Alexandru Horhocea (USR): „Coaliția Sărăciei e interesată doar de privilegiile baronilor, nu de economie și de populația vulnerabilă”
Într-un context extrem de tensionat din multe puncte de vedere, cu multe probleme sociale și economice, acutizate post-pandemie, alimentate și de problemele de securitate de la granițele țării, sunt necesare măsuri clare pentru ca populația vulnerabilă să fie sprijinită punctual, firmele să poată funcționa într-un mediu economic pe cât posibil predictibil și curat, iar birocrația sufocantă și suprataxarea să nu mai creeze dezechilibre. Din păcate, susțin reprezentanții USR Ialomița, obiectivele celor din Coaliție sunt total altele decât ale mediului de afaceri și ale oamenilor de rând.
„Din păcate, pe principiul „câinii latră, ursul merge”, Coaliția PNL, PSD și UDMR își vede mai departe de targetul ei politic, de interesele baronilor lor, nu de economie și nici de populația vulnerabilă. Și vă dau doar câteva exemple din ultimele săptămâni, unde reprezentanții Coaliției nu au făcut altceva decât să susțină șmecherii politici, iar categoriile defavorizate au fost pur și simplu ignorate. În plus, în loc să sprijine firmele, introduc noi biruri. De exemplu, PNL, PSD și UDMR au inițiat un proiect de lege prin care toate firmele, indiferent de statutul lor, să fie obligate să plătească o taxă la Camera de Comerț, Industrie și Agricultură, pentru a fi promovate în Catalogul firmelor. Dacă societățile comerciale, PFA-urile, întreprinderile individuale etc. nu plătesc această taxă, ANAF nu le va accepta bilanțul contabil. Mai mult decât atât, depunerea situațiilor financiare va fi condiționată și de obținerea unui certificat de competență de către reprezentantul legal al firmei, document care va fi achitat tot la Camera de Comerț. Așadar, pe lângă stresul zilnic pe care reprezentanții firmelor îl au, de a reuși să achite tot felul de taxe, impozite, facturi la utilități și multe altele, se dorește impunerea acestei contribuții anuale la Camera de Comerț. Mi se pare o prostie, o enormitate! Vor ca firmele să plătească între 10 și 100 de euro pentru înscrierea în „Catalogul firmelor”. Poate nu par sume mari, însă condiționarea mi se pare inacceptabilă. Adică, dacă nu plătești contribuția la CCIA, ANAF nu îți primește bilanțul. O legătură dubioasă, în opinia mea. De ce trebuie să constrângi firmele, prin amenințarea cu ANAF-ul, în numele unei așa-zise promovări într-un catalog, promovare pe care orice firmă și-o poate face prin tot felul de alte mijloace, dacă își dorește. Sunt de acord că publicitatea este utilă oricărei societăți, însă fără condiționări dubioase. Mai mult decât atât, depunerea situațiilor financiare va fi condiționată și de obținerea certificatului de competență, pe care trebuie să îl plătești, evident, tot la Camera de Comerț. Taxe peste taxe, până când firmele vor fi sufocate. Nu destul că în ultimii ani toate afacerile au mers cu viteza melcului. Dar, ca la noi, la nimeni. Este rușinos că liberalii, care prin esență ar trebui să sprijine mediul de afaceri, forțează, alături de partidele din Coaliție, întreprinderile românești să plătească tot felul de taxe și „contribuții solidare”, într-un mod care nu are nicio legătură cu liberalismul și cu un mediu de business corect”, este de părere vicepreședintele USR Ialomița, Alexandru Horhocea.
În schimb, susține vicepreședintele USR Ialomița, multe dintre propunerile USR sunt respinse, reprezentanții Coaliției găsind tot felul de motive, de tertipuri juridice.
„Coaliția PSD-PNL-UDMR a refuzat o inițiativă a USR care ar fi schimbat în bine viața a 840.000 de persoane cu dizabilități. Pe lângă creșterea indemnizațiilor, proiectul depus de senatorul USR Cosmin Poteraș cuprindea o serie de măsuri care veneau să îmbunătățească viața persoanelor cu dizabilități, adulți și copii, precum un venit suplimentar pentru adulții cu dizabilități grave, servicii de îngrijire la domiciliu, centre de asistență și îngrijire mai eficiente și credite pentru echipamente de mobilitate. Proiectul USR fusese dezbătut și îmbunătățit de ONG-urile și de instituțiile care activează în domeniu și avea, inițial, susținerea tuturor partidelor. Dar, exact când trebuia votat de senatori, coaliția PSD-PNL-UDMR l-a retras de pe ordinea de zi. De asemenea, parlamentarii USR au cerut, în plen, desființarea pensiilor speciale pentru aleșii locali. A fost respinsă. Cum să nu gândești că interesul coaliției este de a privilegia baronii lor, pregătindu-le pensii între 10.000 și 15.000 de lei, iar un pensionar, după o viață de muncă și de contribuții, se uită lung în portofel de la o lună la alta?”, a adăugat vicepreședintele USR Ialomița.
USR are, însă, și mici victorii, una dintre acestea vizând angajații români. Inițiativa USR, devenită lege, elimină birocrația, „dosarul cu șină”, statul la cozi și timpul pierdut pe la ghișee pentru ca un angajat să poată avea acces la Revisal.
Parlamentul a adoptat recent proiectul deputatei USR Cristina Prună care oferă angajaților acces online la informațiile din REVISAL despre vechimea și contractele lor de muncă. Orice salariat va putea accesa istoricul contractelor de muncă finalizate sau active. Reprezentanții USR speră că Guvernul, în sarcina căruia „pică” implementarea sistemului pentru accesul online, „să nu tărăgăneze procedura și să dea dovadă de respect față de oameni. Mai ales că există fonduri europene prin PNRR pentru a realiza acest proiect”.