Focar de infecție cu COVID-19 la o biserică din Fetești
Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Ialomița au confirmat astăzi, 1 iulie, în cadrul unei conferințe de presă, că în municipiul Fetești există un focar de infecție cu noul coronavirus într-o biserică din Parohie, patru persoane fiind deocamdată confirmate cu COVID-19, respectiv preotul, soția acestuia și alți doi din cadrul personalului administrativ, aceștia fiind simptomatici.
Totodată, reprezentanții DSP Ialomița au în atenție situația altui preot din aceeași parohie care, deși are simptome specifice, refuză testarea, alegând să se autoizoleze domiciliu împreună cu familia.
„Celălalt preot din aceeași parohie s-a autoizolat la domiciliu de peste două săptămâni, este simptomatic din 12 iunie. S-a adresat medicului de familie pentru laringofaringită acută, dar refuză testarea și orice altă măsură. Preotul are opt copii și este împotriva oricărui test sau vaccinare. Primul caz a fost confirmat în 27 iunie. Sunt deocamdată patru cazuri confirmate, plus acest caz suspect de care nu știm mare lucru pentru că nu prea este deschis la discuții și niște contacți care au fost testați”, a declarat dr. Mihaela Dumitrescu, medic șef departament Supraveghere Sănătate Publică din cadrul DSP Ialomița.
În cadrul conferinței de presă, reprezentanții DSP Ialomița au făcut un scurt bilanț al situației din județul Ialomița, în contextul evoluției pandemiei cu noul coronavirus.
Astfel, în județul Ialomița s-au înregistrat, până la finele lunii iunie, 430 de persoane confirmate cu COVID – 19, primul caz fiind confirmat în data de 14 martie, la o persoană aflată în carantină instituționalizată.
Dintre cele 430 de cazuri confirmate, doar 10 cazuri s-au înregistrat la persoane aflate în carantină instituționalizată, unul dintre acestea ducând la decesul pacientei respective. Numărul total al persoanelor carantinate în județ până acum a fost de 1.104. Totodată, sunt în izolare la domiciliu în urma anchetelor epidemiologice sau de la frontieră peste 2.000 de persoane.
Din numărul total de cazuri confirmate, 373 s-au vindecat, 25 au decedat ca urmare a infecției COVID 19, iar 32 se află încă internate în spitale de boli infecțioase.
Numărul total de teste RT-PCR recoltate și efectuate în laboratoarele din București și Spitalul Județean de Urgență Slobozia este de 6.427, dintre care 806 pozitive, 5.509 negative și 112 în așteptarea rezultatului.
Numărul de persoane testate este de 4.071, dintre care 454 pozitive, 3.505 negative și 112 în așteptarea rezultatului. Acest număr este mai mare decât cel al cazurilor confirmate din județ, deoarece include și 34 de cazuri care au domiciliul în județul Ialomița (unde s-au recoltat și probele), dar incubația în alte județe și ca urmare au fost preluate de județele de incubație (Ilfov și Mureș).
Repartiția pe medii de rezidență (urban/rural) a cazurilor confirmate, fiind luată în considerare localitatea de incubație (deoarece aceasta determină și apartenența cazurilor la un anumit județ sau focar), este următoarea: Urban – 255 de cazuri (16 decese), Rural – 175 (9 decese).
Pentru localitățile urbane, unde s-au înregistrat și cele mai multe cazuri pe localitate, situația numărului de îmbolnăviri se prezintă astfel: Slobozia – 18 cazuri (1 deces), Urziceni – 125 de cazuri (1 deces), Fetești – 31 (2 decese), Țăndărei – 74 de cazuri (11 decese), Amara – 2 cazuri (1 deces), Fierbinți – 5 cazuri, niciun deces.
În această perioadă s-au înregistrat mai multe focare de infecție COVID 19 în mai multe localități din județ și în unele colectivități.
Una dintre cele mai afectate localități a fost orașul Țăndărei, care a fost o perioadă și în carantină. Data debutului a fost 22 martie, iar data ultimului caz 10 iunie. Numărul total al cazurilor de incubație în localitatea Țăndărei confirmate până în prezent este de 74, dintre care 11 cazuri de deces. Dintre cele 74 de cazuri, 62 s-au vindecat, 11 sunt decedate și 1 este încă internat.
Opt dintre cele 74 de cazuri s-au înregistrat la personalul sanitar, 4 la personalul din cadrul Spitalului orășenesc Țăndărei (3 asistente, dintre care una a decedat, și o îngrijitoare) și 4 asistente medicale din Substația de Ambulanță din Țăndărei.
La Urziceni, data debutului a fost tot 22 martie, iar data ultimului caz 04 iunie. Numărul total al cazurilor cu incubație în localitatea Urziceni, confirmate până în prezent, este de 125, dintre care un caz decedat ca urmare a infecției COVID 19. Dintre cele 125 de cazuri, 114 s-au vindecat, 1 este decedat și 7 încă sunt internate. 8 dintre cele 125 de cazuri s-au înregistrat la personalul sanitar, 4 asistente medicale și 4 infirmiere din cadrul Spitalului municipal Urziceni.
Trebuie menționat faptul că numărul ridicat de persoane la Urziceni este cauzat și de faptul că la o fabrică de confecții, C&M Yntact Fashyon SRL Urziceni, au fost depistate, începând din 29 mai și până pe 04 iunie, 21 de cazuri de infectare, neînregistrându-se decese. Persoanele sunt încă internate.
O altă localitate aflată în atenția autorităților este Bărbulești – data debutului 06 aprilie, data ultimului caz 5 iunie. Numărul total al cazurilor cu incubație în localitatea Bărbulești confirmate până în prezent este de 101, dintre care trei au decedat ca urmare a infecției. Dintre cele 101 cazuri, 96 s-au vindecat, 3 au decedat și două sunt încă internate.
În ceea ce privește Centrul de Dializă Fresenius Slobozia, care a fost în perioada situației de urgență în atenția mass-media, însă comunicarea informațiilor a lipsit din partea autorităților, din 28 martie și până pe 15 aprilie numărul total al cazurilor depistate acolo a fost de 17, dintre care un deces, restul fiind vindecate. Trei dintre cele 17 cazuri s-au înregistrat la personalul sanitar auxiliar, un tehnician medical și doi ambulanțieri ai firmei private care asigura transportul dializaților.
Director executiv al DSP Ialomița, Dan Noel, susținea că, din fericire, în căminele de bătrâni din județul Ialomița nu au existat cazuri de infectare.
„Personalul care asigură îngrijirea bătrânilor, a copiilor, este testat din două în două săptămâni, o nouă rundă desfășurându-se în această perioadă. Se testează conform metodologiei, tocmai în ideea de a evita contaminarea persoanelor din cămine pentru ca situația să nu devină alarmantă”, a spus acesta.
Totodată, Dan Noel susține că Spitalul Județean din Slobozia are un aparat performant de testare, complet automat, cu extracție automată, neexistând pericol de infectare accidentală pentru personalul medical care lucrează acolo și, în plus, oferă rezultatul foarte repede.
În altă ordine de idei, reprezentanții DSP au atras atenția medicilor de familie că vaccinarea antirujeolică este necesară, existând sancțiuni drastice în cazul nerespectării termenelor de vaccinare a copiilor. O astfel de sancțiune a primit un medic din Făcăeni, o amendă de 5.000 de lei… În județul Ialomița nu există cazuri de rujeolă, susțin reprezentanții DSP Ialomița.