55 de misiuni desfășurate de salvatorii ialomițeni, în weekend
Stingerea incendiilor, acordarea de prim ajutor, asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor și intervenția în cazul accidentelor rutiere reprezintă doar câteva exemple dintre cele 55 de misiuni desfășurate de salvatorii ialomițeni, în perioada 08 – 10.11.2024. La nivel județean, 43 de persoane au primit ajutorul echipajelor SMURD.
Dintre cele mai relevante misiuni gestionate de aceștia, amintim:
În data de 09 noiembrie, în jurul orei 02:00, salvatorii din cadrul Detașamentului de pompieri Urziceni au intervenit pentru lichidarea unui incendiu produs la o locuință din comuna Grindu. Au ars articole textile și patru metri pătrați de cherestea. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind efectul termic generat de un coș, burlan de fum neprotejat termic. Din fericire, nu s-au înregistrat victime.
Reamintim măsurile necesare pentru preîntâmpinarea incendiilor de acest gen, care pornesc de la coșurile de fum deteriorate, necurățate sau neizolate corespunzător:
- coşurile de fum vor fi obligatoriu verificate, reparate şi curăţate periodic (în mod obligatoriu la începutul sezonului rece), de persoane specializate şi autorizate;
- se interzice folosirea improvizaţiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu coturi multiple, montate pe lângă pereţii combustibili sau în apropierea materialelor combustibile;
- în podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lor sunt materiale combustibile;
- coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 cm.
În perioada supusă analizei, trei echipaje operative din cadrul Stației de pompieri Țăndărei au intervenit la un accident rutier, produs în orașul Țăndărei, în care au fost implicate două autoturisme. În urma evenimentului rutier, trei victime au fost evaluate de echipajele medicale, ulterior acestea fiind transportate la spital pentru investigații medicale suplimentare. Pompierii au mai asigurat și măsurile de prevenire și stingere a incendiilor.
De asemenea, în data de 10 noiembrie, trei echipaje operative din cadrul Detașamentului de pompieri Slobozia au intervenit pentru stingerea unui incendiu, produs la o locuință, în orașul Căzănești. În urma incendiului, a ars acoperișul pe o suprafață de aproximativ 15 metri pătrați. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind scurtcircuitul electric.
Pentru creşterea gradului de protecţie a gospodăriilor și evitarea unor situaţii neplăcute ce pot avea urmări grave, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Catargiu” al județului Ialomița vine in sprijinul cetăţenilor cu următoarele măsuri de prevenire a incendiilor în sezonul rece la gospodăriile populației:
- – nu utilizați aparate electrice cu defecțiuni sau improvizații;
- – nu suprasolicitaţi reţeaua electrică prin folosirea simultană a mai multor receptori;
- – lucrările de întreţinere, revizii şi reparaţii la instalaţiile şi aparatele electrice se execută numai de către personal calificat şi autorizat;
- – siguranţele electrice arse se înlocuiesc numai cu altele calibrate, cu aceleaşi caracteristici tehnice;
- – nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a Rizibilului calibrat;
- – este obligatorie supravegherea copiilor, fiind interzisă blocarea lor în casă cu lumânări aprinse, sobe, plite şi/sau aparate electrice aflate în funcţiune;
Totodată, în perioada menționată, salvatorii ialomițeni au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor, pe timpul desfășurării mai multor evenimente publice, cum mar fi:
- 08-10.11.2024- Procesiune religioasă, în municipiul Slobozia;
- 09-10.11.2024- Campionatului Național de Anduranță 2024, în comuna Adâncata;
- 11.2024- Meci de handbal, în municipiul Slobozia;
- 11.2024- Eveniment sportiv, în comuna Gheorghe Doja.
În ultimele 72 de ore, pompierii au acționat pentru localizarea și lichidarea a 3 incendii înregistrate la nivel județean.
Din totalul celor 3 incendii care au avut loc în perioada menționată, unul a fost înregistrat la vegetație uscată și stuf, fiind afectat aproximativ 1 hectar de teren. Cauza probabilă de producere a incendiilor a fost stabilită ca fiind focul deschis în spații deschise.
Arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase este strict interzisă (articolul 94 alineatul (1), litera n din OUG nr.195/2005 privind protecția mediului) și constituie contravenții, sancționându-se cu amendă de la 7.500 lei (RON) la 15.000 lei (RON), pentru persoane fizice, și de la 50.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON), pentru persoane juridice.
În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.
Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.
Compartimentul Informare și Relații Publice ISU Ialomița