocol securizat (url-ul de tip https:// înseamnă protocol securizat, iar http:// e necriptat).
Refuzaţi tranzacţia dacă vi se solicită codul PIN. Este normal să vi se ceară codul CVV (format din 3 sau 4 cifre, inscripţionat pe spatele cardului). Vă recomandăm să folosiţi un card de debit dedicat tranzacţiilor online pe care să-l alimentaţi doar cu suma necesară achiziţiei.
Evitaţi operatorii economici care nu afişează date de contact complete (adresă, telefon, cod unic de identificare fiscală etc.) şi care se rezumă la o simplă adresă de e-mail.
Este recomandat să cumpăraţi de la companii cunoscute sau cu care aţi mai avut anterior contacte comerciale şi despre care nu există comentarii negative ale altor clienţi pe forumuri ori pe site-urile de evaluare a serviciilor.
Verificaţi politica respectivei companii referitoare la returnarea bunurilor în eventualitatea în care nu sunteţi mulţumiţi de ceea ce aţi comandat.