DSP Ialomița: Prevenirea cancerului de sân cu sprijinul rețelei comunitare ”Ai grijă de Sănătatea ta!”
Luna octombrie, de conștientizare cu privire la cancerul de sân, reprezintă, anual, un prilej de a încuraja femeile să își acorde o atenție sporită propriei sănătăți. Prin auto-examinări regulate și controale medicale de rutină, cancerul de sân poate fi depistat precoce, ceea ce crește semnificativ șansele de vindecare.
La nivel mondial, în anul 2020, cancerul de sân a devenit cel mai frecvent tip de cancer (2.26 milioane de cazuri, 11,7%), depășind cancerul pulmonar (2,20 milioane, 11,4%). În același an, s-au înregistrat 685.000 decese prin cancer de sân.
La nivel național, cancerul de sân este cea mai frecventă formă de cancer la femei, cu 12.685 cazuri noi și 3.877 decese raportate în 2022.
În județul Ialomița, conform datelor Serviciului de Statistică și Informatică al Direcției de Sănătate Publică Ialomița, în anul 2023 au fost înregistrate 77 cazuri noi de cancer de sân, la sfârșitul anului fiind în evidență 898 persoane diagnosticate cu cancer de sân.
Iată de ce avem nevoie de un model de medicină a stilului de viață (sănătate comportamentală) pentru prevenirea acestei patologii ale cărei victime ar putea fi salvate și care are impact negativ în indicatorii de sănătate din România.
Pe 17 octombrie, la Hotel Select din Slobozia, a avut loc cursul dedicat prevenției cancerului de sân, organizat sub deviza ”Ai grijă de Sănătatea ta!”.
Evenimentul, adresat profesioniștilor din domeniul medical, a subliniat importanța conștientizării, prevenirii și depistării precoce a cancerului de sân printr-o colaborare strânsă la nivel comunitar.
Participanții au explorat percepția pacientului asupra prevenției și dificultățile întâmpinate în realizarea activităților de prevenție. Au recapitulat informații esențiale despre boală, testare și comportamente sanogene și au dobândit tehnici de consiliere centrate pe pacient, esențiale pentru o abordare personalizată și eficientă în prevenirea bolilor.
La finalul zilei, profesioniștii au plecat cu abilități noi, motivație dar și cu materiale utile. Printre acestea se numără și platforma Gândim Sănătatea ( https://gandimsanatatea.ro/ ), care oferă informații exacte, ușor de înțeles și din surse sigure despre cele mai comune afecțiuni la nivel național.
Utilizatorii vor găsi descrieri detaliate ale factorilor de risc asociați cu diferite afecțiuni, recomandări pentru comportamente sănătoase, materiale educative, teste de cunoștințe și un chestionar al sănătății, care îi ajută să exploreze relația lor cu propria sănătate. Platforma oferă îndrumare atât persoanelor din comunitate, pentru a-și atinge și menține sănătatea prin decizii informate, cât și profesioniștilor din domeniul sănătății, pentru a-i sprijini în activitatea lor de prevenție.
Acțiunea a fost organizată în colaborare cu Direcția de Sănătate Publică Ialomița.
La eveniment au participat doamna ec. Denisa Ioniță (Director Executiv adjunct financiar contabil, DSP Ialomița), doamna Veronica Nica (Coordonator Compartiment Asistență Medicală Comunitară, DSP Ialomița) alături de medici de familie, asistenți medicali și asistenți medicali comunitari din județul Ialomița.
Cursul a fost organizat în cadrul proiectului „Sănătatea Comportamentală prin rețeaua comunitară „Ai grijă de sănătatea ta!”), care propune un model de medicină a stilului de viață (sănătate comportamentală) pentru prevenirea unor patologii cu impact negativ în indicatorii de sănătate din România (diabet, boli cardiovasculare și cancere).
Proiectul este implementat de Fundația Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate și este finanțat prin programul competitiv de granturi regionale „Solutions for Healthy Communities Grant” al MSD.