Spontaneitate constantă la protestatarii slobozeni
[stextbox id=”custom” bgcolor=”f3d285″ image=”null”]Slobozia s-a alăturat protestelor din ţară[/stextbox]
Aproximativ 150 de persoane au protestat, sâmbătă, 14 ianuarie, timp de peste două ore, în fața sediului Prefecturii Ialomița, în semn de nemulţumire faţă de demisia medicului Raed Arafat dar și de preşedintele Băsescu şi actuala guvernare.
Printre manifestanți s-au aflat și revoluționari din decembrie 1989, lideri sindicali din învățământ, pensionari, tineri. Oficial, protestul a fost unul spontan, neautorizat, jandarmii asigurând măsurile de ordine pentru preîntâmpinarea oricăror manifestări nedorite.
Președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, Simion Hăncescu, prezent printre protestari, declara că ceea ce se întâmplă arată o limită a suportabilității (…).
„A venit această măsură, această lege pe care a propus-o, culmea, președintele României, nicidecum nu am auzit de la Guvern sau de la ministrul Sănătății. Practic, a fost cireașa de pe tort, s-a umplut paharul. Așa cum s-a întâmplat în toată țara, oamenii au manifestat nu numai pentru acest proiect de lege ci și împotriva celorlalte greutăți cu care se confruntă în acest moment. Faptul că educația a fost afectată, pensionarii au avut de suferit în această perioadă, să ne amintim de legea pensiilor, efectiv a fost o bătaie de joc ceea ce s-a întâmplat în Parlament. Parlamentul a fost aproape inexistent, suntem în plină dictatură. Cred că poporul român a ajuns la limita suportabilității. Sperăm că este momentul trezirii, să scăpăm de această putere care nu a făcut altceva decât să lupte pentru ei și nu pentru popor”, spunea Hăncescu.
După ce au manifestat în fața Prefecturii, mai mulți protestatari au plecat în marș spre sediul PDL, unde au mai strigat și acolo lozinci de tot felul.
[stextbox id=”custom” bgcolor=”f3d285″ image=”null”]A doua zi de protest – anti PDL, anti-Băsescu, anti-Guvern[/stextbox]
„Anticipate nu comasate”, „Jos Guvernul portocaliu corupt”, „Băsescu dăunează grav sănătății”, „Jos mafia portocalie”, „Jos mafioții din sănătate”, „Jos hoții”, sunt doar câteva dintre mesajele scrise pe pancartele cu care cei aproape 250 de manifestanți au venit, duminică, 15 ianuarie, în fața Prefecturii Ialomița, la cea de-a doua zi de protest.
Ici-colo mai vedeai câte o pancartă pe care era scris mesajul de la care au pornit protestele, și anume de susținere a medicului Raed Arafat și a SMURD.
Totul s-a transformat într-un miting de protest împotriva guvernanților și a președintelui Traian Băsescu, dar și față de situația economico-socială din țară.
Punctul de întâlnire al protestatarilor, conduși de câțiva revoluționari din decembrie 1989, a fost în fața Centrului Cultural UNESCO „Ionel Perlea”, de acolo pornindu-se cu steaguri, fluiere, sticle goale de plastic și bannere spre sediul Prefecturii.
Timp de aproape două ore, aceștia au scandat lozinci antiprezidențiale și antiguvernamentale, asortate cu fluierături și huiduieli, după care au pornit în marș pe străzile Sloboziei până în fața sediului Partidului Democrat Liberal, unde au mai protestat aproximativ o jumătate de oră. Totul s-a încheiat fără incidente.
[stextbox id=”custom” bgcolor=”f3d285″ image=”null”]USL-iștii au îngroșat rândurile în a treia zi de protest[/stextbox]
Aproximativ 350 de persoane au manifestat din nou, luni seară, în a treia zi de proteste la Slobozia, printre manifestanți aflându-se atât membrii cât și lideri ai organizațiilor județene PSD și PNL, pensionari, revoluționari, funcționari publici, reprezentanți ai sindicatelor din sănătate și învățământ, dar și parlamentarul Marian Neacșu.
Prezent la protest, președintele PSD Ialomița, Silvian Ciupercă, a declarat că locuitorii din Slobozia au ieșit să protesteze în cel mai pașnic mod și să-și strige nemulțumirea și disperarea față de actuala guvernare a României care, în opinia sa, este incapabilă și eșuează în orice proiect.
„Eșecul acesta, legat de reforma în sănătate, sigur este un motiv al prezenței lor aici. Au venit oameni din sindicatele din sănătate, care sunt nemulțumiți de faptul că s-a desființat spitalul de la Țăndărei, de reducerea numărului de paturi din Ialomița, de faptul că Arafat nu a fost sprijinit financiar să realizeze o investiție la UPU și pe care a finanțat-o Consiliul Județean, și anume o tehnologie digitală la parter, Arafat fiind marele susținător al acestei investiții, pe care, din păcate, Ministerul Sănătății a blocat-o. Funcționarii publici sunt disperați de tăierea salariilor și de lipsa de perspectivă a revenirii la situația de dinainte. Minciunile și risipa resurselor publice i-a adus la disperare și pe oamenii care lucrează în domeniul economic. Și toți înțeleg că există doi responsabili: premierul și președintele Băsescu. (…) Le spun acum că românii nu suportă la infinit, că știu să fie civilizați și cred în prevederile din Constituție legate de libertatea lor de a exprima opinii, credințe și de a milita pentru ca această țară să fie guvernată mai bine. (…). Vom participa în calitate de cetățeni la acțiuni spontane și vom insista ca aceste mișcări să nu se oprească decât la momentul unei soluții. Criza politică în care se află țara cere soluție politică, iar această soluție este demisia lui Traian Băsescu și a guvernului Emil Boc, formarea unui guvern de Uniune Națională și pregătirea alegerilor”, a adăugat acesta.
De asemenea, Silvian Ciupercă a ținut să precizeze că nimeni nu are nimic cu prefectul Teculescu și nici cu funcționarii Prefecturii, chiar dacă se protestează în fața respectivei instituții.
„Protestul nu este împotriva prefectului Teculescu sau împotriva unor funcționari. Și funcționarii din Prefectură, vă spun sigur, împărtășesc multe dintre lozincile importante care s-au strigat în seara asta aici. De asemenea și jandarmii împărtășesc aceleași lucruri. Ei știu că nu poți avea liniște și ordine publică dacă nu ai ordine și liniște în spațiul personal. În spațiul privat înseamnă să ai un salariu, să-ți poți educa copiii, să-ți poți întreține familia, să-ți poți achita datoriile și să fii un cetățean onorabil”, a mai spus acesta.
După aproximativ două ore, protestatarii au încetat brusc manifestația, alungați de frigul pătrunzător și de ninsoarea care cădea fără încetare.
[stextbox id=”custom” bgcolor=”f3d285″ image=”null”]A patra zi – Mai puțini, dar cu gândul la protestul autorizat de miercuri[/stextbox]
Marți, 17 ianuarie, în jur de 100 de oameni și-au dat întâlnire din nou în fața prefecturii. Printre manifestanți îi puteai vedea atât pe cei care de patru zile nu încetau să strige „Jos Băsescu”, dar și pe alții care au decis să li se alăture. Nu au stat mult, pentru că deja se întunecase, iar după lăsarea întunericului le era teamă deja să nu li se atribuie vreun incident nefericit, provocat de alții „din afară”. Ei nu vroiau decât să-și spună păsurile.
Miercuri, 18 ianuarie, un alt miting, de data aceasta autorizat. Protestatarii au pornit în marș de la stadionul municipal și până la Prefectură, unde au continuat să strige împotriva președintelui și a guvernului.