Mihai Geantă (CJAS Ialomița): În primele șase luni ale anului au fost eliberate 378.947 de rețete compensate și gratuite
Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Ialomița a susținut recent o conferință de presă, în cadrul căreia au fost prezentate, de către directorul general Mihai Geantă, câteva aspecte din activitatea instituției din primul semestru al anului 2022.
Potrivit acestuia, veniturile colectate pentru Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, prin ANAF, reprezentând contribuțiile la asigurările sociale de sănătate, au fost destul de bune în primul semestru, având în vedere faptul că în program aveau de colectat peste 1,6 milioane de lei, iar veniturile colectate au fost de 1,2 milioane de lei.
„În procent de aproximativ 97% veniturile programate au fost colectate, ceea ce este un lucru bun. Sperăm ca și în semestrul II vom ajunge la acest procent, ba chiar să îl depășim, să ne apropiem de 100% execuție la veniturile colectate pentru contribuția la asigurările de sănătate, pentru că numai astfel putem avea fonduri pentru plata serviciilor medicale”, a afirmat Mihai Geantă.
Referitor la cheltuielile cu serviciile medicale efectuate în baza contractelor încheiate cu furnizorii, ele au fost „programate” în sumă de 122 milioane de lei, din care au fost „realizate” 121 milioane de lei.
Pentru anul 2022, CJAS Ialomița a încheiat contracte cu 318 furnizori de servicii medicale, începând de la medicina primară, specialitățile clinice, farmacii, baze de tratament și recuperare și până la spitale, contracte care, în opinia reprezentantului CJAS Ialomița, se derulează în cele mai bune condiții.
„Toate acestea sunt efectuate în baza unor contracte pe care CJAS le are cu furnizorii de servicii medicale. În anul 2022 am încheiat contracte cu 318 de furnizori de servicii medicale, din care 105 cu medicii de familie, 32 contracte în zona de asistență pentru specialitățile clinice, 12 în direcția asistenței pentru investigațiile paraclinice (laboratoare analize), 28 pentru medicină dentară. De asemenea, am încheiat contracte cu cele patru spitale din județ, 73 cu furnizorii de dispozitive medicale, 48 cu farmaciile cu circuit deschis, 3 cu ambulanțele private, 5 cu bazele de tratament și recuperare, 2 cu firmele de îngrijiri la domiciliu. (…) Avem și peste 30 de contracte legate de testările SARS-CoV2, peste 90 de contracte cu medici de familie care monitorizează starea de sănătate a pacienților post-COVID, dar și contracte pe programele naționale de sănătate, oncologie, dializă, diabet, boli rare, stări post transplant, hemofilie și talasemie. Avem aceste contracte, care se derulează în cele mai bune condiții (…)”, a precizat Mihai Geantă, directorul general al CJAS Ialomița.
Referitor la eliberările de rețete compensate și gratuite și consumul de medicamente, menționăm că o pondere destul de mare o reprezintă eliberările de rețete gratuite și compensate în ambulatoriu. Numai în primele șase luni au fost eliberate 378.947 de rețete compensate și gratuite. Cele mai multe au fost eliberate pensionarilor, aproximativ 139.000 de rețete, apoi salariaților – 39.000, pentru copii au fost eliberate peste 37.000 de rețete compensate și gratuite, peste 14.000 de rețete au fost eliberate pentru coasigurați, restul fiind pentru alte categorii de persoane. Dintre toate acestea, pe lista C pentru bolile cronice s-au eliberat rețete gratuite în valoare de 6,9 milioane de lei, pe lista C2 pentru programele naționale au fost eliberate rețete gratuite în valoare de 13,2 milioane lei. În total, au fost decontați către farmacii în primele luni ale anului 34,8 milioane de lei.
Este binecunoscut faptul că există și programe naționale de sănătate care se derulează prin Casa de Asigurări de Sănătate, cum ar fi Programul Național de Oncologie, de Diabet Zaharat, de Ortopedie, Programul de tratament al hemofiliei și talasemiei, pentru boli rare, Programul de transplant de organe, țesuturi și celule de origine umană (doar partea post transplant), Programul național de supleere a funcției renale.
În anul 2020, de exemplu, pentru cele șapte programe derulate prin Spitalul Județean de Urgență Slobozia și farmaciile cu circuit deschis erau alocate sume considerabile, respectiv aproape 40 de milioane de lei, bani necesari pentru medicamente și materiale sanitare.
În prezent, la Oncologie, în tratament prin medicii curanți de la Spitalul Județean și farmaciile cu circuit deschis sunt circa 570 de pacienți, cu un cost mediu de 6.800 lei per pacient. De asemenea, pentru 21 de persoane care urmează un tratament cu molecule de ultimă generație, tratamentul este de 64.000 lei cost mediu pe an. La Diabet sunt 8.915 persoane în evidențele CJAS Ialomița, dintre care 7.271 de persoane urmează tratament cu administrare orală, cu un cost mediu de 641 de lei per persoană și 1.383 de persoane cu tratament mixt, administrare orală și injectabil. De Hemofilie suferă un singur pacient, pentru care tratamentul costă circa 80.601 lei cost mediu, Boala Pompe, costul pe primele șase luni este de 528.000 de lei pentru o singură persoană, pentru Mucoviscidoză, o boală rară de care suferă patru persoane din județ (dintre care doi adulți), costul mediu este de 32.000 de lei pe an la copii, iar pentru adulți 111.000 lei.
În cadrul conferinței de presă a fost abordat și subiectul concediilor medicale eliberate în primele șase luni ale anului, dar și situația plăților către angajatori.
Conform datelor furnizate, în primul semestru au fost eliberate 14.739 de concedii medicale, suma plătită angajatorilor fiind de 17,8 milioane de lei. A mai rămas de plătit la 31 iulie o sumă de circa 2,5 milioane de lei.
„Ialomița a gestionat bine treaba asta, avem o evidență foarte bună, nu avem restanțe către angajatori așa cum au alții, de trei, patru ani. Noi suntem cu plata undeva la luna iunie. Facem eforturi să completăm cu resurse financiare trimestrele III și IV, pentru că am cam rămas descoperiți și nu cumva să se extindă termenul acela de plată, de 90 de zile. Dar să sperăm că nu vor fi probleme”, a adăugat Mihai Geantă.
Bugetul Casei de Asigurări pe primele șase luni este de 203 milioane lei, dar după rectificare va exista o suplimentare de fonduri pentru spitale, pentru farmacii. Spitalele au cele mai mari sume, pe de o parte pentru serviciile efectuate, 60,2 milioane de lei, dar și pentru completarea creșterilor salariale ca urmare a legii salarizării încă 59 milioane lei, care vin prin transferuri.
„În acest moment încheiem acte adiționale cu cele patru spitale din județ privind normele de hrană pentru spitalizați, care se asigură din alte surse. Prin aceste acte adiționale, se va face plata către spitale în funcție de pacienții externați și zilele de spitalizare, astfel că acei 22 de lei zilnic pentru pacienții internați să fie gestionați bine. Răspunderea pentru cheltuirea acestor bani revine exclusiv spitalelor, ei au niște norme, cu respectarea legislației în domeniul achizițiilor publice”, a transmis și Anda Busuioc, director executiv al Direcției de Relații Contractuale din cadrul CJAS.