A fost implementat sistemul informatic la Spitalul Județean de Urgență din Slobozia
În urmă cu câteva luni, reprezentanții Spitalului Județean de Urgență din Slobozia anunțau că vor implementa în unitatea spitalicească un sistem informatic integrat care va permite o fluidizare a modalităţii de lucru privind circuitul pacientului în spital.
Nu a trecut mult timp și această idee a fost pusă în practică. Sistemul informatic este unul complex, dar care ușurează foarte mult munca angajaților din spital. În plus, exclude eroarea umană care, știm cu toții, de fiecare dată când se întâmplă produce prejudicii incomensurabile.
„Eu pot să gestionez pacienții de oriunde din spital, pot oferi tratamentul pacientului direct de pe calculator, pot face foile de condică, pot vedea în permanență stocul de medicamente, pot urmări în timp real analizele pentru că aparatele sunt conectate la acest sistem. Nu mai poți greși analizele unui pacient pentru că se emite, automat, un cod de bare, cu numele pacientului. Sunt doar câteva dintre avantajele acestui sistem”, spunea Adrian Berbece, directorul economic al Spitalului de Urgență.
Ca orice lucru nou, sistemul informatic a fost primit la început cu foarte mare reticență, în condițiile în care mulți dintre noi am fost învățați atâția ani cu „hârțogăraia”. Însă, încet, încet nimeni nu va mai putea spune că era mai bine înainte…
Deși mai sunt multe de corectat într-un spital, din punct de vedere tehnic, trebuie spus că pe primul plan ar trebui să fie schimbarea mentalității. Dacă fiecare angajat al spitalului ar dori să fie informat și ar informa la rândul său pacientul despre serviciile oferite, despre medicii excepționali, mulți dintre ei, care profesează aici, nu ar mai avea nimeni idei preconcepute.
Pentru că reprezentanții unității spitalicești se luptă să ofere servicii cât mai diverse și la prețuri mult mai mici ca în mediul privat. În plus, aceștia au în plan ca în viitorul apropiat să ofere pacienților interesați și spații pentru refacerea sănătății sub forma unor rezerve, dotate cu două paturi, atât pentru pacient cât și pentru însoțitor, cu baie, televizor, frigider, aer condiționat, posibilitate conectare la internet etc. Pacienții cu pretenții vor putea beneficia, contracost, bineînțeles, de toate aceste servicii hoteliere.
Pentru ca o rezervă să fie renovată la standarde acceptabile vor fi necesari, potrivit estimărilor, aproximativ 8.000 de lei, iar suma pe care ar plăti-o pacientul ar fi de aproximativ 200 de lei pe noapte. Prin apariția unor astfel de rezerve, câte două pe etaj, oferite contracost, reprezentanții spitalului vor să își suplimenteze veniturile proprii, în condițiile în care Casa de Asigurări de Sănătate nu decontează toate internările.
Astfel că la ora actuală există discuții și tatonări, atât la bănci cât și la firmele mai mari din județ, reprezentanții SJU sperând într-o deschidere mai mare la astfel de parteneriate în urma cărora toată lumea are de câștigat. De exemplu, una dintre ofertele adresate unei firme care ar contribui la renovarea și utilarea unei rezerve, ar fi atât reclamă cât și posibilitatea ca în cazul internării, reprezentanții firmei, șefi sau angajați, să beneficieze gratuit de o astfel de rezervă.