Cum alegi bicicleta potrivită pentru tine? Principalele asemănări și deosebiri dintre bicicleta clasică și cea electrică
Mijloacele de transport alternative câștigă din ce în ce mai mult teren pe drumurile din România, cu toate că schimbarea se produce destul de lent. Indiferent dacă este vorba de transportul în comun, de folosirea bicicletei sau a mijloacelor de transport personale electrice, românii ajung la concluzia că alternativele oferă mai multe avantaje, comparativ cu folosirea mașinii.
După ce se ajunge la această concluzie, începe procesul decizional pentru alegerea celei mai bune alternative. Deși bicicleta reprezintă prima alegere a multora, după puțină muncă de cercetare, apare întrebarea: „ar trebui să aleg o bicicletă clasică sau una electrică”?
Iată principalele asemănări și deosebiri care te vor ajuta să faci alegerea potrivită
- Ambele te ajută să eviți aglomerația din oraș la orele de vârf
Fie că alegi să mergi la job, fie că trebuie să mergi la cumpărături, cu siguranță cunoști frustrarea statului în trafic pentru minute în șir. Ei bine, cu ajutorul bicicletei (electrice sau clasice), vei reuși să eviți pierderea timpului în trafic.
- Un e-bike te va ajuta să ajungi mai repede la destinație fără să obosești
Cu ajutorul motorului, bicicleta electrică te va ajuta să ai o viteză mai mare atunci când pornești la drum, însă, spre deosebire de bicicleta clasică, nu trebuie să depui prea mult efort fizic pentru a menține această viteză. Motorul va prelua o mare parte din efort. Astfel, vei ajunge la destinație fără să transpiri sau să te simți epuizată. Un alt avantaj adus de e-bike este că te vei simți mai încurajată să o folosești, întrucât, nu obosești la fel de tare.
- Bicicleta electrică are nevoie de o baterie pentru a funcționa
Spre deosebire de bicicleta clasică, un e-bike are nevoie de această componentă suplimentară. Durata de viață a unei baterii pentru bicicleta electrică variază între 800 până la 1000 de cicluri de încărcare completă. La fel, timpul necesar unei încărcări variază între patru și cinci ore (în funcție de capacitatea bateriei). Acest lucru înseamnă că bateria trebuie schimbată după o anumită perioadă, în funcție de cât de intens este folosită. În momentul în care vei fi nevoită să o înlocuiești, Sorgeti.ro îți pune la dispoziție mai multe modele.
- Ambele sunt opțiuni ecologice pentru transport
Oricare va fi alegerea ta finală, vei putea sta liniștită știind că protejezi mediul. Gândește-te doar cât de mult combustibil vei economisi dacă vei circula des cu bicicleta. În plus, nu vei contribui la poluarea din orașul tău sau la îngreunarea traficului. Chiar și Ministrul Mediului a venit lunile trecute cu o campanie (vezi aici) prin care își dorește să convingă românii ca în zilele de vineri să aleagă mijloace de transport nepoluante, precum bicicletele sau trotinetele.
Dacă, totuși, nu poți lua o decizie între cele două variante, trebuie să știi că există o a treia variantă: bicicleta electrică hibrid (sau e-hybrids). Ea poate fi folosită atât ca o bicicletă electrică (cu asistare când vine vorba de pedalat), cât și ca o bicicletă clasică (prin oprirea motorului). La urma urmei, cel mai important aspect este ca alegerea pe care o faci să fie potrivită pentru tine, întrucât, doar așa vei reuși să fii cu adevărat mulțumită!
Sursă foto: Shutterstock.com