ANPA suspendă autorizația de pescuit științific pentru Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare
Autorizația fusese emisă de Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură (ANPA) în luna februarie 2017, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecția Mediului (INCDPM) București putând, astfel, să desfășoare un studiu științific pe plan mondial cu privire la impactul lucrărilor de îmbunătățire a condițiilor de navigație pe Dunărea de Jos asupra mediului și, în special, asupra rutelor de migrație a speciilor de sturioni prezente în habitate sălbatice pe Dunăre.
Astfel, în această perioadă, pescarii autorizați pentru pescuit științific au încercat să adune date despre sturioni (morun, cegă, nisetru, păstrugă, viză) și traseul acestora, prin prinderea, marcarea ultrasonică și eliberarea lor.
De asemenea, reprezentanții institutului aveau posibilitatea să recompenseze financiar pescarii comerciali care prindeau accidental sturioni și îi predau reprezentanților institutului pentru marcare.
Numai că, după ce pescarii comerciali au început să declare capturile accidentale, să le predea spre marcare și să fie și plătiți pentru asta, ANPA a declarat război Institutului, amenințându-i cu închisoarea pe pescarii care predau exemplarul capturat, iar pe reprezentanții Institutului că le va retrage autorizația de pescuit științific, pentru încălcarea condițiilor de pescuit științific.
Ceea ce s-a și întâmplat, președintele ANPA, Nicolae Dimulescu (detașat prin ordin la finele lunii septembrie în această funcție) suspendându-le autorizația de pescuit în scop științific până la finele anului.
„Prin decizia nr. 613/1 noiembrie 2017, autorizația nr. 1 din 07.02.2017 eliberată pentru INCDPM București se suspendă până la 31 decembrie 2017. Dispozițiile prezentei decizii vor fi duse la îndeplinire de către Direcția politici de pescuit, privatizare, concesionare, Direcția inspecții ape interioare și Serviciul regional ANPA Tulcea”, se menționează în decizie.
Dincolo de absurdul situației și de răfuielile personale, o acțiune benefică din mai multe puncte de vedere rămâne blocată până la noi ordine. Contestațiile curg de ambele părți, iar sturionii riscă să fie prinși, dar fără să mai fie eliberați, fiind binecunoscute cazurile de braconaj, în care moruni de peste 100 de kilograme au fost găsiți la pescari. Un astfel de caz a fost în ianuarie 2013, când un morun de peste 3 metri și 200 de kilograme a fost găsit în barca a doi pescari pe brațul Borcea, un alt caz fiind în aprilie 2017, când experții INCDPM au fost prezenți alături de reprezentanții IPJ Ialomița la identificarea speciei unui sturion braconat în zona Stelnica, tot pe brațul Borcea, un exemplar cu o lungime 2,3 metri și greutate de cca 90-100 kg, tranșat.
Pescuitul sturionilor în scop comercial și de agrement este interzis în conformitate cu Ordinul comun al Ministerului Agriculturii și al Ministerului Mediului nr. 12/144/2017 publicat în MO nr. 139 din 23.02.2017, singura posibilitate de capturare a acestor specii fiind doar în scopuri științifice, în conformitate cu același ordin.
Rezultatele cercetătorilor români de la INCDPM au consacrat pe plan mondial această instituție ca fiind una de referință în domeniu, capabilă să ofere pe lângă soluții tehnologice novatoare în domeniul protecției mediului și sprijin pentru instituțiile statului abilitate să cerceteze și să soluționeze infracțiunile de braconaj piscicol. Din păcate, unii se cramponează în hățișul legislativ așa cum sunt prinși unii sturioni în plasele braconierilor, și înțeleg să nu sprijine acțiunile reprezentanților institutului – așa cum se precizează și în lege-, ba chiar le stopează, făcându-ne, cum altfel, de râsul lumii…că așa e la noi.