Alexandru Horhocea, președintele USR Slobozia: „Noul operator de salubritate a pus carul înaintea boilor”
Este deja cunoscut faptul că, începând din 15 octombrie, serviciul de salubritate pentru colectarea și transportul deșeurilor municipale este realizat, în Slobozia, de către societatea ECO 2009, parte din ADI ECOO 2009. Trecerea de la un operator la altul, după ce contractul cu Polaris s-a încheiat și nu a mai fost prelungit, a complicat situația.
Lucrurile se fac mai mult din mers, fără o direcție clară de îmbunătățire a serviciului. După o lună de la preluare, zonele din jurul pubelelor de colectare a gunoiului de la populație sunt la fel de insalubre, iar colectarea selectivă se face în containere neacoperite. Mai mult, cele câteva platforme supraterane, cu module de colectare selectivă și deșeuri menajere, sunt închise, în fața lor fiind amplasate vestitele pubele. Situația a fost semnalată de Alexandru Horhocea, președintele USR Slobozia.
„Practic, când s-a trecut la noul operator, s-a pus carul înaintea boilor, cum se spune. Nu s-a asigurat infrastructura necesară, în special pentru colectarea selectivă, punându-se niște tomberoane în care lumea aruncă de-a valma totul. Până la crearea celor 50 de insule ecologice digitalizate pentru colectarea selectivă a deșeurilor, proiect finanțat prin PNRR, în valoare de peste 700.000 de euro, cetățenii aruncă pe unde pot gunoiul, uneori tomberoanele fiind pline ochi, foarte aproape de școli, iar în jurul lor este veșnic o mizerie de nedescris. Sunt câteva zone pentru colectarea selectivă, dar acestea sunt subdimensionate, iar gunoiul tot pe jos este aruncat. În plus, unele nu mai sunt funcționale, sunt închise, pentru că noul operator nu deține platformă specială pentru descărcarea lor. Așa că au adus pubele și le-au pus în fața lor. În locul acelor „clopote” în care se colectau PET-uri, au fost aduse tot niște pubele amărâte, în care se aruncă de toate. În opinia mea, înainte de preluarea serviciului, ar fi trebuit pusă la punct infrastructura. Apoi, cei care lucrează acolo ar fi trebuit să fie mai buni decât predecesorii, mai profesioniști, mai organizați. Iar cetățeanul să fie atras, educat, să arunce gunoiul în container și nu pe lângă el, să colecteze separat pentru o scădere a taxei pe gunoi percepută de operator, ca urmare a reciclării. Dar cum să se întâmple asta acum când nu se face nimic palpabil de ani de zile? Doar pe hârtie este totul frumos. În opinia mea, este și vina Consiliului Județean, care de 30 de ani sub PSD nu a făcut nimic în privința facilitării investiției în instalații de tratare a deșeurilor, adică o stație de sortare pentru deșeuri reciclabile colectate separat, o stație de compostare în sistem închis, o instalație de tratare mecano-biologică și multe altele. Nu se poate găsi un amplasament adecvat cu atâția primari pe care îi are PSD-ul în județ? Sau un teren neproductiv, că sunt atâtea? Un investitor privat cum este firesc într-o piață funcțională, dacă ei nu pot? Nu tu o stație de biogaz, că, de, PSD blochează în Parlament legea privind investițiile în eolian off-shore, vrea să consumăm gaz de la ruși la nesfârșit și refuză soluții alternative. Germania, de exemplu, producea în 2020 în jur de 315 terawați biogaz, adică 9,6% din consumul lor intern. Dar la noi, e mai simplu să fim dependenți de alții”, este de părere Alexandru Horhocea, președintele USR Slobozia.
Alexandru Horhocea susține că problemele în Slobozia par fără de sfârșit și fără o rezolvare imediată, iar lumea a obosit să se mai revolte.
„La fel și cu apa, ba e potabilă, ba nu e potabilă. Problema nu este rezolvată de ani de zile. Vedem doar cârpeli. Trebuie să se ajungă la o soluție, pentru că este în joc sănătatea noastră. Autoritățile susțin că deși există depășiri la anumiți indicatori, aceștia nu pun în pericol sănătatea cetățenilor. Poate nu pe termen scurt. Dar sunt mulți cetățeni care nu-și permit să cumpere apă îmbuteliată și riscă în fiecare zi bând apă de la robinet. A făcut cineva o cercetare amănunțită, referitor la câți dintre cetățeni s-au îmbolnăvit consumând exclusiv apă de la robinet în decurs de nu știu câți ani? Sau din cauza poluării? Acolo, în acea zonă, lângă Combinatul chimic, nu ar fi trebuit să se facă acele puțuri sub nicio formă. Trebuie găsită o altă sursă de apă sau o soluție miraculoasă pentru potabilizarea apei furnizate din puțuri. Deși locuitorii din municipiu au obosit să audă de aceste probleme, ele existând de ani de zile, fiind subiecte la îndemână în campaniile electorale, ele nu trebuie ignorate sub nicio formă. Nu ar trebui să fim atât de răbdători sau indiferenți, pentru că în joc este sănătatea noastră, a locuitorilor acestui oraș. Plătim taxe și impozite și merităm să avem condiții de trai mai bune, un mediu curat, o apă în parametri. Toți contribuim la buget, însă nu vedem acea contribuție investită nicăieri. Doar în salarii. Și ce fac toți pentru aceste salarii? Că noi în continuare avem gunoiul la nas și servicii de slabă calitate, praf împrăștiat cu mătura și coșuri stradale negolite o săptămână, poluatori precum Clean Tech, care ne râd în nas pentru că autoritățile, prin Ministerul Mediului, nu emit normele de aplicare la Legea mirosurilor, adoptată de parlamentari la inițiativa USR, nu avem apă potabilă, nu avem o canalizare corespunzătoare și nici nu există un proiect concret să se facă prea curând, nu avem o pădure periurbană așa cum am propus noi, cei de la USR, nu prea avem nimic, în afară de borduri, pavele și piste de biciclete făcute de mântuială. Mă întreb, dacă nu ar fi normal să știm ce se întâmplă cu pavelele înlocuite acum, ar merita ca din ele, dacă tot nu există buget, să fie realizate trotuare în cartierele Slobozia Nouă, Bora sau măcar concasate și aplicate pe străzile ce vor fi asfaltate. Dar noi, cetățenii, sperăm mereu, iar din patru în patru ani ne mai spun niște proiecte cu care să ne amețească, dau vina pe vechea moștenire și gata. Mai așteptăm patru ani. Cam în starea aceasta suntem de ani buni și nu este normal. Autoritățile și aleșii sunt în slujba cetățenilor și nu invers. Însă, doar prin implicarea tuturor, lucrurile ar putea fi îmbunătățite simțitor”, a adăugat Alexandru Horhocea.