A fost modificat formularul 300 „Decontul de TVA”

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița

Direcţia Generală a Finanţelor Publice Ialomiţa informează contribuabilii care aplică sistemul TVA la încasare că a fost modificat prin Ordinul ANAF nr. 1790/2012 formularul 300 „Decontul de TVA”. Astfel, noul model al formularului 300 va fi utilizat începând cu luna februarie 2013, când se declară obligaţiile fiscale aferente lunii ianuarie 2013.

Reamintim că, plata TVA la încasarea facturii şi nu la emiterea ei, trebuie aplicată obligatoriu de contribuabilii a căror cifră de afaceri este mai mică de 2.500.000 lei, insă în Normele de aplicare a sistemului TVA la încasare se stabilesc câteva excepţii de la regulă, respectiv:

– neplătitorii de TVA precum şi persoanele impozabile nestabilite în România, dar care sunt înregistrate în România în scopuri de TVA, direct sau prin reprezentant fiscal.

– sucursalele unor companii străine sau persoanele impozabile care au sediul activităţii economice în afara României, dar care sunt stabilite în Romania printr-un sediu fix fără personalitate juridica.

– contribuabili în cazul în care acestia fac parte dintr-un grup fiscal unic din punct de vedere al TVA.

În cazul în care persoanele impozabile obligate la aplicarea sistemului TVA la încasare nu au încasat contravaloarea integrala sau parţiala a livrării de bunuri ori a prestării de servicii în termen de 90 de zile calendaristice de la data emiterii facturii, exigibilitatea taxei aferente contravalorii neîncasate intervine în cea de-a 90-a zi calendaristica, de la data emiterii facturii.

 

Articole recente:
🟠 Vezi mai multe ştiri din Ialomiţa ➡️