Gheorghe Catrinoiu, candidatul PNL la Primăria municipiului Fetești: „Nu apelez la populismul deșănțat folosit de alții, ci vreau să rezolvăm problemele reale cu care ne confruntăm”
Liberalul Gheorghe Catrinoiu, primar al municipiului Fetești timp de opt ani, în legislaturile 2008 – 2016, și-a anunțat recent candidatura la funcția de primar al localității, la alegerile locale din 27 septembrie 2020.
Motivul principal care l-a determinat să reintre în cursa electorală este legat de faptul că în ultimii patru ani proiectele pe care le începuse, unele dintre ele foarte importante pentru comunitate, „nu au fost finalizate, ci, de-a dreptul, irosite” de actuala administrație.
Gheorghe Catrinoiu a fost, timp de opt ani, un primar apreciat în comunitate pentru proiectele pe care le-a derulat sau care erau în curs de implementare, chiar dacă au existat perioade în care nu a reușit să facă tot ce își propusese pentru Fetești, din cauza unor conjuncturi economice și politice.
Mandatul l-a început intrând direct în criza mondială din 2008-2009. Nu a avut niciodată sprijinul unui Guvern și nici măcar al Consiliului Județean Ialomița. În aceste condiții, cu un buget auster, s-a descurcat cum a putut și a reușit să dea în folosință, în 2011, un spital municipal cu 150 de paturi (după 20 de ani de la începerea construcției!), a realizat un campus școlar modern, a asfaltat 32 de străzi, a construit o piață, a modernizat piațeta gării, a reabilitat o clădire în zona fostului spital și a transformat-o în locuințe sociale, a modernizat mai multe școli și multe altele. În plus, în 2016, avea mai multe proiecte aprobate, finanțate, care doar trebuiau puse în practică, începând de la asfaltări, reabilitări ale rețelelor de apă și canal, de extindere a rețelei de distribuție a gazelor. Este normal să existe și nemulțumiri ca urmare a unor decizii (ne)luate la un moment dat, forțat sau nu de împrejurări. Este normal să existe disconfort atunci când proiectele sunt puse în practică. Mai ales în cazul celor majore. Însă, în 2016, feteștenii prinși în mirajul promisiunilor altor politicieni, „l-au taxat” pe Gheorghe Catrinoiu la vot.
„Am înțeles mesajul dumneavoastră din 2016, dar sunt absolut sigur că experiența acumulată în cei 8 ani de administrație va face ca următorul mandat să reprezinte cu adevărat schimbarea în bine de care noi, feteștenii, avem atâta nevoie: infrastructura sănătoasă, investiții directe care să creeze locuri de muncă, o educație de calitate și un sistem de sănătate performant. Cu alte cuvinte, un trai mai bun pentru toți feteștenii! Cei care m-au îndemnat să candidez au fost prietenii, cei dragi și apropiați, partenerii, echipa, oamenii. Aș vrea să știți că am predat noii conduceri PSD, în 2016, proiecte aprobate care urmau doar să fie puse în practică și iată doar câteva exemple: asfaltări pentru 36 de străzi (un total de 20 de km), proiecte care modernizau liceele, școlile și grădinițele. Am lăsat proiectele pentru reabilitarea rețelelor de apă și canal, de extindere a distribuției de gaze și a rețelei de iluminat public. După o perioadă de așteptări am constatat că totul rămăsese la faza inițială, iar, de câteva luni încoace, PSD mimează că este interesat de soarta noastră, a feteștenilor, încercând să cosmetizeze două-trei artere rutiere. De aici pornește dezamăgirea mea, pentru că, având la dispoziție toate proiectele inițiate de mine și de echipa PNL, actualii lideri ai orașului nostru doar ar fi trebuit să continue derularea acestora conform calendarului, dar, din păcate pentru urbea noastră, acest lucru nu s-a întâmplat. Observ, cu mâhnire, că după patru ani de conducere PSD, orașul a încremenit în praf și în trecut, iar oamenii au îmbătrânit prematur, s-au întristat, iar pe străzile noastre puțini mai zâmbesc. Dragi feteșteni, nu vă lăsați amăgiți de propaganda PSD-istă! S-au obișnuit să ne arunce praf în ochi, să ne țină în sărăcie și deznădejde. România trece prin momente dificile, pandemia a lăsat răni mari în economia noastră. PNL și-a asumat trecerea și reconstrucția României după această criză mondială. Însă aici, la noi acasă, putem să ne gospodărim așa cum ne dorim: să avem grijă de copiii noștri, așa cum merită fiecare dintre ei, să avem grijă de orașul nostru, să dăm la o parte nemunca și necinstea și să construim o comunitate fericită. Pentru asta, am nevoie de încrederea și sprijinul dumneavoastă. De aceea, vă rog să îmi acordați șansa de a fi primar al orașului și promit că nu vă voi dezamăgi. Voi rămâne până la capăt alături de oameni, alături de nevoile și de grijile dumneavoastră! Îmi doresc ca împreună, noi, feteștenii, să construim viitorul și să reclădim speranța!”, a transmis Gheorghe Catrinoiu.
Municipiul Fetești are multe probleme, iar în ultimii ani acestea s-au acutizat. Nu este singura localitate care se confruntă cu astfel de situații. Oamenii sunt revoltați că încă sunt foarte multe străzi de pământ sau doar pietruite, că în oraș străzile principale arată la fel de rău ca la periferie, că sunt doar „spoite” cu un strat de asfalt sau că lucrările sunt de proastă calitate. Lipsa investitorilor și, implicit, a locurilor de muncă, salubritatea precară, apa, lipsa unor perspective pentru tineri sunt doar câteva dintre probleme care cer rezolvare. Iar acum, în perioada premergătoare alegerilor, au început să fie readuse în atenția publică.
Gheorghe Catrinoiu încearcă să le răspundă direct tuturor celor care vor să se implice în viața comunității, care au nelămuriri cu privire la unele proiecte sau care îl critică pentru deciziile luate la un moment dat, explicându-le, pas cu pas, pe pagina sa de Facebook, care au fost rațiunile care au dus la astfel de decizii și ce poate face în continuare dacă va fi ales.
„Vreau să se termine odată pentru totdeauna cu minciunile, cu acuzele false, cu denigrarea și cu jignirile. Voi răspunde la toate întrebările și la toate neclaritățile pe care le aveți”, sublinia Gheorghe Catrinoiu.
Prima problemă abordată a fost cea a apei furnizate în municipiu și cum s-a ajuns la acceptarea actualei companii.
„Când am ajuns în anul 2008 la Primăria Municipiul Fetești, după 8 ani de dezastru administrativ al PSD, am găsit un dezastru și la societatea de apă și canal a Primăriei Fetești Aqua Termo, care avea la momentul acela aproape65 de miliarde lei datorii către diverși furnizori. Societatea Aqua Termo nu avea utilaje proprii, materiale și piese de schimb necesare pentru reparații, iar conducerea de la vremea respectivă încheia fel de fel de contracte păguboase cu firmele de casă ale PSD, care căpușau acest serviciu. Nu existau bani pentru reabilitarea rețelei de apă și canalizare care era foarte veche, din acest motiv existau foarte multe avarii, nu exista stație de epurare, apa menajeră deversându-se direct în Dunăre, nu peste tot exista rețea de apă și canalizare. Să ne aducem aminte că apa era furnizată cu program, oamenii de la blocuri păstrând apa în cadă pentru necesitățile zilnice, iar cei de la case fiind nevoiți să își facă bazine de apă. Gândiți-vă la pierderile care erau în rețea la acea dată. Acele pierderi însemnau mulți bani. Aceasta fiind situația, exista așadar o problemă pe care trebuia să o rezolvăm. Din păcate, legislația națională nu permitea la acea dată, cum nu permite nici acum, ca UAT-urile să acceseze fondurile europene pe partea de apă și canal, ci numai asociațiilor de dezvoltare. Așa că în iunie 2009 Consiliul Local al Municipiului Fetesti hotărăște aderarea la Asociația de dezvoltare Aqua Ialomița, înființată în anul 2009, un operator județean care trebuia să furnizeze în tot județul serviciile de apă și canal. Consilierii locali PSD sunt singurii care se opun aderării municipiului Fetești la Aqua Ialomița. Nu am înțeles la acel moment de ce aceștia se opun, în măsura în care ne confruntam cu acele probleme. Din păcate, Asociația Județeană, pentru că nu avea susținerea politică a conducerii județului Ialomița de la acea dată, respectiv PSD Ialomița reprezentat de domnul Ciupercă, are viață foarte scurtă. La fel, nu am înțeles de ce se dă cu piciorul șansei de a accesa fonduri europene. Dată fiind situația, la 29 septembrie 2009, Consiliul Local al Municipiului Fetești hotărâște cu unanimitate de voturi aderarea Municipiului Fetești la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Apă – Canal Constanța – RAJA. Vă spun că la momentul acela Consiliul Local Fetești era format din consilieri de la PSD, PDL, PRM și PNL. (…) Toți au votat”, a explicat Gheorghe Catrinoiu.
Gheorghe Catrinoiu susține că trebuie modernizată întreaga rețea de apă pentru a nu mai curge cu rugină și pentru a fi dimensionată la nevoile actuale ale consumatorilor, trebuie continuată rețeaua de canalizare pe toate străzile și că se va lupta să se contorizeze apa uzată la locuințele de la curte pentru a nu mai plăti și apa care nu se scurge în rețeaua de canalizare.
„Nu apelez la populismul deșănțat folosit de alții, ci vreau să rezolvăm problemele reale cu care ne confruntăm. Nu mă ascund după nerealizările altora, ci vreau să le rezolv. Nu vreau să mă plâng de greaua moștenire, dar trebuie spus adevărul”, a mai spus Gheorghe Catrinoiu.