Eugen Dubălaru, președintele Forța Dreptei Ialomița: Mai avem mult până ca Freeland să devină un festival în adevăratul sens al cuvântului
Reprezentanți ai conducerii partidului Forța Dreptei Ialomița au punctat vineri, 14 iulie, în cadrul unei conferințe de presă, mai multe aspecte legate de organizarea Festivalului Freeland, dar și privitor la proiectul legislativ care interzice reclamele la jocurile de noroc și pariuri sportive.
Referitor la festivalul Freeland, desfășurat la Slobozia, Eugen Dubălaru, președintele Forța Dreptei Ialomița, susținea că deși acum doi ani credea că schimbarea „zilelor municipiului Slobozia” cu un festival va fi un proiect foarte frumos, orașul având nevoie de evenimente de acest gen, după cea de-a doua ediție spune „cu mâhnire că nu este chiar așa și că mai avem mult până ca Freeland să devină un festival în adevăratul sens al cuvântului”.
Acesta a explicat și de ce consideră că organizatorii au scăpat din vedere foarte multe aspecte, care îi împiedică să acceadă la o poziție mai înaltă în zona de „entertainment”.
„Atunci când mă gândesc la Freeland vreau să îl compar cu festivaluri de top. (…) Ca să generăm vizitatori și venituri în economia orașului și a județului trebuie să facem lucrul acesta. (…) Nu înțeleg de ce, pentru al doilea an consecutiv, festivalul Freeland a fost organizat fix în aceeași perioadă cu festivalul Neversea. Au existat participanți pe care Freeland i-a pierdut, aceștia alegând Neversea (…)”, este de părere președintele Forța Dreptei Ialomița.
De asemenea, Eugen Dubălaru a vorbit despre prima zi de festival, când furtuna a dat peste cap planurile organizatorilor, dar și despre deciziile „grele” care trebuiau luate înainte de apariția ei, având în vedere avertizările meteo, și nu după ce a creat probleme, riscându-se astfel siguranța participanților.
„Lucruri de acest gen s-au întâmplat și la alte festivaluri, dar acolo oamenii au fost mai organizați și au acționat cum trebuie. Nu a fost lăsat totul la voia întâmplării. (…) Mulțumim lui Dumnezeu că nu s-a întâmplat absolut nimic și nu au fost alte evenimente neplăcute. (…) Dacă lucrurile erau făcute cum trebuie, exista posibilitatea ca festivalul să continue după furtună. Dar, deși zona este foarte bine aleasă, în afara orașului, din păcate este cumva într-o vale și toată apa s-a strâns acolo. (…) O altă problemă a fost cu parcarea. Când anunți cu surle și trâmbițe că vei avea 50.000 de participanți, cred că ar trebui să te gândești și la problema asta. Cu o comunicare mai bună cred că s-ar fi găsit o rezolvare și aici. (…) În final, am auzit că au fost în jur de 30.000 de participanți de-a lungul celor două zile. Chiar dacă cei care organizează astfel de evenimente rotunjesc de obicei numărul participanților, aici mi se pare exagerat. Probabil pentru ca să justifice cumva bugetul alocat festivalului. (…) Aș fi preferat ca autoritățile să vină cu un bilanț transparent al acestui eveniment. (…) Am așteptat o săptămână să văd dacă ies public să îl prezinte, însă nu au făcut-o. Noi le atragem atenția că vom puncta de acum încolo acest aspect: transparentizarea cheltuielilor, încasărilor și a rezultatelor. Așa văd eu lucrurile. Mi-aș dori să văd cheltuielile totale, sponsorizările, dar nu numai din partea unei instituții, pentru că au fost mai multe implicate, totul transparent. (…) Pe de altă parte, 900.000 de lei suma vehiculată în presă este doar o parte din bugetul cheltuit. Asta fără doar și poate”, a spus Eugen Dubălaru, președintele Forța Dreptei Ialomița.
În opinia acestuia, ar trebui să existe și o taxă de participare la acest festival, chiar dacă una modică, de 10 lei, de exemplu, pentru îmbunătățirea festivalului, contribuție care va responsabiliza participantul la eveniment.
Eugen Dubălaru a mai adus în discuție necesitatea atragerii unor sponsori cu resurse financiare mai mari pentru acest festival, apariția unor standuri cu produse ale unor branduri de renume, fapt care ar face evenimentul mult mai atractiv pentru anumite categorii de public, dar și faptul că nu ne regăsim înscriși în lista festivalurilor din România, aspect care ne exclude din start de pe harta evenimentelor care pot atrage participanți din alte județe.
„Cred că festivalul poate avea un viitor. Eu cred în festivalul ăsta, cred că poate să genereze lucruri frumoase pentru Slobozia. Dar în primul rând trebuie să cercetezi, să vezi alte festivaluri. Sunt curios dacă din echipa de organizare a participat cineva la vreun festival, măcar din curiozitate, să vadă ce se întâmplă acolo. Așa se practică. Și așa se învață. Nu putem să spunem că este cineva pregătit să organizeze un eveniment singur sau cu o echipă neprofesionistă. Dacă există o cercetare, dacă există o promovare, pentru că eu nu am văzut o promovare cine știe ce și lucrez în domeniu… (…) Nu am avut un branding al festivalului. (…) Nu am avut decoruri, zone bine delimitate. Au fost mici probleme. Dar dacă toate aceste chichițe organizatorice se rezolvă în timp, dacă vom reuși să atragem sponsori din timp și mai punem și o taxă, eu zic că poate deveni un festival foarte frumos, pus la punct (…) Nu este un moft pentru Slobozia. Avem nevoie și de lucrurile astea, dar făcute mult mai bine și cu responsabilitatea banului cheltuit și încasat. (…) Line-up-ul festivalului a fost foarte, foarte tare. Poate puțin prea tare dacă ne uităm la lungul nasului nostru, la Slobozia. Dar nu este un lucru rău. Bine că ne asumăm asta, dar haideți să o facem cu responsabilitate și cu cheltuieli cât mai mici. (…) Poate deveni un eveniment cu care să ne mândrim, dar să fie unul care să ne aducă și beneficii din punct de vedere economic pe termen lung. (…) Îi sfătuiesc pe organizatori să se apuce de pe acum de festivalul de anul viitor”, a adăugat Eugen Dubălaru.
Un alt subiect abordat a fost cel al jocurilor de noroc care atrag din ce în ce mai mulți adepți, dar și foarte multe drame.
Ionuț Moldoveanu, președintele organizației de tineret a partidului Forța Dreptei Ialomița, a vorbit despre proiectul de lege referitor la interzicerea reclamelor la jocurile de noroc și pariuri sportive, proiect care a trecut de Senat, Camera Deputaților fiind cameră decizională.
„Indiferent ce se va întâmpla, că va fi sau nu promulgată, noi vom continua să prezentăm acest proiect cetățenilor, să prezentăm efectele nocive majore pe care le are asupra societății și, sincer să fiu, atât ca scop personal, cât și al colegilor implicați în acest proiect, dacă măcar 10% dintre persoanele care sunt astăzi dependente de jocurile de noroc s-ar opri din această depedență, aș fi foarte mulțumit. (…) Am ales să purtăm acest război și prin obținerea de semnături pentru a putea pune puțină presiune pe parlamentari. Feedback-ul este foarte favorabil (…)”, a precizat Ionuț Moldoveanu.