Misiunile pompierilor ialomițeni din ultima săptămână
Stingerea incendiilor, asigurarea măsurilor PSI, intervenții în cazul accidentelor rutiere, asanarea de muniție și acordarea de prim ajutor reprezintă doar câteva exemple dintre cele 103 misiuni desfășurate de salvatorii ialomițeni, în ultimele 144 de ore (31.05-05.06.2023).
La nivel județean, 79 de persoane au primit ajutorul echipajelor SMURD.
Dintre cele mai relevante misiuni gestionate de pompierii ialomițeni, amintim:
- ! Un echipaj de salvatori din cadrul Detașamentului de pompieri Urziceni a intervenit la un accident rutier, produs pe DN2, pe raza localității Coșereni în care au fost implicate două autoturisme. În sprijinul acestora a acționat și un echipaj al Serviciului Județean de Ambulanță Ialomița. În urma evenimentului rutier au rezultat trei victime, conștiente, cooperante și neîncarcerate, care au primit asistență medicală la locul solicitării, ulterior nefiind necesar transportul acestora la spital. Pompierii au mai asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor la locul accidentului.
- ! În data de 02.06.2023, Detașamentul de pompieri Slobozia a intervenit la un accident rutier, produs în municipiul Slobozia, în care au fost implicate două autoturisme. În urma impactului au rezultat două victime, conștiente și cooperante, care au fost evaluate de către echipajul medical aflat la locul solicitării, ulterior nefiind necesar transportul acestora la unitatea spitalicească.
- ! De asemenea, în data de 03.06.2023, două echipaje operative din cadrul Detașamentului de pompieri Urziceni au intervenit la un accident rutier, produs pe raza municipiului Urziceni, în care au fost implicate două autoturisme, în urma căruia au rezultat patru victime conștiente și cooperante. După acordarea primului ajutor, victimele au refuzat transportul la spital.
- ! Tot în data de 03.06.2023, salvatorii ialomițeni au intervenit la un accident rutier, produs pe raza municipiului Fetești, în care a fost implicat un autoturism. În urma acestuia a rezultat o victimă, conștientă, cooperantă și neîncarcerată, care după primirea îngrijirilor medicale, nu a necesitat transportul la spital.
- ! În data de 04.06.2023, în jurul orei 13:30, Detașamentul de pompieri Urziceni a fost solicitat să intervină la un accident rutier produs în localitatea Movilița, în care au fost implicate două autoturisme. În urma coliziunii au rezultat trei victime, conștiente și cooperante, care au primit primul ajutor medical de la echipajele de specialitatea aflate la locul solicitării, ulterior două persoane au fost transportate la Spitalul municipal Urziceni, iar pentru cea de-a treia nu a fost necesar transportul la unitatea spitalicească. Pompierii au mai asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor la locul accidentului.
- ! Două echipaje operative din cadrul Detașamentului de pompieri Urziceni au intervenit pentru gestionarea unei situații de urgență, generate de producerea unui accident rutier, în localitatea Borănești, în care au fost implicate două autoturisme și 8 persoane. În sprijinul acestora a acționat și un echipaj al SAJ Ialomița. În urma impactului au rezultat două victime, conștiente și cooperante care au fost evaluate de către echipajele medicale aflate la locul solicitării, ulterior fiind preluate și transportate la Spitalul municipal Urziceni. Pompierii au mai asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor la locul accidentului.
- ! În perioada de referință, Detașamentul de pompieri Slobozia a intervenit la un accident rutier produs în municipiul Slobozia, în care au fost implicate două autoturisme. În urma evenimentului rutier, șapte persoane au fost asistate de către echipajele medicale aflate la locul solicitării, ulterior toate persoanele au refuzat transportul la spital. Pompierii au mai asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor la locul accidentului.
- ! Salvatorii ialomițeni au fost solicitați să intervină pentru asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor și prezentarea tehnicii de intervenție cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului.
- ! În data de 03.06.2023, repectiv 04.06.2023 echipa pirotehnică din cadrul inspectoratului a intervenit pentru asanarea a două proiectile explozive de artilerie calibru 100 mm, pe raza municipiului Fetești. Muniția a fost identificată, ridicată, transportată și depozitată în vederea distrugerii.
În ultimele 144 de ore, pompierii au acționat pentru localizarea și stingerea a 14 incendii înregistrate la nivel județean .
Din totalul celor 14 incendii care au avut loc în perioada menționată, la nivel județean, 13 intervenții au fost înregistrate la arderile necontrolate (vegetație uscată și gunoi menajer), fiind afectate aproximativ 4 hectare de teren. Cauzele probabile de producere a incendiilor au fost stabilite ca fiind folosirea intenționată a sursei de aprindere, focul deschis în spații deschise și fumatul în locuri nepermise.
Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate, facem apel la cetăţeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor la arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale:
- – desfăşurarea arderii numai pe timp de zi și în condiţii meteorologice fără vânt;
- – arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate sau pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii şi stingerea jarului după terminarea activităţii;
- – colectarea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în grămezi, astfel încât arderea să poată fi controlată;
- – executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
- – curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri;
- – asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
- – supravegherea permanentă a arderii;
- – stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
- – se interzice acoperirea focarelor cu pământ.
De asemenea, conform legislaţiei în domeniul protecţiei mediului, persoanele fizice și juridice au obligativitatea de a nu arde miriștile, stuful, tufărișurile sau vegetația ierboasă fără acceptul Agenției Județene pentru Protecția Mediului și fără informarea, în prealabil, a Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență.
În cazul nerespectării prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetație uscată, Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură – APIA va aplica sancțiuni care ajung până la excluderea de la plata sprijinului financiar pentru deținătorii terenurilor igienizate prin incendierea vegetației uscate și care nu au obținut acceptul autorităților.
Pentru arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile fără obţinerea permisului cu foc şi/sau fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, cetăţenii (proprietarii de terenuri) sunt pasibili de sancţiune contravenţională, care prevede aplicarea unei amenzi cu sume cuprinse între 1.000 – 2.500 lei.
- ! În perioada de referință, două echipaje de salvatori din cadrul Detașamentului de pompieri Slobozia au intervenit cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă pentru stingerea unui incendiu, produs la locuința unui cetățean din localitatea Buești. În sprijinul acestora a acționat și un echipaj al Serviciului Județean de Ambulanță Ialomița. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind scurtcircuitul electric, generat de un cablu electric defect sau neizolat corespunzător. Au fost distruse mai multe aparate electrocasnice, aproximativ 50% din acoperișul locuinței, articole de mobilier și documente personale.
În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.
Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google