Trofeul concursului internațional de dirijat „Ionel Perlea”, de la Slobozia, a ajuns la poloneza Kinga Glowacka
Județul Ialomița găzduiește, în fiecare an, Festivalul „Ionel Perlea”, un eveniment muzical de excepție, care promovează personalitatea, opera și activitatea cultural-muzicală a marelui dirijor, profesor universitar și compozitor Ionel Perlea, născut la Ograda, în județul Ialomița.
De câțiva ani, festivalul se desfășoară în mai multe etape, atât sub forma unui concurs internațional de canto, sub forma unui masterclass de canto, a unui concurs internațional de dirijat și, de asemenea, a unui masterclass de dirijat.
O etapă a acestui festival de renume, masterclass-ul internațional de dirijat „Ionel Perlea”, un concept unic în Europa, s-a desfășurat „în duplex”, atât în sala „George Enescu” din cadrul Universității Naționale de Muzică din București, cu maestrul Michalis Economou, directorul Orchestrei Simfonice Radio Greek, cât și în sala Europa a Consiliului Județean Ialomița, din Slobozia. Masterclass-ul s-a adresat dirijorilor de toate vârstele și nivelurile de pregătire, oferindu-le oportunitatea de a studia și dirija, sub coordonarea unor specialiști.
În încheierea masterclass-ului internațional de dirijat, publicul ialomițean s-a putut bucura miercuri, 26 iulie, la Sala Europa a Consiliului Județean Ialomița, din Slobozia, de prestația participanților la masterclass, dirijorii fiind acompaniați de Orchestra „Ionel Perlea” – concertmaestru Cristian Balaș.
A fost un regal simfonic, interpretându-se capodopere ale compozitorilor W.A. Mozart, L.v. Beethoven, P.I. Ceaikovski și G. Mahler.
O altă etapă din cadrul festivalului este, așadar, concursul internațional de dirijat. La ediția a VII-a a competiției internaționale de dirijat „Ionel Perlea”, care s-a desfășurat în perioada 27 – 29 iulie, s-au înscris peste 20 de concurenți din 16 țări.
Însă, în finală, s-au calificat șase: Kinga Glowacka – Polonia, Maria Bazou – Grecia, Rodica Trandafir – România, So Matsukawa – Japonia, Michael Avagliano – USA și Vasilis Alevizos – Grecia.
Festivalul este organizat de Centrul Cultural „Ionel Perlea”, în parteneriat artistic cu Asociația Suonarte, reprezentată de Cătălin Țoropoc, și cu susținerea financiară exclusivă a Consiliului Județean Ialomița.
În aceste zile, concurenții au trecut prin mii de emoții, organizatorii prin tot felul de provocări, iar juriul a avut o misiune dificilă, ca de obicei.
Concurenții au încercat să-și demonstreze cât mai bine abilitățile, prin dirijarea ariilor celebre de operă interpretate de soliști profesioniști și Simfonia a III-a (Eroica ) de L.v Beethoven, demonstrându-și perseverența și virtuozitatea.
Sâmbătă, 29 iulie, a avut loc gala laureaților, în cadrul căreia au dirijat finaliștii concursului, cu participarea orchestrei „Ionel Perlea”, în final desfășurându-se un moment special aniversar Sabin Păutza (Romanian Medley – dirijor Eduard Dabrovski).
A fost o seară memorabilă, în numele muzicii lirice, cu sala aproape plină.
Cei șase concurenți au dirijat arii celebre de operă, interpretate de soliști profesioniști, precum Il Barbiere di Siviglia – G. Rossini, Faust – Ch. Gounod, Simfonia a III-a (Eroica) – L.V. Beethoven.
„Trei fete și trei băieți. Mi se pare foarte interesant. Ei vor susține două probe de dirijat, simfonic și operă, ceea ce prilejuiește prezența în scenă a soliștilor Alexandra Manole, soprană de la Opera Națională București, a bass-ului Marius Goșa de la Opera Națională din Timișoara, a tenorului Paul Celmare, un cunoscut al publicului din Slobozia, a bass-ului Andrei Miclea, solist al Studioului experimental în artele spectacolelor „Ludovic Spiess” al Operei Naționale București, a tenorului Octavian Ene de la Teatrul Muzical „Ambasadorii” din București și a sopranei Silvia Simionescu de la Teatrul Național de Operă și Balet din Constanța, totul într-un concept regizoral Laura Maria Vlădoiu”, afirma Clementina Tudor, managerul Centrului Cultural Ionel Perlea.
Toți concurenții au dovedit calități dirijorale deosebite, astfel că fiecare a obținut câte un premiu. Unii chiar mai multe…
Premiul special al Filarmonicii din Brașov a fost acordat concurentului grec Vasilis Alevizos.
Un alt premiu special a fost oferit lui Michael Avagliano (USA), de către managerul Operei Române din Craiova, Antoniu Zamfir.
Un premiu special oferit de Asociația Suonarte și Centrul Cultural Ionel Perlea, constând în invitația de a participa la Gala de anul viitor a festivalului, a fost oferit româncei Rodica Trandafir.
Un premiu special oferit din partea managerului Filarmonicii din Sibiu, Cristian Lupeș, a fost acordat tot lui Vasilis Alevizos și constă în participarea acestuia la Gala tinerilor artiști, programată în septembrie 2023.
Premiul special al Orchestrei „Ionel Perlea”, premiu susținut de Consiliul Județean Ialomița, a fost acordat Mariei Bazou din Grecia.
Premiul special, constând într-un concert cu orchestra simfonică radio din Grecia, pe 17 noiembrie 2023, transmis în direct la postul național de radio din Grecia, a fost oferit de Michalis Economou finalistei Mariei Bazou din Grecia.
Mențiune a fost acordată lui Vasilis Alevizos din Grecia.
Premiul III a fost acordat concurentului So Matsukawa din Japonia.
Premiul II a fost acordat Mariei Bazou din Grecia, de către managerul Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Republica Moldova, Svetlana Bivol. De asemenea, românca Rodica Trandafir a fost invitată la Chișinău pentru un concert.
Premiul I a fost acordat de maestrul Sabin Păutza concurentei din Polonia, Kinga Glowacka.
Vizibil emoționată și extrem de tensionată până la aflarea rezultatului, Kinga Glowacka a primit cu lacrimi în ochi și zâmbetul pe buze trofeul Ionel Perlea de la vicepreședintele Consiliului Județean Ialomița, Alexandru Dinu.
Seara s-a încheiat cu un moment special aniversar Sabin Păutza (Romanian Medley – dirijor Eduard Dabrovski).
„Am avut onoarea să fiu pentru a șaptea oară aici, ca președinte de juriu, și mi s-a părut că a fost cel mai frumos eveniment din cele șapte, din două motive: am constatat cu plăcere că din cei 20 de concurenți pe care i-am primit anul acesta, 16 au venit din afară. Deci 16 țări străine au trimis acești tineri minunați la acest concurs. Al doilea element, ați observat câte concurente? Nu am avut niciodată atâtea concurente fete, trei dintre ele au intrat în finală, iar una a luat trofeul. Eu m-am bucurat enorm să constat acest fapt, care spune foarte multe. (…)”, a subliniat Sabin Păutza, președintele juriului.
Astfel de evenimente încep să atragă din ce în ce mai mulți spectatori. Și chiar dacă mai avem multe de învățat, cum ar fi, printre altele, să nu aplaudăm decât la final, să nu ne lăsăm telefonul cu sunetul pornit sau să nu măncăm diverse în timpul spectacolului, bucuria de a avea sala plină la spectacole de operă, simfonice, acoperă acele mici stângăcii ale oamenilor.