comenzi la domiciliu cliseru.ro

Arestați pentru evaziune fiscală și spălare de bani

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
12/05/2015 | Lege si Ordine

Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomiţa au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpaţii: SPIREA MARINEL, pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani, participaţie improprie la fals intelectual (2 infracţiuni), fals în declaraţii (2  nfracţiuni),  participaţie improprie la uz de fals (2 infracţiuni), CHIFELEA MARIUS-FLORIAN, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la evaziune fiscală , spălare de bani, DINU IOANA-DANIELA, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la evaziune fiscală,  spălare de bani.

În cauză există probe şi indicii temeinice din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 01.07.2011 – 31.07.2012, inculpatul SPIREA MARINEL, în calitate de administrator al I.I. S. M., în înţelegere cu inculpaţii CHIFELEA MARIUS-FLORIAN şi DINU IOANA DANIELA, a înregistrat  în evidenţa contabilă a acestei societăţi 219 facturi fiscale fictive de achiziţii legume şi fructe în valoare totală de 1.197.345,95 lei, prejudiciind bugetul de stat cu suma totală de 386.240 lei.
Pentru a disimula provenienţa din evaziune fiscală a sumelor de bani, inculpatul SPIREA MARINEL a transferat din contul bancar al societăţii, sumele de 138.399,94 lei şi respectiv 51.454,04 lei în conturile bancare a două societăţi comerciale controlate de inculpaţii CHIFELEA MARIUS-FLORIAN şi DINU IOANA DANIELA, care ulterior au fost retrase în numerar de aceştia şi restituite în final inculpatului SPIREA MARINEL.

La data de 03.10.2012, în timpul desfăşurării unui control fiscal la I.I. S. M., inculpatul SPIREA MARINEL a înstrăinat în mod fictiv către suspectul M. N. C. toate bunurile mobile şi imobile pe care le deţinea în proprietate la momentul respectiv, în scopul sustragerii acestora de la aplicarea unor sechestre fiscale sau penale instituite pentru recuperarea prejudiciului cauzat bugetului de stat.

Prin declaraţiile false făcute în faţa notarului public cu privire la vânzarea-cumpărarea a două imobile, inculpatul SPIREA MARINEL şi suspectul M. N. C. l-au determinat cu intenţie pe notarul public să întocmească în fals şi să autentifice două contracte de vânzare-cumpărare care au fost folosite în scopul intabulării dreptului de proprietate şi îndeplinirii procedurilor de publicitate imobiliară pentru a da astfel aparenţa de legalitate acestor tranzacţii imobiliare fictive.

Faţă de inculpaţi s-a dispus măsura preventivă a reţinerii pe o durată de 24 de ore, începând cu data de 11.05.2015.

La data de 12 mai 2015, procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomiţa au propus Tribunalului Ialomiţa arestarea preventivă a inculpaţilor SPIREA MARINEL, CHIFELEA MARIUS-FLORIAN şi DINU IOANA DANIELA, pe o perioadă de 30 de zile, propunerea fiind admisă de instanţa de judecată.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale reprezintă o etapă în cadrul procesului penal care, alături de măsurile procesuale reglementate ca atare de Codul de Procedură Penală, constituie o activitate procesuală care nu poate, în nici o situaţie, să atingă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Comunicat de presă: PT Ialomița | Foto: arhiva Obiectiv Ialomița