Ai câine sau pisică? Citește!
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița informează proprietarii/deținătorii de câini și pisici că, în conformitate cu prevederile Ordinului Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) nr. 29/2014 cu modificările și completările ulterioare, în perioada octombrie 2015 – februarie 2016 se desfășoară campania de vaccinare a carnasierelor domestice (câini și pisici) împotriva turbării.
Imunizarea câinilor și pisicilor face parte din Programul României de combatere a turbării, alături de vaccinarea vulpilor din mediul silvatic. Programul de vaccinare a vulpilor este cofinanțat de Uniunea Europeană, este multianual și s-a impus ca o necesitate pentru reducerea rezervorului natural de virus.
Vaccinarea populațiilor de animale domestice și sălbatice este o necesitate dacă se are în vedere că, odată intrat în organismul unui animal sau în organismul uman, virusul care produce boala nu poate fi anihilat decât foarte rar, dacă se aplică tratament specific imediat. Importanța bolii derivă din evoluția clinică dramatică, sfârșitul fiind aproape regulat mortal.
Literatura consemnează numai 6 cazuri de vindecare la om, toate beneficiind de tratament specific înainte sau după expunerea la virus.
Pentru vaccinarea carnasierelor domestice, fondurile necesare se asigură astfel: gratuit pentru proprietari, din bugetul de stat: – vaccinul și manopera de vaccinare pentru câini, precum și vaccinul pentru pisici; contra cost de la proprietari: – manopera de vaccinare a pisicilor; – microcipul, manopera de microcipare și înregistrarea câinilor.
Conform prevederilor Legii nr. 258/2013 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fară stăpân, art. 13^4:
“Acțiunea de vaccinare antirabică a câinilor cu stăpân și a celor ce urmează să fie dați spre adopție se efectuează numai după identificarea acestora”, Punctul (5) “Identificarea câinilor cu stăpân este obligatorie și se suportă de către aparținător”. Conform art. 14 – (1) “Constituie contravenții următoarele fapte și se sancționează după cum urmează: b) nerespectarea dispozițiilor prevăzute la 13^4, cu amendă de la 5.000 lei la 10.000lei.”
„Având în vedere consecințele negative pentru sănătatea animalelor și posibil dramatice pentru sănătatea oamenilor, solicităm proprietarilor/deținătorilor de câini si pisici să asigure suportul financiar pentru realizarea identificării, înregistrării și vaccinării antirabice în termenul prevăzut de legislație”, precizează reprezentanții DSVSA Ialomița.