Colegiul Medicilor din România solicită soluționarea de urgență a problemelor generate de condițiile prevăzute în contractele de prestări servicii medicale
Colegiul Medicilor din România a solicitat luni, 1 iulie, soluționarea de urgență a problemelor generate de condițiile prevăzute în contractele de prestări servicii medicale, în contextul în care sursa de finanțare pentru trimestrul IV al acestui an nu este precizată.
Potrivit CMR, „Hotărârea de Guvern nr. 687/2024 a generat ambiguități privind perioada prelungirii contractelor și valoarea garantată a punctelor per capita și pe serviciu medical, pentru perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2024. Aceste neclarități afectează predictibilitatea și stabilitatea financiară a furnizorilor și, implicit, capacitatea acestora de a oferi servicii medicale populației. În acest context, cel puțin trei case de asigurări de sănătate județene – Arad, Brașov și Iași – au redactat actele adiționale exclusiv pentru trimestrul III (1.07.2024 – 30.09.2024), perioadă cu alocare bugetară asigurată, conform prevederilor legale”.
Colegiul Medicilor din România solicită „fie prelungirea contractelor de prestări servicii doar pentru perioada 1 iulie 2024 – 30 septembrie 2024, fie specificarea clară a valorilor garantate a punctelor per capita și pe serviciu medical, pentru trimestrul IV, care nu pot fi mai mici decât cele înscrise pentru trimestrul III, în conformitate cu negocierile purtate între Casa Națională de Asigurări de Sănătate și Colegiul Medicilor din România. Acestea sunt singurele opțiuni care permit redactarea actelor adiționale cu respectarea cadrului legal, prevenind astfel eventuale litigii”.
Colegiul Medicilor din România a recomandat furnizorilor de servicii ca, în situația în care este cuprins în actul adițional și trimestrul IV al acestui an, „actele adiționale să fie semnate exclusiv cu formularea de obiecțiuni atât în ceea ce privește valoarea punctului per capita și pe serviciu medical, cât și privind dubla sancțiune, măsură excesivă și abuzivă”.
„Similar oricărui contract, este esențial ca prețul plătit pentru serviciile prestate să fie determinat sau determinabil, iar clauzele contractuale să fie clare și previzibile, chiar dacă au ca bază o Hotărâre de Guvern. În egală măsură, este crucial ca prestatorii de servicii medicale să fie protejați, din punct de vedere legal, împotriva imputațiilor financiare nejustificate, ce ar putea fi formulate de Casa de Asigurări”.
Colegiul Medicilor din România subliniază importanța semnării acestor contracte și a asigurării unei finanțări adecvate, până la finalul anului, pentru a menține continuitatea și calitatea serviciilor medicale oferite în cadrul asistenței medicale primare și ambulatoriului de specialitate, ceea ce înseamnă peste 20.000 de furnizori.
„Toate părțile responsabile, cu asigurarea stabilității în sistemul medical, trebuie să acționeze rapid și competent, pentru a rezolva această situație critică, caracterul de urgență impunând nu doar un dialog constructiv și transparent, ci și implicarea Guvernului României, la cel mai înalt nivel”, mai precizează reprezentanții Colegiului Medicilor din România.
În acest context, UNIUNEA PATRONATELOR INDEPENDENTE DIN MEDICINA DE FAMILIE – UPIMF, FEDERAŢIA NAŢIONALĂ A PATRONATELOR MEDICILOR DE FAMILIE – FNPMF, SOCIETATEA NAȚIONALĂ DE MEDICINA FAMILIEI – SNMF, ASOCIATIA PROFESIONALA A MEDICILOR DE AMBULATOR – APMA, PATRONATULUI MEDICILOR SPECIALISTI CU PRACTICA INDEPENDENTA – PMSPI susțin că au citit „cu stupoare” comunicatul recent al CNAS care afirmă că, în acest moment, circa 99.5% din actele adiționale ale furnizorilor de servicii medicale aflați în relație contractuală cu casele de asigurări sunt deja semnate.
„Aducem în atenția opiniei publice faptul că respingem această încercare de intimidare prin vehicularea unor cifre care nu corespund realității. În unele județe, medicii de familie nu au primit până în acest moment actele adiționale la semnat. Medicii de familie aflați în contract cu COPSNAJ nu au primit nici ei, până în acest moment, actele adiționale la semnat. Actele adiționale transmise spre semnare nu respectă HG 521/2023 pentru aprobarea pachetelor de servicii și a Contractului Cadru, care spune clar, în anexa 2, secțiunea 6, art.15 alin.2 pct a și b, referitor la valoarea garantată a punctelor per capita și pe serviciu, că trebuie să fie calculată de CNAS și „prevăzută în Norme, și asigurată pe durata valabilității contractului de furnizare de servicii medicale încheiat”. Prețul serviciilor prestate de către furnizorii de servicii medicale în medicina primară și ambulatoriul de specialitate în trimestrul IV (1 octombrie – 31 decembrie 2024) nu este determinat sau determinabil. Prin urmare, actul adițional la Contractul de furnizare de servicii medicale , cu valabilitate impusă abuziv și pentru trimestrul IV, este lovit de nulitate fără a cunoaște prețul/contravaloarea serviciilor medicale pe care medicii se obligă să le acorde”, susțin aceștia, solicitând CNAS să probeze real ”interesul major de a asigura accesul pacienților la servicii medicale în cele mai bune condiții în asistența medicală prespitalicească”, prin prezentarea situației reale și remedierea DE URGENȚĂ a aspectelor de nelegalitate a actelor adiționale menționate”.
În caz contrar, medicii de familie și medicii din ambulatoriul de specialitate „se văd nevoiți să se adreseze forurilor competente pentru a nu ajunge în situația vătămării drepturilor pacienților începând cu 1 octombrie 2024”.
De asemenea, precizează că majoritatea colegilor din județele unde actele adiționale sunt deja semnate, au semnat actele adiționale cu obiecțiuni, amendând nu doar lipsa finanțării din ultimul trimestru, dar și dubla sancțiune pentru prescrierea eronată a unor rețete, reglementare recent apărută în modificările publicate în MO, în ciuda negocierilor care au avut loc anterior publicării, între CNAS și CMR.
„Anunțăm CNAS că nu ne lăsăm intimidați de o cifră care nu corespunde realității și ne exprimăm indignarea că, după atâția ani, CNAS încă nu s-a vindecat de metodele de intimidare cu care ne-a obișnuit în ultimii 15 ani, contrar afirmațiilor că este o instituție transparentă”, au conchis reprezentanții UPIMF, FNPMF, SNMF, APMA, PMSPI.