Amara: Plajele „Perla” și „Zorilor” vor fi reabilitate și amenajate
Peste 25 de milioane de lei din fonduri Regio pentru îmbunătățirea infrastructurii de turism din stațiunea Amara
Liviu Mușat, directorul Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia, și Ion Măiță, primarul orașului Amara, au semnat luni, 3 iunie, în prezența lui Victor Moraru, președintele Consiliului Județean Ialomița, contractele de finanțare aferente proiectelor „Reabilitare Zona 4 Complex Balnear Plaja Zorilor” și „Dezvoltarea infrastructurii de turism în stațiunea balneoclimaterică Amara prin amenajarea Plajei Perla”.
Prin aceste două contracte, Primăria Orașului Amara beneficiază de finanțare europeană nerambursabilă prin Regio (Programul Operațional Regional 2014-2020), Axa prioritară 7. Prin acest dublu demers, administrația orașului Amara își propune să dezvolte turismul, îmbunătățind infrastructura specifică activităților de agrement, tratament și relaxare. Astfel, investițiile de peste 25 de milioane de lei, estimate prin aplicațiile depuse, vor conduce la reabilitarea unor spații deschise, amenajarea infrastructurii rutiere și a sistemului de iluminat, realizarea de trasee pietonale, amenajarea unor spații verzi, precum și a unor suprafețe aferente posturilor de salvamar. După implementarea proiectului, numărul de vizite preconizate va fi de peste 20.000 anual.
Proiectul privind reabilitarea Zonei 4 din cadrul Complexului Balnear Plaja Zorilor are o valoare totală de 10.180.211,46 lei. Din aceștia, contribuția nerambursabilă din Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR) este de peste 8 milioane de lei, alocarea din bugetul de stat se ridică la aproximativ 1,3 milioane de lei, în timp ce aproape 194 de mii de lei constituie cofinanțarea eligibilă a beneficiarului. Implementarea acestui proiect se va realiza până la 31 decembrie 2021.
În vederea amenajării Plajei Perla sunt calculate investiții în valoare de 15.056.661,11 lei, din care prin FEDR sunt alocate peste 12 milioane de lei, contribuția de la bugetul de stat este de aproximativ 2,5 milioane de lei, beneficiarul având o cofinanțare eligibilă de aproape 298 de mii de lei. Aplicația are o durată de implementare de 71 de luni, începând cu 25 februarie 2016.
„Sunt proiecte inițiate cu ceva ani în urmă. Am fost unul dintre cei care am susținut ca în cadrul Programului Operațional Regional să existe o axă dedicată stațiunilor balneare, respectiv Axa 7.1. Este o axă care dă posibilitatea stațiunilor balneare din România să obțină aceste finanțări. (…) Nu este ușor să implementăm astfel de proiecte pentru că finanțările europene au anumite rigori, cu care eu sunt de acord. Aceste proiecte, ca și toate celelalte finanțate cu bani europeni, au avut un parcurs frumos la Amara și la Consiliul Județean până la acest moment și datorită faptului că această rigoare impusă de finanțator și organismul intermediar, ADR Sud Muntenia, este una care ne dă liniștea că facem ceea ce trebuie pentru cetățeni și pentru județ”, a declarat Victor Moraru, președintele CJ Ialomița.
În prezent, în regiunea Sud Muntenia s-au înregistrat 1.165 de proiecte (inclusiv aplicațiile depuse pe SUERD), prin care sunt solicitate fonduri nerambursabile de peste 7,8 miliarde de lei. La nivelul județului Ialomița, au fost depuse 86 aplicații, având o valoare solicitată de peste 800 de milioane de lei. Dintre acestea, prin opt proiecte înregistrate în cadrul Axei prioritare 7, Prioritatea de investiții 7.1, se solicită fonduri de aproximativ 94 de milioane de lei.
„Astăzi semnăm două contracte importante la Amara, care însumează 25 milioane de lei. Sunt convins că odată cu semnarea acestor două contracte, Stațiunea Amara, „Perla Bărăganului”, va deveni mult mai atractivă pentru turiștii care vor veni aici. Amara, împreună cu Pucioasa, sunt „vârfuri de lance” al regiunii în ceea ce privește proiectele pe Axa 7 (…) Cele două contracte se adaugă celorlalte pe care Primăria Amara le are în portofoliu și care sunt pregătite de mulți ani (…) Sunt convins că proiectele vor fi finalizate așa cum și-au propus inițiatorii. Noi așteptăm termenul de finalizare și sperăm să participăm și la inaugurare”, a spus și Liviu Mușat, directorul ADR Sud Muntenia.
Proiectul pentru Plaja „Zorilor”, care are o întindere de 2,7 hectare, prevede amenajarea Complexului Balnear prin realizarea unei zone de joacă pentru copii, dotată cu echipamente specifice, a unei zone dotate cu echipamente sportive pentru persoanele cu dizabilități, terenuri de sport cu nisip, spații de odihnă și recreere dotate cu mobilier adecvat, amenajarea de spații verzi cu plante decorative, alei de promenadă, iluminat ambiental, sistem de irigații, dușuri în aer liber, amplasarea de coșuri de gunoi pentru colectare selectivă. Proiectul mai prevede și montarea unor pontoane flotante din lemn care vor fi ancorate de mal cu semnalizarea perimetrului de baie prin amplasarea unor balize și foișoare pentru operațiunile de salvare. Tot aici vor fi amplasate și câteva ambarcațiuni.
Proiectul pentru Plaja „Perla”, unde se face agrement și camping, va fi la rândul său modernizată. Aici se va amenaja și o zonă pentru rulote. Plaja are o întindere de peste 4,4 hectare, pe care vor fi amenajate terenuri de sport, o zonă de picnic, spațiu verde, mobilier urban, modernizare drum acces, dar și o zonă unde se poate valorifica nămolul, urmând să fie amenajate două bazine speciale.
„Dezvoltarea unei stațiuni turistice se face numai în echipă. Acum discutăm despre un turism durabil, iar acestea sunt printre cele mai importante proiecte pe care le semnăm, fiind o oportunitate și o prioritate pentru stațiunea Amara să demonstrăm că putem aduce plus valoare pentru turiști. Aceste proiecte sunt proiecte de suflet pentru noi (…) Ne așteaptă o muncă grea, dar merită să facem tot ce ne stă în putință pentru cei care tranzitează zona noastră (…) Unul dintre proiectele aflate într-un stadiu mai avansat este cel legat de Grădina de Vară, unde deja suntem în faza de Proiect Tehnic, iar în luna august sperăm să dăm drumul la execuție, după festival”, a afirmat Ion Măiță, primarul orașului Amara.