Sindicaliștii de la Urban Slobozia critică deciziile luate de Primărie și Consiliul local
„Consiliul local a încercat să facă o protecție socială locuitorilor orașului, menținând prețuri cât mai mici la serviciile societății Urban, în loc să redreseze situația economică prin aplicarea unor prețuri reale”
Sindicatul „Gospodarul” din cadrul SC Urban SA Slobozia a înaintat, luna trecută, Consiliului local Slobozia, o adresă în care prezenta o analiză privind situația economico-financiară, tehnică, juridică, de personal, dar și a spațiilor necesare acestei societăți.
Sintetizând, putem spune că această analiză pare mai mult o critică la adresa Primăriei și Consiliului local, în mică măsură referindu-se la neputința societății de a ieși din situația în care se află. Toate problemele, susțin aceștia, au pornit de la pierderile și datoriile înregistrate de-a lungul anilor, plata, respectiv recuperarea acestora, făcându-se cu mare greutate. În plus, societatea a fost înștiințată să părăsească punctele termice unde aproximativ 80 de angajați își desfășurau activitatea, riscând să-și piardă chiar și sediul administrativ.
„Din punct de vedere economic, pe hârtie situația pare frumoasă și s-a tras concluzia că este bine. În anul 2009, profitul unității a fost de 38 de miliarde lei vechi, în 2010, de 11 miliarde, acest profit neregăsindu-se însă în dotarea cu utilaje, în salarii, în amenajarea de grupuri sociale de igienă așa cum cer normele europene… ”, precizau membrii comitetului de conducere al sindicatului.
În condițiile în care Urban are de încasat 143 de miliarde lei și datorii de 170 de miliarde (principala datorie, de cca. 130 de miliarde, fiind către Gazchim Slobozia)…, s-a ajuns ca executorul judecătoresc să vândă spațíi ale SC Urban, fiind în discuție, după cum menționam, chiar vânzarea sediului administrativ.
Reprezentanții sindicatului susțin, de asemenea, că la calculul și aprobarea prețurilor la apa rece, apa canalizată și cea epurată există o mare doză de neîncredere între conducătorii Urban și consilierii locali, consilierii suspectându-i, cică, pe conducătorii unității că umflă prețurile atunci când fac calculele, aprobându-se în final o valoare mai mică.
Potrivit acestora, Consiliul local a încercat să facă o protecție socială locuitorilor orașului, menținând prețuri cât mai mici la serviciile societății Urban în loc să redreseze situația economică prin aplicarea unor prețuri reale.
Reprezentanții sindicatului susțin, totodată, că dacă se dorește recuperarea pierderilor de 30 de miliarde pe seama salariaților, aceștia ar trebui să muncească un an fără să fie retribuiți., iar pentru recuperarea datoriilor circa 3-4 ani. Aceștia nu înțeleg de ce nu se pun în executare hotărârile judecătorești definitive pentru încasarea banilor, punând în discuție executarea primăriei Amara pentru o datorie de 45 de miliarde lei, dar și oprirea furnizării apei reci către rău-platnici.
De asemenea, aceștia reclamă situația în care se află circa 80 de angajați, odată cu hotărârea de vânzare a clădirilor în care au fost amenajate puncte termice, pe 6 ianuarie fiind anunțați să elibereze aceste locații, neexistând alte spații pentru aceștia.
Reprezentanții comitetului de conducere aduc acuzații și cu privire la unii salariați care, în opinia lor, s-au angajat în ultimii ani în urma unor intervenții, salariați care nu sunt prea hotărâți să muncească, specialiștii plecând din cauza salariilor foarte mici.
La un moment dat, situația devine tragi-comică, aceștia spunând că s-au rugat să le trimită providența un inginer chimist, dar deși li s-a împlinit dorința, după cinci zile inginerul a plecat. Acum au un alt inginer, care încă nu și-a luat „lumea-n cap”…
În concluzie, sindicatul din SC Urban Slobozia solicită intervenția Consiliului local pentru găsirea unei soluții în vederea alocării unui punct termic (minimul necesar) pentru ca salariații să își poată desfășura activitatea în condiții normale, dar și măsuri urgente pentru redresarea societății.