DSVSA Ialomița: Intensificare controale în trafic pentru depistarea/verificarea transporturilor de animale vii
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița atenționează crescătorii de ovine și caprine de pe raza județului că, în concordanță cu prevederile:
- Deciziei de punere în aplicare (UE) 2024/2119 a Comisiei, privind anumite măsuri de urgență referitoare la infecțiile cu virusul pestei micilor rumegătoare din România, cu modificările ulterioare;
- Ordinului comun nr. 155/143/347/2024, emis de A.N.S.V.S.A., M.A.I. și M.A.D.R., referitor la stabilirea unor măsuri suplimentare pentru controlul și eradicarea pestei micilor rumegătoare,
La momentul actual sunt permise următoarele mișcări de ovine/caprine:
- din exploatații nonprofesionale, exploatații comerciale și centre de colectare, din județul Ialomița, către abatoare autorizate sanitar-veterinar situate pe raza județelor Ialomița, Brăila, Tulcea, Constanța, Galați și Călărași;
- din exploatații nonprofesionale și/sau exploatații comerciale, din județul Ialomița către centre de colectare situate pe raza județelor Ialomița, Brăila, Tulcea, Constanța, Galați și Călărași;
- din exploatații nonprofesionale și/sau exploatații comerciale, de pe întreg teritoriul României, către centre de colectare și abatoare autorizate sanitar-veterinar, situate în județul Ialomița.
Transporturile de ovine/caprine, ce provin din exploatații situate pe raza județului Ialomița, către destinațiile menționate mai sus se vor face cu mijloace auto înregistrate/autorizate sanitar-veterinar și obligatoriu dezinfectate într-o unitate autorizată sanitar-veterinar.
Transporturile de ovine/caprine trebuie însoțite de următoarele documente:
- acordul scris privind livrarea ovinelor/caprinelor, eliberat de D.S.V.S.A. Ialomița;
- avizul interjudețean, în cazul livrării pe teritoriul județelor Brăila, Tulcea, Constanța, Galați și Călărași;
- document de circulație;
- certificatul sanitar veterinar de transport (pentru livrările către abator);
Animalele vor fi supuse, anterior îmbarcării, unei examinări clinice, fiind permisă livrarea animalelor sănătoase, crotaliate corespunzător, înregistrate în B.N.D. ca staționare pe codul de exploatație al solicitantului.
Odată cu intrarea în vigoare a actului legislativ menționat au fost intensificate acțiunile de patrulare, în scopul depistării/verificării transporturilor de animale vii.
În data de 03.10.2024, reprezentanții M.A.I. au notificat D.S.V.S.A. Ialomița cu privire la identificarea în trafic a unui mijloc de transport ovine, pentru care existau suspiciuni că nu deține documentele prevăzute de legislația sanitară veterinară.
Medicul veterinar oficial de la C.S.V.S.A.O. Țăndărei s-a deplasat imediat la locația indicată constatând că în mijlocul de transport existau 29 ovine, din care doar 2 identificate, restul purtând urme recente de înlăturare a mijloacelor de identificare.
Urmare a celor constatate au dispuse următoarele măsuri:
- sancționarea contravențională a transportatorului, cu amendă în valoare de 600 lei, pentru achiziție de animale fără documentele sanitare veterinare prevăzute de legislația în vigoare și cu amendă, în valoare de 5000 lei, pentru transport animale cu mijloc auto neautorizat sanitar-veterinar;
- identificarea exploatației de proveniență a animalelor (localitatea Grivița, județul Ialomița);
- returnarea animalelor în exploatația de proveniență și carantinarea acestora pentru o perioadă de 30 de zile;
- sancționarea contravențională a vânzătorului, cu amendă în valoare de 1200 lei, pentru vânzare de animale fără documentele sanitare veterinare prevăzute de legislația în vigoare.
Este interzisă mișcarea ovinelor/caprinelor între exploatații nonprofesionale indiferent de județul de proveniență și județul de destinație.
Este interzisă livrarea de ovine/caprine, ce provin din exploatații situate pe raza județului Ialomița, către unități de abatorizare, exploatații comerciale sau centre de colectare situate pe raza altor județe (cu excepția: Brăila, Galați, Constanța, Tulcea, Călărași).
Subliniem faptul că boala nu afectează omul, dar produce pagube economice importante, iar fără sprijinul și înțelegerea cetățenilor, apariția unor focare de boală pe teritoriul județului este foarte greu de prevenit.
COMPARTIMENTUL DE COMUNICARE DIN CADRUL D.S.V.S.A. IALOMIȚA