Ialomița: Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, despre activitatea AJOFM, AJPIS, Casa de Pensii și ITM
Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, s-a aflat marți, 15 septembrie, în județul Ialomița. În prima parte a zilei, ministrul a dorit să vadă cum se lucrează în toate instituțiile coordonate de Ministerul Muncii, respectiv AJOFM, AJPIS, Casa de Pensii și ITM Ialomița.
La final, ministrul a avut și aprecieri cu privire la activitatea desfășurată de respectivele instituții, dar și câteva propuneri de îmbunătățire. În esență, spunea Violeta Alexandru, în cadrul unei conferințe de presă, evaluarea este una pozitivă pentru instituțiile din Ialomița coordonate de ministerul Muncii.
„Fiind un județ mic, vă mărturisesc că și numărul de probleme pe care le au de gestionat aici respectivele instituții sunt dimensionate ca atare. Problemele sunt mai puține ca în alte județe, dar asta nu înseamnă că le tratez cu mai puțină atenție. Am fost interesată cum să îmbunătățim lucrurile în ceea ce privește eficiența.
La Casa de Pensii Ialomița mi-a plăcut cum arată arhiva, mi-a plăcut că deși erau câteva persoane acolo exista preocupare de a organiza fluxul de intrare, de a pune la dispoziție informații oamenilor într-un mod civilizat. Am constatat că Ialomița este unul dintre județele cu cele mai puține dosare cu termene întârziate, și știți că există o preocupare a mea de a scurta termenul în care oamenii așteaptă deciziile de recalculare. Am discutat de situația celor câteva dosare de la românii noștri care lucrează în Portugalia și care trebuie să beneficieze de pensii inclusiv pentru anii lucrați acolo. Între Casa de Pensii din Portugalia și Casa de Pensii din România – iar la Slobozia aveți pol, în sensul de Casă de Pensii cu responsabilități în această privință -, există o corespondență destul de greoaie. Așa cum o fac acum pentru Spania, unde de la câteva sute de dosare am ajuns sub 50 și nu mă las până la ultimul, și așa cum fac acum pentru Italia, unde de la mii de dosare am ajuns la câteva sute, așa mă voi implica și în corespondența cu omologii mei din Portugalia. Sunt 10 asemenea cazuri, dar nu are importanță câte sunt, mă voi implica. Comunicările sunt foarte greoaie din mai multe cauze, românii noștri nu depun toate documentele și nici autoritățile din străinătate nu au o atitudine proactivă să îi caute și să le solicite, astfel că rămân cu lunile pe acolo actele incomplete. (…) Am parcurs cu domnul director pașii pe care îi vom urma pentru a debloca această comunicare existentă în acest moment.
La AJOFM Ialomița am văzut că se mobilizează întreaga echipă pentru toate plățile care sunt de făcut. Trebuie să precizez că pentru AJOFM Ialomița, mai mult decât pentru AJPIS Ialomița, efortul angajaților a fost cu mult mai consistent față de o perioadă obișnuită. Sunt oameni care aveau de gestionat aproximativ 4.000 de persoane în baza de date și au sărit dintr-o dată la zeci de mii în condițiile de pandemie și acest lucru îmi imaginez că presupune o mobilizare extraordinară și am vrut să le mulțumesc personal. Am discutat despre exigența pe care o am de a plăti în continuare rapid pentru toate măsurile pe care le avem în implementare și, bineînțeles, am pus la punct câteva detalii tehnice cu privire la aceste măsuri pe care le gestionăm.
La fel și la AJPIS Ialomița. Am plecat din respectiva clădire cerându-le să schimbe un pic organizarea în interiorul clădirii. Clădirea este a AJPIS, organizată pe etaje. Le-am cerut să mute tot ce înseamnă relații cu publicul la parter. (…) Le-am spus că din punctul meu de vedere, fără să fiu o specialistă, fluxul de intrare nu este bine pus la punct, existând o singură ușă deschisă. Am sugerat, de asemenea, completarea măsurilor de protecție în incinta principală. Mici chestiuni. Am văzut totala deschidere. O problemă este și la nivel de comunicare. Cred că și în condițiile unui județ în care solicitările pentru aceste instituții sunt din partea persoanelor din mediul rural, cred că putem să ne propunem să folosim tehnologia, acolo unde se poate. Nu sunt suficient de mulțumită de implicarea lor în faptul că se poate comunica, se pot primi documentele și prin e-mail. Știu, nu se pretează pentru toate persoanele, dar trebuie să facem un efort, în primul rând de educație, în comun. Nu cred că se știe că la instituțiile Ministerului Muncii dacă nu dorești să te deplasezi poți să-ți depui documentele prin e-mail și la final poți veni să ridici documentele.
La ITM Ialomița, parte dintre colegi erau pe teren, parte în birouri. Am fost interesată să văd cum își înregistrează programul de verificări pe teren, pentru că impresia mea este că în multe locuri din țară acest registru în care își notează activitățile de verificare este în mod intenționat vag completat, în sensul în care la o privire în diagonală în multe locuri din țară își notează inclusiv orașul și chiar județul ca fiind aria în care se duc să-și desfășoare controalele. Aici lucrurile erau în parametri. Se poate și mai bine, dar erau în parametri. În esență, evaluarea mea este pozitivă pentru instituțiile pe care le coordonez, dar asta nu înseamnă că nu am mai discutat și aspectele care pot fi îmbunătățite. Mă ajută foarte mult ieșirile în teritoriu, pentru că îmi dau seama și mai bine unde trebuie să iau decizii manageriale și unde colegii au nevoie de sprijin suplimentar (…)” , a concluzionat ministrul Muncii, Violeta Alexandru.