Comisar de poliție Mocanu Marius, șeful Biroului de Siguranță Școlară Ialomița: Școlile din județ sunt foarte sigure”
În cursul anului școlar 2022-2023 au fost înregistrate în județul Ialomița 47 de infracţiuni săvârșite în incinta unităților de învățământ.
Dintre acestea, 29 au fost în sfera loviri sau alte violențe între minori, 6 de purtare abuzivă, 7 pentru port de obiecte periculoase, 2 pentru amenințare, 2 pentru furt și un caz de ultraj contra bunelor moravuri. Din punct de vedere al mediului în care au fost sesizate faptele, 29 de infracțiuni au fost săvârșite în mediul urban, iar 18 în mediul rural.
În contextul deschiderii anului școlar 2023 – 2024, polițiștii ialomițeni au intensificat acțiunile de prevenire a criminalității în mediul școlar, în vederea consolidării climatului de siguranță.
Combaterea faptelor ilegale săvârșite în incinta și zona adiacentă unităților de învățământ, prevenirea, educarea elevilor în spiritul respectării legii, pentru conștientizarea pericolelor și formarea unor atitudini antivictimale sunt câteva dintre acțiunile în care sunt responsabilizate aproape toate structurile de poliție.
Trebuie spus faptul că fiecărei unități școlare îi este repartizat un polițist din cadrul Biroului Siguranță Școlară. Printre cele mai importante atribuții ale acestuia se numără relaționarea permanentă cu reprezentanții unităților de învățământ și cadrele didactice implicate în gestionarea fenomenului violenței școlare, deplasarea la unitatea de învățământ în termen de cel mult 10 zile de la sesizarea unui eveniment, pentru a culege date despre acel eveniment, persoanele implicate, identificarea tuturor circumstanțelor care au condus la producerea evenimentului și stabilirea măsurilor de intervenție, organizarea în cadrul orelor de curs a unor activități interactive adaptate specificului vârstei elevilor, în care sunt abordate tematici de natură juridică, cum ar fi prevenirea infracțiunilor comise cu violență, bullying/cyberbullying, prevenirea consumului de substanțe interzise, prevenirea portului fără drept de obiecte periculoase, prevenirea traficului de persoane, prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului, răspunderea penală/contravențională a minorilor, identificarea și consilierea juridică a elevilor aflați în situație de risc, soluționarea petițiilor și dosarelor penale ce vizează incidentele înregistrate în mediul școlar.
Așadar, periodic, polițiștii desemnați desfășoară acțiuni de prevenire a criminalității în unitățile de învățământ, subiectele fiind diverse.
Cât de eficiente sunt activitățile de prevenire?
Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție al Județului Ialomița, astfel de activități de prevenire au contribuit la scăderea numărului de fapte săvârșite în unitățile de învățământ, nefiind înregistrate infracțiuni grave, ceea ce înseamnă că mesajele polițiștilor au fost în mare parte înțelese.
Comisar șef Caraman Mariana, din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității Ialomița, afirma, în cadrul unei conferințe de presă, că la nivelul Inspectoratului de Poliție al Județului Ialomița sunt în derulare trei programe naționale de prevenire a criminalității, și anume, prevenirea criminalității informatice, prevenirea violenței domestice și prevenirea victimizării minorilor, care are patru module – prevenirea disparițiilor sau plecărilor voluntare, a abuzurilor sexuale, traficului și consumului de droguri și traficului de persoane.
„În acest an școlar am vrea să intensificăm activitățile de prevenire cu cadrele didactice și părinții sau cu tutorii copiilor. Pentru că în ultima perioadă a explodat fenomenul acesta de consum de droguri, mă refer la nivel național, și am vrea să le aducem la cunoștință să se implice mai mult decât o fac deja în educarea pe acest segment de activitate. Toate activitățile pe care le desfășurăm le facem în sistem integrat, atât între structurile poliției, cât și între structurile MAI, activități care generează eficiență în prevenirea criminalității. Totodată, avem și alte proiecte de prevenire în derulare, cum ar fi proiectul de prevenire a criminalității informatice „Siguranța online”, proiectul „Eroii Internetului”, în cadrul cărora prezentăm elevilor recomandări în ceea ce privește siguranța lor pe internet, proiectul „Bright Sky”, de prevenire a violenței domestice, proiectul de prevenire a disparițiilor de minori și a plecărilor voluntare „Plecatul de acasă nu este o soluție!”, proiectul „Fără discriminare!”, de formare a unor comportamente non – discriminatorii (…) Referitor la consumul de droguri, noi de-abia acum începem să desfășurăm activități mai intens pe partea aceasta. Dar și din partea elevilor și din partea cadrelor didactice avem un feedback pozitiv, în sensul că ni se solicită să facem astfel de activități cât mai des (…) Ca o concluzie, astfel de activități au contribuit la scăderea faptelor săvârșite în unitățile de învățământ”, a afirmat comisar șef Caraman Mariana.
Potrivit reprezentanților poliției, îmbucurător este faptul că în ultima perioadă nu au fost înregistrate infracțiuni grave în școli.
„Nu am avut infracțiuni care să aibă urmări foarte grave. Asta înseamnă că totuși s-a înțeles mesajul nostru. Multe dintre aceste fapte pornesc dintr-o joacă dusă un pic dincolo de limite, mă refer la copii. (…) Am avut incidente, chiar și la grădinițe, pentru că așa cum vă spuneam, toate pleacă din joacă, și ajung la diverse accidente. Este greu câteodată să se facă această delimitare, între o joacă și o infracțiune. (…) Acestea sunt infracțiuni înregistrate în evidența operativă. Majoritatea dosarelor au fost clasate, adică nu au fost trimise mai departe instanțelor de judecată, din diferite motive. Problematica este foarte vastă”, a precizat comisar de poliție Mocanu Marius, șeful biroului de Siguranță Școlară.
„Nu au fost identificate droguri în școli”
Consumul de droguri a devenit în ultima perioadă o problemă de securitate națională. România s-a transformat dintr-o țară de tranzit, într-o țară în care auzi la orice pas de tineri drogați, de șoferi care au consumat substanțe psihoactive și de consecințele dramatice ale unor accidente provocate de aceștia, de grupări destructurate, de capturi impresionante de droguri de risc. Deși există zeci de cazuri de tineri care ajung la „UPU” sau care sunt duși de către părinți în centre speciale din alte localități, o situație statistică în acest sens nu este făcută publică.
Polițiștii susțin ferm că în școlile din județ nu au intrat elevi cu droguri sau care să consume în incinta unității de învățământ. În afara școlii, este altă poveste. Despre proiectul privind testarea elevilor la intrarea în unitatea de învățământ, polițiștii se feresc să aibă o opinie personală, susținând că dacă se va lua o decizie legislativă în acest sens, o vor respecta.
Comisarul de poliție Mocanu Marius, șeful Biroului de Siguranță Școlară Ialomița, spunea că în ultimii trei ani nu au fost identificate droguri în unitățile de învățământ din județul Ialomița și că școlile din județ sunt foarte sigure, comparativ cu ceea ce se întâmplă la nivel național sau internațional, chiar dacă întotdeauna este loc de mai bine.
„Noi am desfășurat activități, au fost controale corporale atunci când a fost cazul, când a existat o suspiciune rezonabilă, îi supraveghem, dar nu au fost identificate în ultimii ani astfel de cazuri (…)”, spunea acesta.
Despre paza în școli, subiectul este destul de delicat, multe dintre unitățile de învățământ renunțând la paza umană din cauza costurilor mari, optând pentru supraveghere video sau senzori de mișcare, în funcție de analiza de risc pe care au întocmit-o la nivelul unității. Iar structurilor de ordine publică le revin atribuții de verificare a modului de asigurare a pazei și protecției, asigurarea ordinii și siguranței publice prin includerea școlilor în itinerariile de patrulare și prin intervenția în cazul producerii de evenimente. De asemenea, fiecare unitate de învățământ preuniversitar are repartizat un polițist din cadrul compartimentului de ,,proximitate”, respectiv din cadrul secțiilor de poliție rurală, care relaționează permanent cu cadrele didactice referitor la incidentele de natură penală/contravențională, dar și un polițist din cadrul Biroului Siguranța Școlară.
Ca un bilanț al activităților desfășurate de polițiștii ialomițeni în anul școlar trecut, pe linie de siguranță școlară, putem aminti de campania de prevenire a violenței și a faptelor de bullying în toate unitățile de învățământ, intitulată “Ia ATITUDINE, spune STOP VIOLENȚEI!”, iar sub același slogan a fost demarată prima ediție a concursului național de prevenire a violenței în mediul școlar, care s-a desfășurat în perioada aprilie – mai 2023 pe 3 grupe de vârstă (învățământ primar, gimnazial și liceal).
De asemenea, în baza protocolului de colaborare încheiat cu Inspectoratul Școlar Județean Ialomița, lucrătorii Biroului Siguranță Școlară, precum și polițiști din cadrul structurilor de ordine publică și poliție rutieră au desfășurat 368 de activități informativ-preventive în cadrul orelor de curs, ocazie cu care au abordat tematici de natură juridică adaptate mediului școlar preuniversitar, prin care elevii să conștientizeze drepturile, obligațiile și consecințele faptelor ilegale. Totodată, au fost consiliați cu privire la drepturile și obligațiile legale 75 elevi care au fost implicați în incidente în incinta unităților de învățământ.
În perioada analizată au fost desfășurate în sistem integrat activități specifice în cadrul a două protocoale de colaborare încheiate între I.P.J. Ialomița și Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Ialomița, pentru prevenirea consumului și traficului de droguri în unitățile de învățământ. De asemenea, în perioada februarie – mai 2023 a fost implementat în cadrul Colegiului Național „Mihai Viteazul” Slobozia proiectul intitulat „Fii independent, nu dependent”, în colaborare cu C.P.E.C.A. Ialomița și Direcția Educație, Cultură și Tineret Slobozia.
În funcție de specificul vârstei elevilor și a problematicii comunității din care aceștia fac parte, polițiștii din cadrul Biroului de Siguranță Școlară au desfășurat activități informativ- educative de natură juridică, în baza unor protocoale/proiecte/ parteneriate încheiate cu mai multe unități școlare preuniversitare: Școala Gimnazială „Sfântul Andrei” Slobozia, Școala Gimnazială „George Vâlsan” Amara, G.P.P. „Dumbrava Minunată” Slobozia, Liceul Tehnologic ”Alexandru Ioan Cuza” Slobozia, Liceul de Arte „Ionel Perlea” Slobozia, Liceul Tehnologic „Înălțarea Domnului” Slobozia, Școala Gimnazială nr. 3 Slobozia, Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Ioan Gura de Aur” Slobozia, Școala Gimnazială Căzănești, G.P.P. Voinicelul Slobozia, Școala Profesională Bordușani.
Pe parcursul modulului 5, în toate unitățile de învățământ preuniversitar din județul Ialomița a fost pus în aplicare de către polițiștii Inspectoratului de Poliție al Județului Ialomița planul de măsuri în vederea implementării campaniei de prevenire a faptelor de port sau folosire fără drept de obiecte periculoase, care a avut o componentă informativ-preventivă, cât și una de combatere, constând în descoperirea și cercetarea unor astfel de fapte de natură penală.
În cursul lunii februarie 2023 a fost încheiat un acord de parteneriat între Inspectoratul de Poliție al Județului Ialomița și Consiliul Județean al Elevilor Ialomița, în vederea organizării unor activități de asigurare a siguranței și securității în mediul școlar, având o valabilitate de 2 ani.
În martie 2023 a fost organizată de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Ialomița dezbaterea cu titlul „Delicvența juvenilă, o consecință a creșterii violenței în societate”.
Totodată, în baza protocolului existent între Inspectoratul de Poliție al Județului Ialomița și Avocatul Poporului – Biroul Teritorial Slobozia au fost desfășurate în comun activități de informare cu privire la drepturile și obligațiile elevilor.
De asemenea, în colaborare cu Fundația Malama Cristiana Cosmina au fost desfășurate 2 activități preventiv-informative pe linia circulației rutiere în Școlile Gimnaziale Perieți și Munteni Buzău, iar în cursul zilelor de 15 și 16 noiembrie 2022 a fost desfășurată la Liceul Tehnologic „Alexandru Ioan Cuza” Slobozia o acțiune în colaborare cu Academia „Titi Aur” București, constând într-un curs teoretic și o activitate practică de simulare de impact cu obstacol fix și răsturnare la 90 și 180 grade cu ajutorul unei unități mobile specializate.
Nu în ultimul rând, în perioada vacanței mari s-a derulat o campanie națională pentru prevenirea cyberbullying-ului, de conștientizare a riscurilor, vulnerabilităților și consecințelor în ceea ce privește infracțiunea de ,,violarea vieții private”.
Conferința a fost susținută de Comisar șef Caraman Mariana, din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității Ialomița, comisar de poliție Mocanu Marius, șeful Biroului de Siguranță Școlară și inspectorul principal Iliescu Jean.