Finanțări nerambursabile de la Consiliul Județean Ialomița pentru activități nonprofit
Miercuri, 7 iunie, în Sala „Europa“ a Consiliului Județean Ialomița, au fost prezentate proiectele depuse de ONG-urile și persoanele fizice care au obținut finanțare în cadrul Programului finanțărilor nerambursabile alocate din bugetul județului Ialomița pentru anul 2023.
Anul acesta doar 15 proiecte, din cele 26 depuse, au fost declarate eligibile, suma totală alocată de la bugetul județului fiind de 550.000 lei.
„Prezentați aceste proiecte în primul rând pentru cetățenii din Ialomița și, cu siguranță, cu ajutorul presei, să ducem informația către cei interesați. Este vorba despre transparența Consiliului Județean, este vorba despre transparența dumneavoastră, care accesați bani publici și este dreptul fiecărui cetățean din Ialomița să știe ce se întâmplă cu acești bani. Sunt proiecte frumoase, le-am văzut după ce s-a terminat cu evaluarea și după ce s-au desemnat câștigătorii care vor implementa aceste proiecte. (…) Sunt proiecte pe care le derulați de foarte mulți ani, unii dintre dumneavoastră, sunt finanțări ale CJ care au crescut în calitate și nu numai în cantitate (…) Lucrurile acestea nu ar fi ajuns la un astfel de nivel fără o implicare a CJ și este normal să se întâmple așa. Pe de altă parte, datoria mea și a dumneavoastră este să le explicăm cetățenilor ce facem cu banii. Cum îi folosiți, pentru ce îi folosiți și care este plus valoarea care se întoarce către comunitatea noastră (…)”, a declarat președintele Consiliului Județean Ialomița, Marian Pavel, în deschiderea evenimentului.
Au existat șase domenii unde au fost alocate fonduri. Pe domeniul Sănătate și educație antidrog au fost alocați 50.000 lei, pe Educație 100.000 lei, pe Cultură, culte și religie 100.000 lei, pe zona Protecția mediului 50.000 lei, pe sport 200.000 lei și pentru promovarea turistică a județului Ialomița fuseseră alocați 50.000 lei, însă proiectul a fost depus după data limită, astfel că banii nu vor fi cheltuiți.
Cele mai multe proiecte au fost declarate eligibile pe domeniul „Cultură și religie”. Astfel, Fundația „Pod peste Suflete” Slobozia a obținut finanțare 23.000 de lei pentru proiectul „Carte de colorat Meseriile tradiționale ale romilor din județul Ialomița”; Uniunea Artiștilor Plastici din România – Filiala Slobozia Ialomița a primit o finanțare de 6.714 lei pentru proiectul „Arta plastică pentru Ialomița”; Parohia „Sfântul Nicolae” Coșereni a primit 15.600 lei pentru proiectul „Tradiții de Bobotează – Botezul cailor”; Asociația Cenaclul Cultural „Lumina” Fetești a primit 14.400 lei pentru proiectul „Antologia creatorilor locali”; PF Stancu Cristian Alexandru Slobozia a primit 18.065 lei pentru proiectul „Generation DJ s Mix”, iar Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” Urziceni a primit 22.221 lei pentru proiectul „Citim, cunoaștem, scriem, povestim. Ediția a VIII-a”.
Pe domeniul „Sănătate și antidrog”, singurul proiect acceptat a fost cel al Societății Naționale de Cruce Roșie România – Filiala Ialomița, care primește suma de 14.976 lei pentru proiectul „Educație pentru sănătate”.
Pe domeniul „Educație” sunt trei proiecte care vor beneficia de finanțare, respectiv Asociația Tineretul Ortodox Român – Filiala Săveni care a primit 29.993 lei pentru proiectul „Tabăra din pridvorul satului”; Lică Lucica PF Slobozia a primit 13.379 lei pentru proiectul „Și eu pot!”, iar Fundația „Floarea Ialomițeană” Slobozia a primit 29.965 lei pentru proiectul „Descoperă, cunoaște, implică-te”.
Un alt domeniu unde au fost acceptate mai multe proiecte, fiind alocată și cea mai mare sumă, a fost cel de „Sport”.
Asociația Club Sportiv Viitorul Ialomița Coșereni a primit 59.458 lei pentru proiectul „Ialomița înainte de toate – investim în sport”; Asociația Club Sportiv Tenis Con Slobozia a primit 32.436 lei pentru proiectul „Organizare turnee tenis Slobozia 2023”; PF Manea Mihai Slobozia a primit 57.985 lei pentru proiectul „Creștem campioni în Ialomița”, iar Asociația Club Sportiv Junior Țăndărei primește 46.000 lei pentru proiectul „Fotbalul – Știință exactă”.
Pe domeniul „Protecția mediului”, în sfârșit a fost depus și acceptat un proiect, respectiv cel al Societății de Geografie din România – Filiala Ialomița, care primește 14.674 lei pentru proiectul „Natura – Ocrotire –Transformare – Acțiune –NOTA 10!”.