A bătut vântul schimbării: Șeful DADP Slobozia a fost demis. Ce spune primarul, ce spune directorul dat afară… Protest al salariaților.
Avertizările Cod roșu de vânt și ninsori, instituite începând cu 5 februarie, ora 22.00, până pe 6 februarie, ora 8.00, dar și codurile portocaliu și galben, au adus, pe lângă problemele inerente rezultate dintr-o asemenea situație, și schimbări administrative, dar cu tentă mai mult politică.
Una dintre aceste schimbări a fost la conducerea Direcției de Administrare a Domeniului Public Slobozia. Valeriu Roșca a fost demis vineri, 7 februarie, de către primar. Acesta fusese cumva avertizat că va fi „dat afară”, însă anunțul propriu-zis, că i-a încetat contractul de management, a fost făcut de către primar în cadrul unei conferințe de presă.
Acesta și-a justificat decizia prin faptul că activitatea DADP, de deszăpezire și de înlăturare a efectelor codului roșu și codului portocaliu, ar fi fost mai mult decât nesatisfăcătoare.
Deși susține că o parte a angajaților DADP a sprijinit pompierii în cazul unor acoperișuri luate de vânt, pentru înlăturarea unor arbori rupți care blocau circulația, sau în alte cazuri, iar poliția locală a făcut echipe în sprijinul acestor activități, primarul a reclamat că în ședința Comandamentului Local pentru Situații de Urgență de joi, 6 februarie, ora 11.00, directorul DADP „a furnizat date care, la ieșirea în teren, nu au fost conforme cu realitatea”.
Principala problemă pe care primarul a reclamat-o a fost aceea că nu s-a acționat „atunci când a trebuit” cu material antiderapant, deși în comandament s-ar fi raportat acest lucru.
„S-a raportat că mașinile au ieșit de la ora 4.00, iar ulterior că de la ora 10.00 se împrăștia material antiderapant. La verificarea pe care am făcut-o personal în teren după ora 12.00, nu se vedea niciun fel de implicare, nu am văzut nici măcar personalul care ni se raportase că participă la această activitate, iar în acest sens am emis dispoziție prin care am încetat contractul de management al domnului Roșca. (…) Nu m-am chinuit și nu am dorit să fac acest lucru. Vă spun că nu a fost de luat o decizie foarte ușor, mai ales că domnul Roșca a avut o activitate care a dat și rezultate. Din păcate, modul cum a gestionat această deszăpezire, în condițiile în care, din punctul meu de vedere, i-am pus absolut totul la dispoziție. A avut finanțare încă din 2019, pentru a avea stocuri în permanență de sare, nisip, clorură de calciu, deci stocurile pe care le aveam la programul anual de deszăpezire erau 150 tone de sare, nisip 10 tone, clorură de calciu 27 de tone. Vreau să fac o completare, toate solicitările dânsului în ceea ce privește utilajele care să fie disponibile în activitatea de deszăpezire au fost achiziționate. (…) La dotările pe care le-a avut și la materialele antiderapante puse la dispoziție și nu mai vorbesc de forța de muncă (…) 139 de persoane, desfășurarea de forțe în Slobozia trebuia să fie impresionantă și punctuală. Din păcate, s-a acționat foarte târziu, nici în momentul de față nu sunt mulțumit, suntem ieșiți de aproape 24 de ore din cod roșu și încă mai avem probleme la trotuare, la trecerile de pietoni, nu mai vorbesc de străzile lăturalnice și cartierele Slobozia Nouă și Bora. Nu cred că mai contează dacă este vorba despre incompetență sau de altceva. În momentul de față va rămâne directorul adjunct Valentin Dumitru, care va răspunde de activitatea DADP, și îi voi da în coordonare activitatea DADP administratorului public Gheorghe Puia. Acest post de manager va fi scos la concurs conform procedurilor legale în vigoare. (…) Nu cred că este o măsură prea aspră, în condițiile în care a avut toate pârghiile necesare ca să facă această activitate corespunzător și cred că importanți sunt cetățenii și confortul acestora, iar cel care greșește trebuie să plătească, indiferent de relațiile de pretenie, de amiciție. (…) DADP are în dotare 17 de vehicule – autogreder Terex, autogreder AG 180, încărcător frontal Wolla, buldoexcavator + lamă zăpadă, miniîncărcător frontal plus lamă -2, tractor cu lamă, autoplatformă ridicătoare, tractor cu răspânditor – 3, autoutilitară cu lamă și răspânditor – 2, minitractor cu lamă – 2, motocurățitor de zăpadă – 2. Și marea majoritate au fost achiziționate în ultimii doi ani. Plus că au fost încheiate din timp contracte de închiriere pentru 25 de utilaje: 4 autogredere, încărcător frontal Wolla – 2, cu lamă – 1, buldoexcavator – 11, buldoexcavator cu lamă – 1, autobasculantă cu răspânditor – 1, autobasculantă pentru transport zăpadă – 2, miniîncărcător frontal – 3 (…)”, spunea primarul Adrian Mocioniu.
O altă problemă care a condus la gestionarea defectuoasă a activităților în ziua de 6 februarie a fost și căderea semnalului GSM la operatorul de telefonie mobilă Vodafone. Încă din noaptea de 5/6 februarie și până pe la ora 13.30, nimeni nu a putut primi sau efectua apeluri.
Această „avarie” majoră a deschis Cutia Pandorei… mai precis dulapul în care se aflau stațiile radio de la Primărie, acestea fiind însă pline de praf, cu bateriile aproape descărcate… Însă primarul nu acuză pe nimeni de acest lucru, ba din contră, susține că în planul de intervenție la deszăpezire nu se specifică necesitatea comunicării prin telefon sau stații, ci ar trebui ca acest plan să fie cunoscut ca pe Tatăl Nostru. Adică, intervenția să se facă de pe străzile principale spre periferie….punct.
Nu mai vorbim că aproape jumătate din municipiul Slobozia era și în întuneric, ca de altfel și Slobozia Nouă. Nu mai vorbim de personalul DADP care locuiește în mediul rural, iar drumurile au fost blocate, astfel că au fost muncite până la refuz câteva zeci de persoane, până când au putut veni și ceilalți la muncă. Dar cetățeanul, deși avertizat că s-ar putea să existe drumuri blocate, pomi căzuți, fire de electricitate rupte, panouri luate de vânt etc, trebuia să aibă condiții de la primele ore ale dimineții, când nici nu se terminase codul roșu și intrasem în cod portocaliu…El trebuie să se urce în mașină și să meargă precum vara, pe asfalt uscat. În timp ce mulți dintre noi dormeam, iar cei care nu au putut cunosc ce condiții meteo au fost în acea noapte și ce a lăsat în urmă, alții își riscau viața, începând de la pompieri, drumari, ambulanțieri, polițiști, fie ei naționali sau locali.
Primarul susține că implicarea dumnealui a fost totală, că poliția locală a fost foarte activă, însă dacă alții nu și-au făcut treaba „au suferit consecințele”.
Valeriu Roșca (DADP): „Demiterea mea de la conducerea DADP este o măsură abuzivă. Este o bătaie de joc la adresa mea”
Luni, 10 februarie, fostul director al DADP Slobozia a susținut o conferință de presă, alături de viceprimarii municipiului Rudolf Gradea și Gabriel Mușat, în cadrul căreia a prezentat, timp de aproape o oră, modul cum a acționat, cu ce utilaje și cu câți oameni.
Acesta consideră că demiterea sa de la conducerea DADP este o „măsură abuzivă și o bătaie de joc la adresa sa”.
„I-am transmis domnului primar atunci când mi-a spus că mă dă afară că sunt nedormit de 36 de ore și că pe timpul Codului roșu și portocaliu am fost prezent pe stradă alături de pompieri, de poliția locală, de angajații DADP și l-am rugat să nu-și bată joc de mine. Dânsul a mers mai departe și a luat această măsură abuzivă”, a afirmat Valeriu Roșca.
Potrivit fostului director, la ora 24.00, pe timpul Codului roșu, viteza vântului a atins și 108 km/h, rupând copaci sănătoși, acoperișuri slab ancorate, afectând chiar și geamurile serei municipiului, care s-au spart în proporție de 20%, muncitorii fiind nevoiți să mute peste 4000 de ghivece de flori.
Roșca susține că la ora 4.00 se intervenea, în plin cod roșu, când vizibilitatea era zero, pentru deblocarea liniei de autobuz. Totodată a subliniat că deși și-au riscat viața cu toții nu au putut lăsa arborii căzuți peste cabluri electrice, pe drumuri, peste blocuri, stâlpii răsturnați…
Fostul director susține că primarul i-a reproșat că nu a ieșit cu sărărițele de la 4 dimineața, însă, în opinia sa, nu era indicat să facă asta, potrivit normativelor de drumuri.
„Pe cod roșu, la viteze de peste 40 km/h, nu se intervine la deszăpezire. Noi am intervenit pentru a menține arterele deschise. Dar dacă aruncam cu soluții degivrante, nu era decât o risipă de bani. Dacă dădeam, acea soluție era împăștiată de vânt pe mașini sau în aer. Sărărițele DADP au o capacitate de 1 mc fiecare. Am trecut abia la ora 11.00 când viteza vântului s-a mai calmat și am putut acționa. Ca o particularitate, vă pot spune că pe asfalt nu a fost doar zăpadă. Pentru că întâi a plouat, a înghețat, apoi a nins. Am avut cel puțin 5 cm de gheață sub zăpadă pe bulevarde și pe străzi. (…) Licența DADP de deszăpezire va expira anul acesta. A fost prelungită o dată, însă nu va mai fi prelungită pentru că Primăria nu a asigurat fondurile necesare achiziționării de utilaje necesare obținerii licenței. De doi ani spun că nu avem un camion de minim 60 de tone în care să montăm un echipament de minim 6-7 mc. Pentru a avea spor pe bulevarde. În ultimii doi an am acționat cu un utilaj închiriat, într-un an de la un agent privat, într-un an de la drumuri județene. Anul acesta nu am găsit utilaje de închiriat pe piața liberă. Am transmis acest lucru, iar răspunsul a fost – lasă că vedem… Drept urmare, am rămas în cele două sărărițe achiziționate anul trecut. Am avut și cinci utilaje închiriate. (…) La ora 6.00 am rămas fără semnal GSM. Atunci am rămas orb. Nu am putut să iau legătura cu DADP, cu primarul, care este președintele CLSU, cu nimeni. La ora 8.00 m-am deplasat la primăria Slobozia, ca să vorbesc cu domnul primar și să îi spun situația. Nu l-am găsit. M-am întâlnit cu domnii viceprimari și cu domnul secretar. M-am deplasat cu domnul secretar la subsolul primăriei, unde se aflau stațiile de emisie recepție ale SVSU Ialomița, care a rămas fără om la permanență de la primele ore ale dimineții. Reprezentantul Protecției Civile de la Slobozia ne-a spus că există niște stații și să le căutăm. Le-am găsit într-un dulap, neatinse, pline de praf, semiîncărcate. (…) Stațiile nu aveau acoperire… Ele au avut semnal în momentul în care domnul viceprimar a pornit stația de amplificare radio de la primărie. Este un caz grav de neglijență, iar principalul răspunzător este domnul primar al municipiului, în calitate de președinte al CLSU. După ce au fost puse în funcțiune stațiile, m-am întors la primărie, unde m-am întâlnit cu domnul primar. Totul era bine, era frumos. Mi-a spus că dumnealui și-a cumpărat cartelă Telekom. Nu era răspunsul pe care îl așteptam. Mă așteptam să se intereseze de acele stații (pe care le consideră jucării), de ce ofițerul de la permanență nu era etc. (…) Am fost pe la 12.30 și la Comandamentul Județean pentru Situații de Urgență, la sediul ISU. Acolo toată lumea comunica prin stații radio… (…) Am fost apoi Comandamentul local unde mi s-a cerut un raport pe deszăpezire, deși activitatea nu se încheiase. Mi-am dat seama că urmează execuția mea. I l-am prezentat, atât cât am putut să-l facem în jumătate de oră, o oră. Nu vă doresc să fiți în pielea mea, când după 48 de ore, timp în care dacă ai dormit 4 ore, să ți se spună că nu ai făcut nimic. Este frustrant. La ora 12 am aflat din conferința de presă că am fost demis. A fost o dovadă de lașitate acest lucru. Și cred că adevăratul motiv al acestei demiteri nu a fost acela că nu mi-am făcut treaba, ci refuzul meu la presiunile de a pleca din PSD în tabăra Pro România. (…) Nu mă victimizez. Dacă mă victimizam, stăteam toată noaptea în biroul DADP, nu ieșeam pe teren. Consider că mi s-a făcut o nedreptate și consider că trebuie să lupt până la capăt și voi acționa pe toate căile legale pentru a anula dispoziția domnului primar. Nu l-am sabotat, așa cum am fost acuzat. Dacă voiam să fac asta, o făceam de mult. Nu stăteam pe teren, în plin cod roșu”.
Valeriu Roșca susține că în următoarea perioadă urmează o altă victimă…Dorina Milea de la Servicii Publice.
În dimineața zilei de luni, 10 februarie, mai mulți angajați ai DADP au refuzat să înceapă activitatea, în semn de protest față de decizia primarului Adrian Mocioniu de a-l concedia pe directorul DADP. Valeriu Roșca le-a mulțumit acestora pentru susținere și i-a asigurat că va rămâne același om pe care îl știu. De asemenea, acesta a precizat că își dorește să se întoarcă la DADP, pentru că a muncit mult acolo, a investit timp, pasiune, sănătate și nu se lasă bătut așa de ușor.
„Am fost pur și simplu executat public într-o conferință de presă! Abuziv!”, a conchis Valeriu Roșca.
Județul Ialomița a fost destul de afectat
Peste 70 de solicitări gestionate, cazuri medicale, oameni și mașini înzăpezite, eforturi susținute, emoții, natură dezlănțuită și muncă în echipă…Acesta a fost bilanțul intervențiilor ISU Ialomița, împreună cu echipe ale DADP, Drumuri Naționale și Județene, Enel, Ambulanțe etc,, în care am traversat efectele unui cod roșu și ale unui cod protocaliu de viscol și ninsori.
În urma manifestării fenomenelor meteorologice caracterizate prin viscol, ninsoare abundentă și vânt puternic, în noaptea de 5/6 februarie, dar și în cursul dimineții au solicitat sprijin din partea autorităților aproximativ 70 de persoane aflate în trafic cu 35 de autovehicule.
Acestea au rămas blocate cu vehiculele pe carosabilul înzăpezit, cu preponderență pe ruta Iazu – Bărăganu (DN21), dar și în zonele Grivița-Nicolești-Tovărășia și Miloșești. În toate cazurile au fost depuse eforturi considerabile pentru salvarea oamenilor, scoaterea mașinilor din nămeți, și aducerea persoanelor la adăpost de către structurile M.A.I., Serviciile voluntare din localități, secțiile de drumuri județene și naționale și alți membri ai comunităților.
Aproximativ 15 cazuri de crengi, copaci sau bucăți de acoperișuri rupte ori dislocate, căzute pe carosabil ori autoturisme au fost de asemenea gestionate în intervalul menționat.
La primele ore ale dimineții, 46 de localități erau nealimentate total sau parțial cu energie electrică, fiind afectați peste 47.000 de consumatori.
Efectele dezastruoase ale acestui cod roșu au fost văzute în dimineața zilei de 6 februarie. În multe localități din zonele rurale au fost afectate zeci de acoperișuri, au fost rupte garduri, pomi, semne de circulație. A fost, pentru mulți oameni, o noapte de coșmar, ale cărei efecte au fost înlăturate cu greu.
În cursul serii de 5 februarie, o coloană de aproximativ 25 de mașini a fost dislocată din zona Iazu cu sprijinul unui utilaj al societății de drumuri naționale, coloana fiind direcționată spre municipiul Slobozia sub coordonarea subprefectului Barbu Emilian. Aproximativ 14 persoane au fost cazate în spațiile special amenajate de la Liceul Tehnologic ”Al.I.Cuza”, restul găsindu-și adăpost la rude.
În permanență, din Centrul județean pentru conducerea și coordonarea intervenției, aflat sub coordonarea doamnei prefect Manea Tonița s-a menținut telefonic legătura cu participanții la trafic blocați, iar acolo unde a fost cazul, aceștia fiind relocați către autotrenuri sau alte autoturisme care au avut rezerve de combustibil și de căldură.
Tot în data de 6 februarie, toate unitățile de învățământ au fost închise, pentru ca a doua zi, pe 7 februarie, doar patru au mai avut cursurile suspendate. Toate drumurile naționale și județene au fost deblocate, iar în dimineața zilei de 7 februarie se circula în condiții de iarnă.