Alexandru Horhocea, președintele USR Slobozia: „Taxa pe soare”, o frână pusă celor care produc energie verde
„Taxa pe soare”, în fapt o Ordonanță de Urgență dată de Guvern la finalul lunii noiembrie, a produs nedumerire și revoltă în rândul celor care dețin sau vor să își instaleze panouri fotovoltaice.
„Prosumatorii”, adică persoanele sau companiile care pot vinde energia electrică produsă în surplus față de ceea ce consumă, au fost luați în colimator. După chinurile birocratice, după piedicile puse pentru a putea deține panouri fotovoltaice, după un program Casa Verde de coșmar, acum statul vine și pune „bomboana pe colivă”: taxarea. Nu rezolvarea unor probleme birocratice, nu un sprijin real în vederea producerii de energie verde.
„Până acum, acest guvern securisto-socialist ignora complet potențialul cetățenilor de a contribui la reducerea crizei. Acum face un pas mai departe: le pune piedică. Criza energetică din România este cauzată doar de clasa politică aservită Estului. Credeam că doar PSD are servilii săi la Moscova, dar acum semnele de întrebare se ridică și asupra PNL, care a trădat de mult liberalismul și pare că are aserviții săi. Îl vedem pe ministrul PNL al Energiei, cu o zi înainte de 1 Decembrie, cum cere, printr-o OUG, posibilitatea taxării celor care produc energie verde, o chestiune de noaptea minții. Toată lumea vorbește despre criza energetică, determinată de invazia Rusiei în Ucraina, și despre dușmani vestici închipuiți, dar despre ce nu vorbește nimeni este lipsa investițiilor în noi capacități de producție din 2015 încoace. În toată Europa se pune accent pe creșterea producției de energie din surse regenerabile, prin investiții de miliarde de euro, investiții care bat și la ușa României, atât prin fondurile acordate direct de UE, 12 miliarde prin Fondul de Modernizare și mai ales prin fondurile internaționale de investiții, dar acești băieți aleg să pună piedici oricui dorește să facă investiții în producția de energie din surse regenerabile. Și acum putem să ne întrebăm, de ce în Ialomița, unul din cele mai însorite județe din țară, ce deține atât terenuri degradate, pretabile pentru înființarea pădurilor sau fermelor de panouri fotovoltaice, pentru clădiri publice, școli, grădinițe, autoritățile publice locale nu fac niciun demers pentru instalarea panourilor fotovoltaice în asigurarea consumului propriu de energie? Pentru că, se pare, în PSDNL, de la nivel central, semnalul este: „mai bine fără investiții, hai să le punem piedici sau să îi taxăm pe toți cei care vor să facă ceva, să rămânem cu dependența de ruși, că poate ne va fi mai bine așa!”, este de părere Alexandru Horhocea.
În ultima perioadă, prea puține autorități publice îndrăznesc să se gândească la înființarea de parcuri fotovoltaice. Teoretic, însă, în masterplanuri, în strategii, totul este bine.
„Am văzut o singură inițiativă, a Primăriei Slobozia, pentru solicitarea unei finanțări într-un parc fotovoltaic de aproximativ 3 Mwh, nimic despre alte inițiative la nivel local în asigurarea independenței energetice. Suntem în secolul XXI, când tehnologia a avansat uriaș, existând atâtea tehnologii de producție a energiei din surse regenerabile, de la eolian, fotovoltaic, biogaz, geotermal (apropo, stăm pe o zonă geotermală neexploatată), toate cu potențial în Ialomița, dar incapacitatea și lipsa de viziune a autorităților, care guvernează aici de 30 ani, ne țin departe de beneficiile unor astfel de investiții”, a adăugat președintele USR Slobozia, Alexandru Horhocea.
Referitor la această OUG, dată pe ultima sută de metri, USR va sesiza Comisia Europeană pentru aplicarea eronată a unei directive europene, dacă Guvernul PSD-PNL nu rectifică ordonanța de urgență care introduce „taxa pe soare”.
„Virgil Popescu va fi responsabil pentru o nouă procedură de infrigement împotriva României. La ce s-au gândit cei doi strategi, Ciolacu și Ciucă, în plina criză energetică? Să mai aplice o nouă taxă, de data asta pe soare, pentru cei care produc energie electrică cu ajutorul panourilor fotovoltaice. Suntem singura țară din UE cu un guvern care fățiș pare că ne vrea dependenți de gazul rusesc.Toată Europa caută soluții pentru a crește producţia proprie de energie cu ajutorul tehnologiilor verzi, doar PSDNL găsește să tragă frâna de mână și să „blocheze” investițiile în energiile verzi. Parcă ne întoarcem în secolul XVII, când se aplica taxa pe fum. Atât pot patrioții din PSDNL”, a concluzionat președintele USR Slobozia, Alexandru Horhocea