Gabriel Cateliu, consilier local Urziceni: Liga Aleșilor Locali ai USR, un eveniment în urma căruia am avut ce învăța
În ultima perioadă, discursurile publice sunt din ce în ce mai virulente, lipsite de decență, de substanță și de soluții constructive. Crizele socio-economice, frământările politice și administrative nu fac altceva decât să creeze un haos generalizat, în care toată lumea acuză, dar nimeni nu găsește o rezolvare. Și asta poate pentru că nici nu se încearcă. În astfel de perioade, este imperios necesar ca oamenii bine pregătiți din punct de vedere profesional să se implice mai mult, să propună proiecte, să contureze strategii de dezvoltare bazate pe nevoile comunității și, implicit, pe un buget participativ și să facă în așa fel încât să existe transparență decizională la nivelul administrației publice față de cetățeni.
Despre aceste subiecte și multe altele s-a discutat în cadrul Ligii Aleșilor Locali ai USR din Sud-Estul României, eveniment susținut la Mamaia, în perioada 23 – 25 septembrie.
Din delegația USR Ialomița au făcut parte aleși locali din Urziceni, Movilița, Miloșești, Ciochina, dar și reprezentanți ai organizației din Slobozia, liderul de grup fiind Gabriel Cateliu, consilier local în cadrul Consiliului Municipal Urziceni.
„Pe parcursul a trei zile de training, am dezbătut tot felul de subiecte, pornind de la administrație și până la politică. Am analizat o serie de proiecte pe care USR-ul le-a făcut la nivel național, cum le percepem, dacă se pretează pentru comunitățile noastre, dar și multe alte subiecte. După cum bine știți, Urziceniul are cel mai mare proiect de împădurire din zona urbană a României. Prin proiectul Pădurea Copiilor, noi am plantat în decursul ultimilor doi ani în jur de 13 hectare, urmând să mai plantăm vreo 10 hectare. Așadar, la acest team-building, au participat și foști miniștri, de exemplu Stelian Ion de la Justiție, parlamentari, reprezentanți ai USR de la nivel central, cu care am dezbătut și subiecte de actualitate, precum politicile europene de economisire a resurselor, proiectele colegilor din diverse județe, pe care le-am analizat în așa fel încât să ne dăm seama dacă pot fi implementate și în alte zone, inclusiv în Ialomița, cum ar fi necesitatea transparentizării ședințelor de Consiliul Local. Noi, USR, avem o bibliotecă virtuală, o platformă în care aleșii locali au USR pot găsi proiecte de hotărâri din administrația publică locală, însă trebuie ca toți oamenii să aibă acces la informații, la modul de lucru într-un consiliu local. În opinia mea, toate administrațiile publice locale ar trebui să transmită live ședințele de consiliu, pentru ca locuitorii să aibă în timp real informațiile, iar site-urile primăriilor să fie actualizate cu toate documentele din spatele unui proiect. Prin intermediul platformei pe care noi o avem, în care sunt încărcate permanent proiecte, încercăm să scurtăm drumul dintre aleșii locali ai USR și administrație și să punem la dispoziția colegilor modele de bună practică, ce pot fi implementate la nivelul comunității. Este un program complex, care îi ajută pe aleșii locali ai USR să aibă acces la informație mai ușor, să poată avea propuneri de proiecte la nivelul comunității, proiecte care au funcționat în alte zone. Spre norocul nostru, avem în Ialomița câteva administrații locale unde USR are majoritate și în care pot fi votate și puse în practică astfel de proiecte”, ne-a declarat Gabriel Cateliu.
Pe lângă dezbaterile privind pregătirea unor politici publice eficiente pentru dezvoltarea comunităților, experiența USR în guvernare locală, relația putere-opoziție în administrația publică, rolul aleșilor locali, în cadrul evenimentului s-a discutat și despre pregătirile din punct de vedere politic pentru alegerile din 2024.
Au fost analizate subiecte referitoare la modul în care se va aborda campania electorală, având în vedere contextul total diferit, fiind discutate și multe situații legate de felul în care candidații se vor evidenția în fața cetățenilor, nu numai prin campania „Door2Door”.
La nivel județean, USR Ialomița are în plan extinderea organizațiilor în cât mai multe localități, atragerea de noi membri, intensificarea acțiunilor politice, având în vedere faptul că în ultimii ani cu toții am fost nevoiți să restrângem activitățile publice, obligați de tot felul de crize, sanitare, politice, administrative.
„Noi, USR, am fost efectiv dați afară de la guvernare și am avut o perioadă în care a trebuit să ne regândim modul de acțiune. Dar acum este timpul să intervenim, să ne facem cunoscute ideile, proiectele, să convingem, pentru ca ele să fie acceptate și puse în practică. Eu, de exemplu, la Urziceni, începusem niște proiecte… Aici relația cu PNL este destul de „fair” (n.r. corectă). Dacă proiectele prezentate sunt în interesul comunității, le trecem. La fel, USR a fost susținut în cea mai mare campanie de plantare în Urziceni. (…) La ultima ședință, de exemplu, spiritele s-au încins între consilieri de la alte partide, ajungându-se la a se da unii pe alții afară din sală. Discuțiile au fost destul de urâte. Eu sunt de cealaltă parte a baricadei. Adică, indiferent de situație, trebuie să fim cât mai diplomați. (…) Eu pe unde am fost am încercat să construiesc, nu să dărâm. Am încercat să-mi pun amprenta pe unde am trecut. Iar la Urziceni, cea mai mare amprentă este pădurea pe care am creat-o și care va rămâne ani de zile și de care se va bucura multă lume. Este unul dintre proiectele noastre la nivel județean. Poate cel mai mare. Asociația Pădurea Copiilor, care implementează proiectul, și pe care am sprijinit-o, a venit la invitația mea, fiind un proiect propus de mine. Personal, am o bucurie că am reușit cu acest proiect”, a adăugat Gabriel Cateliu.
Așadar, în timp ce unii de la alte partide își transmit tot felul de „urări de bine” în timpul sau la finalul unor întâlniri, cei de la USR strâng rândurile, se întâlnesc, se specializează, învață cum să fie diplomați în politică sau cum să facă opoziție bazată pe argumente, pe fapte, pe documente, și nu pe reacții „ieșite din matcă”.