comenzi la domiciliu cliseru.ro

Atelier de mărţişoare la Muzeul Agriculturii

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
29/02/2016 | Locale Ialomita

Muzeul Agriculturii Slobozia a organizat în zilele de luni, 22 februarie şi respectiv, vineri, 26 februarie 2016, Atelierul de confecţionat mărţişoare la care au participat elevi ai claselor a IV-a de la Şcoala Gimnazială nr. 3 Slobozia.

atelier martisoare muzeul agriculturiiCopiii au învăţat să confecţioneze mărţişoare tradiţionale din materiale ecologice : pănuşi, pânză de sac, seminţe, şi au dobândit cunoştinţe despre obiceiul purtatului mărţişorului şi semnificaţiile sale „ de apărător de rele şi durere, ca să domolească mânia babei Dochia şi frigul de primăvară”.

În tradiţia populară, luna martie este cunoscută sub numele de Gemănar, Marţ sau Mărţişor iar primele 9 zile se numesc babe. La 1 Martie este ziua Babei Dochia, prima dintre cele nouă.

Se mai păstrează şi astăzi obiceiul ca la 1 Martie părinţii să lege cu şnurul mărţişorului o monedă de argint sau de aur, pe care să o pună la gâtul sau la mâna copiilor pentru a le purta noroc tot anul şi a fi sănătoşi.

Totodată şnurul mărţişorului este funia anului care strânge laolaltă zilele, săptămânile şi lunile în cele două anotimpuri străvechi ale calendarului popular, vara şi iarna.

Mărţisorul se poartă până la Florii sau până la Paşti în funcţie de obiceiul locului, apoi se leagă de ramura unui copac tânăr, ca să rodească.