Retehnologizarea Stației de Epurare din Slobozia, o prioritate! Disconfortul olfactiv, o problemă de sănătate publică!
S.C. Urban S.A. Slobozia, furnizor de apă și servicii de canalizare, a organizat astăzi, 6 septembrie, o întâlnire cu reprezentanți ai presei și ai societății civile la Stația de epurare a municipiului Slobozia, pentru a discuta despre modul în care funcționează și investițiile care trebuie făcute pentru ca disconfortul olfactiv și costurile de operare să fie reduse.
În prezența directorului Urban SA Slobozia, Adrian Stoicescu, a directorului tehnic, Călin Albu, dar și a administratorului public al județului, Alexandru Potor, cei care au dat curs invitației au aflat informații despre necesarul investițiilor pentru retehnologizarea Stației de Epurare și măsurile care trebuie luate pentru protejarea sănătății și confortul cetățenilor municipiului Slobozia, dar și despre îmbunătățirea calității serviciilor prestate de S.C. URBAN S.A.
Menționăm că este pentru prima dată când reprezentanții Urban SA Slobozia s-au arătat deschiși în a arăta la fața locului și a explica tuturor cam cum merg treburile la stația de epurare. Această deschidere a venit și ca urmare a reclamațiilor repetate făcute de cetățeni cu privire la poluarea olfactivă, care este la un nivel destul de ridicat în zonă.
În concluzie, lucrurile nu stau prea bine. Mirosul emanat din bazine este greu de suportat, mai ales la gurile de intrare a apelor uzate, unde intră zilnic aproximativ 5.000 de m.c.
Dacă adăugăm și tehnologia învechită, bazinele de aerat, dar și paturile de nămol activ, imaginea este grăitoare. Este binecunoscut faptul că atunci când bate vântul, toți operatorii economici din zona stației, dar și locuitorii din zona MB-uri trebuie să suporte un miros de nedescris. Iar stația de epurare nu este singurul poluator de acest gen. În ultimii ani, locuitorii din municipiul Slobozia au îndurat cu stoicism tot felul de mirosuri, ba de la fabrica de la Ciulnița, ba de la stația de epurare, ba de la tot felul de fabrici, ferme și deversări ilegale. În condițiile în care autoritățile au închis de multe ori ochii, considerând ca fiind poluări accidentale astfel de situații, oamenii au început să facă presiuni, să protesteze, pentru ca toți cei care poluează sub o formă sau alta să-și rezolve problemele.
Așadar, prima vizită a fost la camera de repartiție, unde se colectează apele menajere de pe raza municipiului Slobozia, atât de la populație, cât și de la agenții economici, prin mai multe conducte. Practic, sunt șase intrări în această cameră. Aici se are în vedere crearea unei copertine, care să blocheze într-o oarecare măsură transferul mirosului spre oraș, investiția urmând să fie făcută de la intrare, pe toată linia de repartiție. În această zonă exista o pădure, însă odată cu apariția Lidl totul a fost defrișat, astfel că perdeaua de protecție a dispărut, iar mirosul se întinde pe o suprafață destul de mare.
De la camera de repartiție, apele menajere ajung în zona grătarelor rare (20 mm), unde sunt colectate deșeurile menajere grosiere. Din păcate, grătarele fine (6 mm și 12 mm), care ar trebui să preia și deșeurile mai mici, nu sunt funcționale și duc la disfuncționalități pe tot procesul. Unul dintre gratele mici este prins într-un proiect și va fi retehnologizat. Deșeurile colectate sunt preluate de o bandă transportoare și ajung la un container de gunoi. Din păcate, mulți cetățeni aruncă în canalizare tot felul de deșeuri, de la cârpe la materiale plastice, șervețele umede, pamperși, ba chiar sticle etc.
„Noi am făcut numeroase adrese la primărie în care am prezentat care sunt disfuncționalitățile întregului sistem. Atât de apă potabilă, cât și de apă uzată. Strict pe apă uzată, proiectul privind retehnologizarea a fost acceptat anul trecut. Din câte am înțeles, întreaga bugetare pentru retehnologizarea treptei biologice este prinsă și va fi finalizată anul acesta. Primăria desfășoară în prezent procedurile de licitație, semnarea contractelor cu antreprenorul etc.”, a precizat Adrian Stoicescu, directorul Urban SA Slobozia.
Vizita a continuat și la alte compartimente, unul dintre ele fiind deznisipatorul, unde se colectează nisipul și grăsimea, iar la ieșire se află și separatorul de grăsimi, cu un debitmetru. Apa tratată în această fază ajunge la stația de pompare intermediară, de unde este urcată în bazinele de aerat. Deznisipatorul funcționează la aproximativ 20% din capacitate, existând și aici un plan de retehnologizare.
„În Consiliul local a fost discutată această problemă, a acoperirii acestor spații deschise. Deja a fost votată o asemenea listă de investiții, deci este la cunoștința tuturor autorităților publice. Ideea este ca investiția să fie pusă în practică. Din păcate, a trecut extrem de mult timp de la momentul în care a fost votată și retehnologizarea și acoperirea spațiilor deschise. Eu cred și sper din tot sufletul că la nivel administrativ și la nivel executiv se va grăbi acest proces. (…) Orice ban contează, dar nu este o avere să acoperi acele spații deschise. Ați simțit și dumneavoastră. Miroase, evident… Stația este foarte aproape de oraș. În evaluarea făcută de consultantul care lucrează la masterplanul de apă și apă uzată din județ, una dintre chestiunile trecute a fost și aceea că stația este prea aproape de oraș. Fiind prea aproape, evident că trebuie luate măsuri excepționale pentru a atenua acest miros. În viitor, dar aceasta presupune o investiție destul de costisitoare, ar fi să acoperim toate elementele care produc poluare olfactivă, inclusiv reactorul doi biologic.(…) Dar în primă fază se va face acoperirea acestor spații deschise. (…) Acest lucru ar putea diminua mirosurile provenite strict de la stația de epurare. Aici aștept să se miște foarte clar la nivel executiv primăria și să deruleze aceste investiții deja aprobate. (…) A doua investiție este legată de retehnologizare. La ora actuală se folosește o tehnică învechită, rudimentară, care ridică apa în aer. S-a propus o altă soluție. Și această investiție, care conduce la utilizarea unei alte tehnologii de aerare, va reduce mirosul generat de stația de epurare. În plus, și paturile de nămol activ erau o sursă de poluare care puteau accentua disconfortul cetățenilor. Evacuarea nămolului a fost făcută pe cheltuiala Urban SA”, a spus Alexandru Potor.
Dacă toate investițiile propuse nu se vor face în viitorul apropiat, costurile de operare vor fi extrem de mari, poluarea olfactivă va continua, iar presiunea financiară va conduce, inevitabil, la creșteri de tarife pentru populație, Urban SA nemajorând din 2019 prețurile. Mai mult decât atât, vor exista în continuare presiuni din partea cetățenilor, care vor ca problemele să fie rezolvate cu celeritate.
Și pentru bazinele de aerat sunt propuse investiții. La ora actuală funcționează doar o linie, celălalt reactor fiind pregătit pentru retehnologizare. Insuflarea aerului se face cu cinci aeratoare de suprafață, fiecare cu o putere de 30 de kw/h. În principal, în aceste bazine se are ca obiectiv reducerea parametrului amoniu, pentru a putea fi deversată apa în emisar.
Cei prezenți au ajuns și la zona paturilor de nămol. Au existat până nu demult 9 paturi de nămol, însă ca urmare a unor măsuri trasate de către cei de la Garda de Mediu, ca urmare a unor sesizări din partea cetățenilor, Urban SA trebuia să golească trei dintre ele. Cei de la Urban au golit cinci, pe cheltuiala lor.
Ideea este că Primăria Slobozia ar trebui să găsească o soluție și în acest caz și să îndepărteze cumva de oraș acest nămol rezultat. Probabil se va găsi o suprafață de teren mai departe de zonele locuite, iar cetățenii vor respira un aer mai curat.
„Soluții există, sunt explorate, s-au făcut pași, însă se mișcă, Doamne, iartă-mă, atât de greu de… Pentru partea aprobată în Consiliul Local, copertina, retehnologizarea și sistemul de fotovoltaice care trebuie instalat, părerea mea este că ar trebui să se întâmple undeva de ordinul lunilor, trei, patru luni. Există bani aprobați, există documentația, deci toți pașii au fost îndepliniți”, a concluzionat Alexandru Potor.
Menționăm că Stația de Epurare este proprietatea U.A.T. Slobozia, deci singura îndreptățită să facă investiții. S.C. URBAN S.A. Slobozia operează Stația de Epurare și este obligată să informeze proprietarul asupra deficiențelor pe orice componentă a fluxului tehnologic al Stației de Epurare. În acest sens, S.C. URBAN S.A. Slobozia a făcut de-a lungul timpului nenumărate adrese de informare.
„Primăria Slobozia este proprietarul Stației de Epurare și va fi și proprietarul investiției. Trebuie să deruleze toate procedurile de atribuire a acestei lucrări. Urban SA va monitoriza dacă se respectă proiectul tehnic”, a mai spus directorul Urban SA.
Consiliul Local a aprobat trei investiții la Stația de Epurare: Retehnologizare treaptă aerare – înlocuire soluție aerare treaptă biologică, copertină la stația de epurare – treaptă mecanică ape uzate și parc fotovoltaic. Investițiile bugetate în acest an ajung la 3,6 milioane de lei.
Administratorul public al județului susținea că dacă vor exista solicitări din partea Primăriei Slobozia pentru anumite investiții în asociere cu Consiliul Județean (acționarul majoritar al SC Urban SA) pentru „orice înseamnă confortul cetățenilor”, acestea vor fi supuse aprobării în CJ, iar costurile să fie suportate de ambele părți.
Însă pentru retehnologizarea stației de epurare banii au fost prinși în buget, deci nu sunt probleme din acest punct de vedere. Doar că până în prezent nu s-a mișcat nimic.