„Salonul de Vară” al Filialei U.A.P. Constanța 1. Expoziție de pictură, grafică, ceramică, obiect, la Centrul Cultural „Ionel Perlea” din Slobozia
Peste 35 de membri ai Filialei U.A.P. Constanța 1 și-au expus joi, 4 august, la Centrul Cultural UNESCO „Ionel Perlea” din Slobozia, în cadrul Salonului de vară al Filialei, lucrările de pictură, ceramică, grafică și obiect.
Filiala U.A.P. Constanța 1 a fost prezentă la Slobozia, în Galeriile Arcadia, cu o amplă expoziție, alcătuită din lucrările celor peste 35 de membri ai acestei organizații artistice.
„Plasticieni profesioniști, cu o bogată activitate creatoare, cu viziuni distincte în ceea ce privește tendințele abordate, aceștia își exprimă amprentele vizuale în noi compoziții, care le încununează activitatea de atelier din ultimul timp. Munca lor criptează atât lumea figurativă, dar și trăirile interioare, evocând sentimentele umane în raport cu arealul existențial și cu frământările contemporaneității. Foarte diferiți în expresia plastică, membrii Filialei U.A.P. Constanța 1 sunt formați în cele mai importante centre naționale de învățământ superior, având ca maeștri repere ale fenomenului artistic actual. O astfel de expoziție este un regal al unei creații statornicite la malul mării, dar cu potențe expresive conectate la direcțiile momentului, putând încununa cu genurile practicate, orice simeză de prestigiu. Fiind alcătuită din artiști cu viziuni identitare, cu drumuri estetice care să îi definească, cei peste 35 de membri ai filialei expun, la Centrul Cultural UNESCO Ionel Perlea din Slobozia, cele mai recente lucrări”, a precizat criticul de artă, Ana Amelia Dincă.
Au expus lucrări artiștii: Eugeniu Albu, Adriana M. Bida, Angela Bocu, Ana Maria Ceară, Gheorghe Căruțiu, Mihnea Cernat, Aura Aurelia Cionga, Gh. Constantin, Mariana Constantinescu, Lidia Corladi, Cristina A. Costea, Loredana Culea, Anca Pasa Deaconu, Marin Deaconu, Adina Dogaru, Roxana Dumitru, Vasile Filip, Adelina Firca, Ștefan Firca, Gheorghe Farcașiu, Vasilica Grigorov, Cosmin A. Grosu, Lacme Ifrim, Vasile Lazăr, Răzvan Lipan, Ioana Maier, Elisabeth Martoncsak, Leonte Năstase, Iulia Pană, Victoria Caraiman Pastuch, Crina Popescu, Andreea Rădulescu, Mihaela Roca, Monica Rus, Sânziana Romanescu, Oana Sfetcu, Florentina Simininschi, Florentin Sîrbu, Silvia Sosoiu, Eusebio Spînu, Cristina Tudorache, Dragoș Turda, Sabina Voinea, Sveatoslav Zacon, unii dintre ei având câteva colaborări separate, pe parcursul anilor, cu Centrul Cultural din Slobozia.
„Aceste întâlniri sunt pur și simplu hrană spirituală și prilej de reculegere, prilej de a intra în Centrul Cultural, de a poposi un pic în galerie și de a respira, de a vedea expozițiile. Este un spațiu, îmi place să cred, inspirațional, pentru noi toți, care ne ajută să ne găsim resurse fizice, mentale, poate mai puțin financiare, că de, arta nu face bani, dar ne ajută cumva să depășim momentele prin care trecem, iar cotidianul este un moment pentru care, de multe ori, avem nevoie de o putere aparte pentru a-l depăși”, spunea Clementina Tudor, managerul Centrului Cultural Ionel Perlea, în deschiderea evenimentului.
Filiala UAP Constanța 1 expune pentru prima dată la Slobozia, în spațiul Centrului Cultural „Ionel Perlea”. Unii dintre artiștii prezenți și-au arătat recunoștința față de disponibilitatea reprezentanților Centrului Cultural de a le asigura spațiul expozițional, dar și față de căldura cu care au fost primiți.
„La Constanța este o adevărată școală de arte frumoase. Este un lucru extraordinar. A apărut de curând și o carte care evocă o perspectivă foarte analitică asupra fenomenului artistic din zona Dobrogei. Și în acea carte și în expoziția de astăzi dialogul dintre generații, dintre maeștri și discipoli, este unul evident și faptul că există atât de multe viziuni, atât de multe problematici vizuale la aceste lucrări denotă faptul că școala de arte frumoase de la Constanța este una de anvergură. Filiala UAT Constanța 1 cuprinde artiști foarte importanți pentru fenomenul artistic contemporan, maeștri ai artelor frumoase de la Constanța, dar și generația tânără care a venit în forță având asemenea profesori. Nu numai școala de pictură, grafică, ceramică iese în evidență. (…) Este o expoziție plină de culoare (…) ”, a adăugat Ana Amelia Dincă.