Ambasadorul Regatului Danemarcei a chemat autoritățile ialomițene la raport
Ambasadorul danez în România, Michael Sternberg, s-a aflat, vineri, 5 aprilie, la Slobozia. Vizita s-a dorit a fi una pe cât de discretă, pe atât de practică.
Vizita fulger a fost determinată în special de plângerea unei societăți agricole cu capital danez de pe raza județului nostru care nu reușește să-și identifice vreo 800 de hectare de teren din cele aproximativ 6.000 pe care le administrează. Mai precis, aceștia dețin scriptic mai multe loturi de teren care ori se suprapun, ori documentele au erori. Și cum nu au înțeles care-i faza cu pământul lor în țara noastră, s-au plâns direct ambasadorului că autoritățile locale de la noi nu vor să le dea pământul pe care îl dețin.
Așadar, alături de prefectul judeţului Ialomiţa, Constantin Atanasiu, președintele Consiliului Județean, Silvian Ciupercă, câțiva primari și reprezentanți ai unor servicii publice deconcentrate din județ au încercat să dea explicații Excelenței Sale, dar și reprezentanților firmei despre drumul nebănuit al pământului.
„Pe raza județului avem o firmă daneză care administrează vreo 6.000 de hectare. O parte din această suprafață o are în proprietate, o parte în arendă, însă au probleme în identificarea unor loturi de teren pe raza unor localități, totalizând vreo 800 de hectare. Tot ce am făcut a fost să facilitez, să organizez o întâlnire între primarii, pe care i-am chemat aici, de la Cocora, Colelia, Munteni Buzău, Țăndărei, directorii de la Cadastru și APIA și reprezentanți ai firmei respective. Aceștia și-au exprimat nemulțumirile legate de imposibilitatea de a identifica acele suprafețe de teren, iar primarii și-au spus punctul lor de vedere”, spunea prefectul Atanasiu.
Potrivit acestuia, reprezentanții acelei firme nu au înaintat vreo reclamație la prefectură cu privire la aceste probleme de fond funciar pe care le au, ținând să precizeze că nu a chemat primarii la această întâlnire pentru „a-i scoate la tablă” în fața ambasadorului, ci doar să explice legal de ce nu au rezolvat problema ridicată de aceștia.
„Nu a fost o chestie făcută doar pentru ei. Este o problemă care se rezolvă în timp. Primarii au răspuns pozitiv și au promis că în perioada următoare vor da un răspuns. Reprezentanții firmei s-au plâns ambasadorului că ei au pământ și că nu vor să li-l dea românii. Ei de fapt au făcut greșeala de a cumpăra acest pământ prin diverse metode și contracte și acum… Este o chestie de durată. Nu se poate rezolva totul…”, preciza prefectul.
Așadar, acesta a fost principalul motiv pentru care ambasadorul a venit personal la Slobozia. Autoritățile susțin că au mai fost discutate aspecte privind sprijinul pe care autorităţile locale şi instituţiile publice îl pot acorda investitorilor străini, dar și găsirea unor soluţii de atragere a investiţiilor directe în judeţul Ialomiţa.