comenzi la domiciliu cliseru.ro

Alegeri locale Ialomița: Primarii și viceprimarii, miza partidelor

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
17/03/2016 | Politica

Alegerile locale care vor avea loc în luna iunie au pornit o adevărată bătălie între partide, miza fiind primarii și viceprimarii în funcție.

În condițiile în care există doar un singur tur de scrutin, aceștia sunt cotați cu cele mai mari șanse, astfel că în această perioadă se trag sfori, se negociază… Unii primari și viceprimari chiar și-au anunțat intenția de a candida pe listele altui partid, iar alții sunt trecuți pe liste la două partide, neanunțând partidul pe listele căruia au fost aleși despre intențiile lor de a candida pe listele altui partid.

PSD Ialomița a reacționat săptămâna trecută în cazul primarului comunei Bărcănești, Daniel Popa, care a anunțat în conferință de presă că va candida din partea PNL.

Astfel că PSD Ialomiţa a solicitat secretarului comunei Bărcăneşti să „semnaleze Instituţiei Prefectului Ialomiţa schimbarea opţiunii politice a primarului prin înscrierea în PNL, ceea ce atrage încetarea mandatului înainte de termen”.

„Organizaţia PSD Ialomiţa a luat act de decizia domnului Daniel Popa de a candida la alegerile locale din 5 iunie din partea PNL şi solicită secretarului Primăriei Bărcăneşti să constate şi să transmită Instituţiei Prefectului Ialomiţa un referat care să ateste pierderea calităţii de membru PSD prin înscrierea în PNL, ceea ce atrage, pe cale de consecinţă, încetarea mandatului înainte de termen, conform statutului aleşilor locali şi a prevederilor Legii partidelor politice. Potrivit art.8, alin (2), din legea 14/2003 a partidelor politice „Înscrierea unei persoane într-un alt partid constituie de drept demisie din partidul al cărui membru a fost anterior”. Aceleaşi prevederi au fost preluate în Statutul PSD care precizează la art. 27, alin (1) că încetarea calităţii de membru al PSD se poate face prin: <<demisie, radiere, excludere sau înscriere în alt partid>>”, se precizează într-un comunicat de presă al PSD.

În replică, PNL Ialomița solicită PSD Ialomița să „înceteze cu amenințările la adresa primarilor care și-au exprimat intenția de a candida pe listele PNL, dar mai ales împotriva celor care nu au candidat pe listele PSD la alegerile locale din iunie 2012 și care au fost “furați” prin intermediul OUG 55/2014 privind migrația aleșilor locali”.

„În perioada următoare și alți primari se vor alătura PNL Ialomița, iar cei care intenționează să candideze pe listele acestei formațiuni politice, la alegerile locale din vara acestui an, se pot ralia echipei liberale fără să se teamă de presiunile pe care le face PSD asupra lor. Facem precizarea că OUG 55/2014 privind migrația aleșilor locali a fost declarată de Curtea Constituțională ca fiind neconstituțională. În acest context, îi atragem atenția prefectului Gigi Petre, să nu dea curs eventualelor solicitări ale PSD privind încetarea mandatelor primarilor care și-au anunțat intenția de a candida pe listele PNL Ialomița, dacă nu vrea să răspundă, la rândul său, conform legislației în vigoare”, precizează deputatul Gheorghe Tinel, copreședinte PNL Ialomița.

PNL Ialomița atrage atenția PSD Ialomița că se va adresa instituțiilor abilitate pentru stoparea acestui abuz și cere autorităților locale, respectiv secretarilor din primării, să nu dea curs solicitărilor social-democraților.

„Un exemplu care susține cele prezentate mai sus vizează cererea privind retragerea sprijinului politic domnului Nedelcu Aurică, viceprimar și consilier local în cadrul Consiliului local Platonești, care și-a manifestat intenția de a candida pe listele PNL Ialomița pentru Primăria Platonești”, se menționează într-un comunicat de presă al PNL.

Vom vedea până la înscrierea candidaturilor cine și sub ce semn electoral va candida, iar la final… dacă i-a ajutat cu ceva.