Directorul medical al SJU Slobozia, Aldabsheh Jamil, medic specialist ATI: „De frica spitalului, unii se prezintă la medic prea târziu”
De la începutul pandemiei, în secția ATI a Spitalului Județean de Urgență din Slobozia au fost tratați puțin peste 300 de pacienți care au ajuns aici în stare gravă, ca urmare a complicațiilor provocate de infectarea cu SARS-CoV-2. Dintre aceștia, 100 și-au pierdut viața.
La ora actuală, în Spitalul Județean de Urgență din Slobozia sunt internați 27 de pacienți COVID 19, dintre care 12 sunt pe secția ATI.
„Suntem într-o perioadă foarte grea, mai ales pentru secțiile ATI, asupra cărora cade greul COVID-ului, fiindcă acolo se concentrează pacienții cei mai gravi, pacienți care necesită suport ventilator și suport funcții vitale, pentru a le da o șansă la viață. La începutul pandemiei, prin martie-aprilie, când am început să facem mișcări de trupe, pentru că altfel nu se putea aborda COVID-ul în forma standard în care era spitalul, am început să facem circuite, să facem izolatoare, să găsim locuri pentru echipare-dezechipare. Deci, ca pe timp de război. Atunci, din secția de Terapie Intensivă, s-a propus să rămână 11 paturi pentru pacienții non-COVID, fiind clar că unitatea noastră va deservi tot județul cu bolnavi non-COVID. Conform ordinului, noi aveam obligativitatea de a aborda medical pacienții grav, deci cei care au nevoie de terapie intensivă, intubare, ventilație și pacienții de dializă. Deci, doar aceste tipuri de pacienți. Pe secția de dermatologie, au fost făcute investiții pentru a putea fi mutate paturile de terapie intensivă pentru pacienții COVID, ajungându-se la 12 paturi. Este o patologie foarte gravă. Nu este de glumit cu COVID-ul, o patologie care se schimbă, abordarea fiind ceva nou pentru noi și în procedurile de tratament și în cele de investigație. Starea bolnavilor decurge absolut imprevizibil, presiunea asupra personalului este foarte mare și de multe ori stăm neputincioși în fața bolnavului și nu putem să-l ajutăm. Asta este pentru cele 10-15% dintre cazurile critice. Pentru restul cazurilor, dacă tratamentul este acordat la timp, dacă este monitorizare corectă, dacă avem tratamentul corespunzător la momentul potrivit, cu COVID-ul se poate lupta. Mult importă și de abordarea pacientului. Dacă este cooperant, dacă este conștient de faptul că trebuie să lupte și el, rezultatele sunt pe măsură”, a declarat medicul Victor Baciu, șeful ATI, în cadrul unei conferințe de presă, susținută joi, 17 decembrie.
De la începutul pandemiei și până în prezent, pe secția Anestezie Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Județean de Urgență au fost tratați 308 pacienți infectați cu SARS-CoV2. De asemenea, 102 cadre medicale din spital au fost infectate, în prezent fiind în izolare la domiciliu 40 de persoane.
Directorul medical al SJU Slobozia, Dr. Aldabsheh Mohammad Jamil Hamed, medic specialist Anestezie și Terapie Intensivă, a ținut să mulțumească personalului medical, medici, șefi de secții, asistente medicale, infirmieri, brancardieri, dar și personalului auxiliar, care în această perioadă au „trăit un stres imens pentru a salva vieți”, fiecare având propria sa experiență.
„Nu puteai să fugi. Și dacă puteai să fugi, nu te lăsa inima știind că un om se luptă pentru aer, ca să respire. (…) Este o boală cu rată de moralitate mare dacă nu o tratezi din timp. Unii se prezintă la medic prea târziu, de frica spitalului. O altă problemă pe care vreau să pun accent este ICM-ul, adică indicele de complexitate al cazurilor tratate. Se spune că în spital nu sunt pacienți. Vreau să îi contrazic pe cei care afirmă asta. Complexitatea cazurilor medicale a crescut în 2020, față de 2019, din cauza COVID-ului, dar și de frica spitalului. Au stat acasă mulți de frică să nu ia COVID în spital, iar când vin, vin în stare gravă. Nu se mai ia în spital COVID-ul. Foarte rar. Este deja transmitere comunitară. Într-adevăr, suntem obosiți. Am tratat 308 cazuri pe ATI, doar COVID. Nu știți câte cazuri au fost non-COVID la ATI. (…). Eu nu pot să nu ajut. Sunt medic, asta mi-e menirea. Eu în ziua când a murit tata, la 58 de ani, de COVID, și chiar când a fost înmormântat, eram de gardă. Nu am putut să mă dau la o parte că a murit tata și să las pe alții să moară. Dumnezeu să ne dea putere. În spitalul județean motoarele merg la supramaxim, la turații supranaturale și încercăm să ajutăm toți neajutorații”, spunea medicul Jamil Aldabsheh.
În ceea ce privește dotările Spitalului, doctorul Baciu a explicat că în permanență se fac schimbări și achiziții, în funcție de situația epidemiologică. Și pentru că în spitalele suport COVID locurile sunt ocupate, iar spitalul din Slobozia putea prelua doar bolnavii în stare gravă, managerul Liviu Patrichi a făcut mai multe schimbări.
„La început am avut șase ventilatoare ca dotare. Pe parcurs am mai primit încă opt, altele două, iar alt lot de 10 ventilatoare sunt în depozit. Le-am primit zilele acestea. În total vor fi 26 de ventilatoare pe terapie intensivă, jumătate din ele fiind pe COVID. Să nu uităm că pacienții non-COVID au rămas aceiași. (…) Deci, în ultimele șase luni, au fost în jur de 2.200 de intervenții chirurgicale. Anul trecut au fost 2.400. Noi în șase luni am comprimat patologia la un an întreg aproape. Bolnavii au început să vină, să se opereze, iar volumul de lucru este foarte mare. Presiunea este mare, oboseala este cronică, pentru că de atât timp să lupți în linia I nu este ușor. Ne-am infectat și noi, personalul medical… Dar mare parte a venit cu COVID-ul de acasă, fapt dovedit în urma anchetelor epidemiologice. Noi așteptăm să scadă numărul de cazuri. Dar ne pregătim acum pentru ce e mai rău. Cu ultimul lot de ventilatoare, ne pregătim pentru mai mulți intubați, în limitele posibilităților și ale personalului existent. S-au făcut angajări în ultimul timp, încercând să completăm ce nu aveam. Sunt tineri, nu au experiență, dar pe parcursul a o lună, două, trei, probabil că vor intra și ei pe linia I”, afirma Victor Baciu, care la rândul său a trecut prin experiența infectării cu SARS-CoV2.
În această perioadă, susțineau reprezentanții spitalului, pe secția de Pediatrie au fost tratate recent câteva cazuri grave, iar oftalmologii spitalului, dincolo de cazurile obișnuite de cataractă, operate cu implant de cristalin foldabil monofocal, realizează operații complexe cu implant multifocal, care asigură o vedere bună atât la distanță cât și la apropiere, eliminând necesitatea de a mai purta ochelari de apropiere ulterior. De asemenea, în compartimentul de Ortopedie, care a asigurat o serie de operații pe două județe (Ialomița și Călărași), nu se mai trimite aproape niciun caz la București, susținea doctorul Jamil, care se mândrește că pe lângă clasicele operații de protezare șold și de genunchi, au început să realizeze și operații de protezare a umărului.
Adăugăm faptul că în curtea spitalului, în zona UPU, a fost amplasat un cort, care poate avea capacitatea de 50 de paturi, deservite de ventilatoare, monitoare, o soluție alternativă în cazul în care situația epidemiologică va depăși capacitatea spitalului. Este dotat cu generator pentru curent electric, generatoare specifice pentru căldură și aer condiționat, toate facilitățile pentru prizele de oxigen sau altele. Deocamdată a fost montată partea de triaj și o parte de tratare, dotată cu 10 paturi, monitoare etc, fondurile – în jur de 900.000 lei – pentru achiziția acestui cort fiind alocate de Consiliul Județean Ialomița prin luna mai a acestui an, miercuri fiind, în sfârșit, recepționat.
Menționam anterior faptul că unitatea spitalicească din Slobozia nu putea prelua pacienții cu forme medii de COVID, aceștia fiind transferați către spitalele suport. Numai că, așa cum era de așteptat, locurile în spitalele suport sunt ocupate încontinuu. În acest context, în spitalul Slobozia a fost creată o secție cu 30 de paturi, unde se internează pacienți confirmați pozitiv cu SARS-CoV2, până la eliberarea locurilor în spitalele suport.
„Din fericire, am ajuns să avem și persoane vindecate, care au fost externate din această zonă tampon, pentru că aceștia nu au putut fi tratați în spitalele suport din cauza lipsei locurilor disponibile. Ne-am găsit cumva în postura de a ne transforma și într-un spital în care tratăm pacienți cu patologie COVID într-o secție specială, să avem și persoane vindecate și externate. Cu bune și cu rele, ca în orice activitate pe care încercăm să o dezvoltăm, eu zic că lucrurile merg pe un trend pozitiv. (…) Avem o echipă tânără, supervizată de un senior, cu experiență de o viață, și îi mulțumim că ne îndrumă și sper să avem cât mai multe de învățat de la domnul doctor Baciu în acest timp”, spunea managerul Liviu Patrichi.
Medicul Cristina Grigore, care a preluat sarcina de a trata pacienții de COVID 19 în secția nouă, transformată într-o zonă tampon, susținea că, în general, în aceste zone, sunt tratați pacienți cu insuficiență respiratorie, forme medii, care au nevoie de suplimentare de oxigen.
„Dintr-un total de 62 de pacienți, internați în perioada 26 noiembrie – 17 decembrie, doar 7 au necesitat transferul în secția de terapie intensivă, iar 6 au fost transferați către alte spitale suport COVID”, a declarat Cristina Grigore.
Așadar, dacă la începutul lunii martie spitalul dispunea de un singur izolator, o extindere fiind în spațiul de la toxicologie, acum sunt 10 izolatoare unde pot primi medicația necesară până la 26 de pacienți pozitivi.
Pe parcursul conferinței, purtătorul de cuvânt Tudor Ionescu a anunțat și faptul că spitalul a mai achiziționat un aparat RT-PCR, dar și teste antigen și anticorpi, urmând ca în viitorul apropiat să poată fi puse la dispoziția pacienților.
Totodată, se are în vedere ca în următoarea perioadă să poată fi efectuate teste și la cerere, însă o decizie în acest sens va fi anunțată în prealabil. Până atunci, se pregătește spațiul unde s-ar putea efectua testele în siguranță, pe bază de programare.
Trebuie menționat faptul că spitalul mai deține un aparat RT-PCR, foarte bun, însă există o problemă cu furnizorul de kit-uri de testare de la producătorul american. La începutul pandemiei, în spital exista o limitare la 50 de teste la două săptămâni, iar pe parcurs cu greu s-a reușit creșterea aprovizionării la 100 de kit-uri, dar tot insuficiente, având în vedere numai faptul că există 40 de pacienți oncologici care la două săptămâni trebuie testați pentru a putea intra la tratamente, la fel și cu cei 20 de pacienți cu insuficiență renală.
Așadar, noul echipament de testare a sosit, a fost înregistrat, prima tranșă de 500 de teste a fost livrată împreună cu echipamentul, urmând ca de la 1 ianuarie să se intre pe un contract de livrare a 1.000 de teste lunar.
De asemenea, reprezentanții spitalului susțin că de aproximativ două luni utilizează și teste rapide antigen, în faza de triere a pacienților care se prezintă la UPU ori pentru internare, dar și pentru personalul medical. Spitalul are pe stoc în prezent circa 2.700 de astfel de teste, dar și suficiente teste pentru anticorpi.
Tot în perioada următoare, având în vedere înscrierea spitalului în programul/studiul de eficiență al tratamentului monitorizat pentru pacienții critici COVID 19 cu plasmă de la donatori vindecați, bolnavii vor putea beneficia de această terapie în cadrul secției ATI.
În materie de politici, spitalul de urgență are în plan facilitarea programărilor în policlinica spitalului, prin implementarea unei platforme în acest sens. Până acum, programările se realizau pentru o anumită zi, fără specificarea orei exacte, și se desfășurau pe principiul bonurilor de ordine. Acum se lucrează la un sistem de programări pe ore, care într-o fază ulterioară se va realiza inclusiv online.
Managerul susținea că marea provocare a tuturor celor din spital este modul în care reușesc să se adapteze la schimbările zilnice.
În final, având în vedere faptul că municipiul Slobozia a ieșit din carantină, Liviu Patrichi a transmis un mesaj cetățenilor, de a se proteja în continuare, „pentru că nu au locuri pe ATI”.