comenzi la domiciliu cliseru.ro

Afaceristul Gheorghe Ceteraș, un nou dosar penal, alt arest preventiv

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
13/02/2015 | Lege si Ordine

       La data de 12 februarie 2015, judecătorii Curții de Apel Brașov, la propunerea procurorilor din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Brașov, au dispus măsura arestării preventive, pe o perioadă de 30 de zile, a inculpaților CETERAȘ GHEORGHE și VASILE MIHAIL-COSMIN, avocat în Baroul Buzău, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de trafic de influență.

Prezentul dosar a fost constituit ca urmare a disjungerii din cauza penală în care un număr de 17 inculpaţi au fost trimişi în judecată, în legătură cu fapte de corupție legate de atribuirea unor mari suprafețe de teren forestier în judeţul Bacău. (În 22 ianuarie 2015, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov au dispus trimiterea în judecată a unui număr de 17 inculpaţi, în legătură cu  fapte de corupție legate de atribuirea unor mari suprafețe de teren forestier în judeţul Bacău.  Prejudiciul creat în sarcina Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva – Direcția Silvică Bacău, de 1.421.800.870,50 lei (echivalentul a 303.888.615 euro), reprezentând contravaloarea a 43.227 ha teren forestier.  Sunt implicați ADAM IOAN, deputat în Parlamentul României, HREBENCIUC VIOREL, fost deputat în Parlamentul României, ORDOG LORAND ANDRAS, judecător în cadrul Tribunalului Covasna, STURDZA PALTIN-GHEORGHE,  BENGESCU DAN COSTIN, KADAS IOSIF, HREBENCIUC ANDREI, IACOB SORIN ION, POENARU JĂNICĂ, VARGA IOAN GHEORGHE, CĂLUGĂR  DANIEL CONSTANTIN, CHIUARIU TUDOR ALEXANDRU, senator în Parlamentul României, MĂTĂȘEL IOAN, ZAHARIA GABRIELA RODICA, ADAM ANCA ROXANA, judecător în cadrul Tribunalului Braşov, DURLAN IULIAN, primar al comunei Căiuți, județul Bacău, CRĂCIUNESCU ADAM, directorul general Romsilva).

gheorhe ceterasDin referatul întocmit de procurori a reieşit că, în cauză, există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În contextul demersurilor infracționale depuse pentru retrocedarea unor mari suprafețe de teren forestier, în perioada imediat următoare emiterii deciziei nr. 231/2012,  inculpatul Paltin Gheorghe Sturdza și avocatul său, Adam Ioan, au efectuat demersuri pentru a se efectua o cât mai rapidă punere în punere în posesie și eliberare a titlului de proprietate prin coruperea funcționarilor publici implicați.

Având în vedere că Tribunalul Covasna dispusese cea mai mare retrocedare de pădure din România(43.227 ha), rămasă irevocabilă, interesul persoanelor care se ocupă în mod obișnuit cu vânzarea de păduri a fost foarte ridicat, știut fiind că valoarea unei păduri crește proporțional cu mărimea suprafeței compacte.

Astfel, unul dintre primii interesați de pădurea proaspăt câștigată a fost și inculpatul Ceteraș Gheorghe, care l-a contactat pe inculpatul Sturdza Paltin Gheorghe și i-a solicitat să-i acorde o întâlnire legată de subiectul terenului respectiv.

La data de 26 iulie 2012, cu ocazia întâlnirii pe care au avut-o la Brașov, inculpații Vasile Mihail Cosmin și Ceteraș Gheorghe i-au pretins inculpatului Paltin Gheorghe Sturdza suprafața de 10.000 de hectare de pădure (25% din suprafața totală), în schimbul determinării funcționarilor din județul Bacău (prefect – președintele Comisiei județene de fond funciar, ITRSV, Direcția silvică etc.) să efectueze cât mai urgent punerea în posesie și eliberarea titlului de proprietate pentru cele 43.227 ha de teren forestier.

Acesta din urmă nu a acceptat propunerea celor doi inculpați, comisionul pretins părându-i-se foarte mare.

Amintim că inculpații Ceteraș Gheorghe și Vasile Mihail-Cosmin fac obiectul unui alt dosar penal aflat pe rolul DNA – Serviciul Teritorial Ploiești, ce privește reconstituirea dreptului de proprietate asupra unei suprafeţe de 5.134 hectare de teren forestier ( primul fiind cercetat în stare de arest preventiv, iar cel de-al doilea sub control judiciar) (comunicate nr. 1640 și 1652 din 19, 20 noiembrie 2014, respectiv 112 din 21 ianuarie 2015 ).

 

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.