Anul nou vine cu… taxa specială de salubritate
Primarul Sloboziei spune că impunerea taxei speciale este un act de echitate
De la 1 ianuarie 2012, municipalitatea din Slobozia instituie o taxă specială de salubrizare pentru toate persoanele fizice care au domiciliul sau reşedinţa în municipiul Slobozia şi nu au încheiat contracte cu operatorul serviciului S.C. Servicii Comunale SRL Slobozia. Taxa se va plăti în funcţie de numărul de persoane din familie, cuantumul acesteia fiind stabilit la 6 lei / lună / persoană şi se va putea plăti în două rate egale, respectiv 31 martie şi 30 septembrie.
Autoritățile susțin că oportunitatea aprobării acestei taxe speciale rezultă din faptul că din cei aproximativ 53.000 de locuitori pe care îi are în prezent Slobozia, la care se adaugă aproximativ 2.000 cu viză de reședință, numai 36.100 plătesc taxă de salubrizare.
În prezent, operatorul de salubritate care colectează, transportă, depozitează şi neutralizează deşeurile menajere şi asimilate acestora are încheiate contracte cu asociaţiile de proprietari, proprietarii de gospodării individuale şi persoane juridice (agenţi economici şi instituţii), în procent de 66%. Restul de 34% nu plătește această taxă, nu are contracte încheiate şi depozitează gunoiul la containerele asociaţiilor de proprietari sau pe terenurile virane.
În afară de persoanele care desfăşoară activităţi pe baza liberei iniţiative în cadrul cabinetelor medicale, de avocatură, birourilor notariale, ale executorilor judecătoreşti, de expertiză sau alte asemenea, precum şi asociaţiile familiale, vor plăti taxa specială și chiriaşii imobilelor aflate în proprietatea statului, a municipiului Slobozia sau proprietate privată şi care nu au încheiate contracte cu operatorul serviciului de salubritate.
Operatorul serviciului de salubritate din municipiul Slobozia împreună cu Direcţia de Impozite şi Taxe vor asigura evidența la zi a tuturor utilizatorilor fără contracte de prestări servicii în vederea impunerii ulterioare a taxei de salubritate. În situaţia în care, ulterior impunerii, cetăţenii încheie contracte cu operatorul de salubritate, aceştia nu mai datorează taxa specială de salubritate, începând cu data de întâi a lunii următoare celei în care s-a încheiat contractul. Neplata taxei la termenele stabilite atrage după sine calculul şi plata accesoriilor fiscale prevăzute de legislaţia fiscală în această materie.
În cadrul ședinței Consiliului local, unii consilieri și-au exprimat nemulțumirea față de impunerea acestei taxe speciale, acuzând operatorul serviciului de salubritate de faptul că nu se ocupă de încheierea contractelor cu toți locuitorii Sloboziei, primăria fiind acum nevoită să instituie această taxă specială.
Într-un cuvânt, dacă Serviciile Comunale nu se „mișcă” la ușa omului să-l convingă pe acesta de necesitatea încheierii unui contract, vine primăria și îi face treaba. Mecanismul e simplu. Dacă o persoană nu vrea să încheie contract cu Servicii Comunale, unde ar plăti 5 lei/lună/persoană, la primărie va plăti 6 lei. Pentru 1 leu, este posibil ca o parte din cei 34% care în prezent nu își achită salubrizarea, să meargă frumușel și să se înscrie la Servicii Comunale. Cei cărora le va fi greu să se deplaseze până la „dracu-n praznic”, atunci Primăria le va impune să plătească 6 lei.
Consilierul Radu Paros spunea că proiectul de hotărâre este făcut „la repezeală” în condițiile în care operatorul nu s-a plâns că are probleme, dar și de faptul că taxa este prea mare și va fi greu de suportat pentru familiile numeroase și cu venituri mici.
De asemenea, consilierul Constantin Sărăcăceanu afirma că operatorul actual de salubritate nu face nimic să convingă locuitorii să încheie contracte, iar dacă o fac nimeni nu depune eforturi pentru încasarea acestei taxe, operatorul neavând un serviciu pentru recuperarea sumelor. În atare condiții, Primăria nu face altceva decât să ajute o societate privată, transformându-se în „perceptor”.
După discuții, acuzații și explicații care mai de care mai inteligente și pătimașe, a intervenit și primarul Gabi Ionașcu să le pună capac. Acesta a luat „frâiele” discuției în propriile sale „mâini”, dorind să pună, astfel, capăt speculațiilor pe această temă. Din păcate, a bătut la rându-i câmpii cu explicații.
Acesta spunea că „fiecare dintre noi trebuie să contribuim la mai buna gestionare a serviciilor din orașul nostru”, iar dacă vreo persoană avea ceva de comentat cu privire la această taxă avea posibilitatea să o facă în perioada de consultare și nu să discute la infinit în ședința de consiliu.
„Asistați și dumneavoastră la mizeria pe care o produc tot felul de cetățeni, de la pungile scoase din casă și puse în coșurile de gunoi de pe stradă până la mizeria din curți lăsată lângă tomberoane. Că sunt dejecții de la animale, că sunt gunoaie mai menajere, deci fără discuție unii dintre cetățeni se sustrag. Unii vor întreba de ce nu punem poliția locală. Nu mai avem pe cine să punem. Au rămas 52 toți, cu niște salarii de mizerie. Toată sarcina de ordine publică a rămas pe baza noastră și evident că nu putem avea lângă un tomberon de gunoi, lângă o platformă de gunoi câte un polițist local să-l vadă pe nenea Gheorghe când își răstoarnă lăturile în platforma de gunoi. Actualul tarif de 5 lei a fost aprobat și actualizat la sfârșitul anului 2008 nesuferind nicio modificare până în prezent. 6 lei nu cred că este un tarif prohibitiv. Trebuie să vă spun că de fiecare dată pentru cetățenii care nu încheie contracte sau cetățenii care nu plătesc, noi suntem obligați din condiții sanitare să luăm bani din punga bugetului local și să plătim acest serviciu. Deci noi plătim, ceilalți care suntem buni platnici, pentru cei rău platnici. Și atunci, care ar fi soluția? Impunerea. Asta am și făcut. Și nu cred că este un lucru rău, atâta timp cât orașe mai mari decât Slobozia au făcut-o deja. Nu facem un serviciu nimănui. (…) Este un act de echitate care trebuie să-l facem și de taxare a celor care până acum tot au profitat de subvenționarea colectării, transportului și neutralizării deșeurilor”, a declarat primarul.
După toate acestea, Radu Paros a propus un amendament la proiectul de hotărâre, solicitând micșorarea tarifului de la 6 lei la 3,3 lei lunar, dar care a fost respins de consilieri.
Așadar, cu 14 voturi pentru, unul împotrivă și trei abțineri proiectul în forma propusă inițial a fost adoptat, iar taxa specială de salubritate acceptată. De anul viitor, toți cei care nu au încheiate contracte cu operatorul de salubritate, vor avea de plătit 6 lei/lună/persoană.