Aproape 1.600 de femei din județul Ialomița au făcut întrerupere de sarcină
Sunt 20 de ani de când contracepția a devenit legală în România, iar femeile pot utiliza anticoncepționale pentru prevenirea unor sarcini nedorite. Cu toate acestea, România este pe primul loc în Europa în ceea ce privește situația avorturilor, mamelor minore şi copiilor abandonați, ceea ce demonstrează deficiențele educaționale ale populației în domeniul educației sexuale. Mai precis, există 480 de avorturi la 1.000 născuţi vii, ceea ce reprezintă dublul mediei din Uniunea Europeană.
Mai mult de 60% dintre tinerele cu vârsta între 15 și 18 ani, active sexual, nu au folosit niciodată o metodă contraceptivă. Mulți dintre tineri încă folosesc metode contraceptive naturale, aproape două treimi dintre ei folosind metoda calendarului sau al contactului întrerupt. În 2011, de exemplu, la nivel mondial, peste 215 milioane de femei au avut sarcini nedorite, iar în fiecare an peste 340.000 femei își pierd viața în urma unor probleme legate de sarcină.
Vorbind strict de județul Ialomița, vă putem spune că situația nu este una care să facă notă discordantă, din cauza ignoranţei şi lipsei de educaţie tot mai multe femei alegând să întrerupă cursul sarcinii.
Potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică Ialomița, în primul trimestru al acestui an, 735 de femei au făcut întreruperi de sarcină în spitalele și cabinetele de obstretică-ginecologie publice, dintre acestea, 505 provenind din mediul rural. Trebuie menționat că majoritatea întreruperilor de sarcină au fost efectuate la cerere. Printre cele 735 de femei s-a aflat și o fată cu vârsta sub 15 ani, iar 73 cu vârste între 15 și 19 ani.
Tot în primul trimestru al acestui an, 140 de femei au întrerupt la cerere cursul sarcinii în cabinetele private, 11 dintre ele fiind cu vârste între 15 și 19 ani. Așadar, în primele trei luni ale acestui an, 875 de femei din Ialomița au făcut avort la cerere sau incomplet.
Deși în trimestrul al doilea numărul acestora a fost în ușoară scădere, acest lucru nu înseamnă că a existat o planificare mai riguroasă sau că femeile au înțeles care este riscul unei sarcini nedorite și au folosit metoda contracepției. Ca dovadă, în trimestrul al II-lea, 584 de femei au solicitat să facă întrerupere de sarcină în spitale și 131 în cabinete private. Cumulat, într-o jumătate de an, aproape 1.600 de femei din Ialomița nu au conștientizat că există și alte metode contraceptive în afara avortului.
Din anul 2007, pe data de 26 septembrie, este celebrată „Ziua Mondială a Contracepției”. În acest an, sloganul campaniei este „Planificarea familiei mele contează”, scopul fiind acela de a atrage atenţia asupra importanţei sănătăţii reproducerii şi a planificării familiale, dar şi de conştientizare a femeilor de vârstă fertilă asupra riscului unei sarcini nedorite. Campania stimulează populaţia pentru însuşirea informaţiilor corecte privind metodele contraceptive şi sănătatea reproducerii și are ca obiective: creşterea numărului de femei informate corect asupra metodelor contraceptive, creşterea interesului femeilor faţă de contracepţie, scăderea numărului de sarcini nedorite și conştientizarea femeilor de vârstă fertilă asupra riscului apariţiei unei sarcini nedorite.