Spitalul municipal Fetești, monitorizat de Avocatul Poporului pe tema COVID19. Spitalele, considerate „spații de detenție”, iar pacienții „persoane private de libertate”
Spitalul municipal „Anghel Saligny” din Fetești a anunțat astăzi, 11 iunie, printr-o notă de informare, pacienții și aparținătorii acestora că unitatea spitalicească este monitorizată de către Instituția Avocatul Poporului pe tema COVID 19, având în vedere faptul că este spital suport pentru pacienții testați pozitiv sau suspecți cu virusul SARS CoV2.
„Având în vedere situația excepțională creată în România de epidemia de coronavirus COVID 19, cu impact deosebit asupra mediului spitalicesc, în vederea asigurării demnității pacienților testați pozitiv sau suspecți cu virusul SARS CoV2, având în vedere drepturile fundamentale ale acestora, vă facem cunoscut că unitatea noastră, Spitalul municipal „Anghel Saligny” Fetești – spital suport pentru pacienții testați pozitiv sau suspecți, potrivit Ord. 555/2020, modificat prin Ord. 623/2020, este monitorizată de către instituția Avocatul Poporului. Precizăm că potrivit Protocolului Operațional la convenția împotriva torturii și a altor tratamente cu cruzime, inumane sau degradante și legea 35/1997 privind organizarea și funcționarea instituției, Avocatul Poporului are acces la toate informațiile ce privesc tratamentul aplicat persoanelor private de libertate și condițiile asigurate acestora. În acest context, vă facem cunoscut că puteți accesa și completa un chestionar întocmit de MNP, direct pe site-ul instituției Avocatul Poporului”, se arată în nota semnată de managerul interimar Liviu Patrichi.
Avocatul Poporului: Pacienții nu au posibilitatea refuzului internării, deci sunt persoane lipsite de libertate
Avocatul Poporului, Renate Weber, a trimis spitalelor din țară o înștiințare potrivit căreia acestea vor fi monitorizate prin „Domeniul privind prevenirea torturii și a altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante în locurile de detenție”.
Renate Weber susține că orice loc în care o persoană este lipsită de libertate, de unde nu poate pleca prin propria voință, este considerat spațiu de detenție, iar având în vedere faptul că persoanele testate pozitiv cu noul coronavirus, asimptomatice sau suspecte, internate în spital nu pot părăsi unitatea spitalicească decât în baza deciziei unei autorități și nu pot refuza internarea, sunt considerate persoane private de libertate.
„În contextul actual, trebuie avut în vedere faptul că persoanele internate în spitalele Covid nu au posibilitatea părăsirii acestora decât în baza deciziei unei autorități. Mai mult decât atât, în aceste spitale sunt internați atât pacienți simptomatici, dar și asimptomatici și suspecți de Covid, aceștia neavând posibilitatea refuzului internării. În baza mandatului și în aplicarea acestuia, MNP are obligația să monitorizeze tratamentul aplicat oricărei persoane aflate în locurile de detenție, iar prin activitatea de monitorizare se dorește asigurarea că persoanelor internate le sunt respectate drepturile fundamentale, dar și demnitatea.
În activitatea noastră de monitorizare am solicitat mai multe informații și documente și am solicitat ca pacienţii să fie informați cu privire la desfășurarea monitorizării spitalului de către Avocatul Poporului, dar și cu privire la posibilitatea de a accesa și completa on line un chestionar întocmit de instituţia noastră”, a precizat Avocatul Poporului.
Guvernul solicită Avocatului Poporului să retragă solicitările transmise spitalelor: „Pacienții nu sunt deținuți, iar medicii nu sunt torționari”
Guvernul României a solicitat astăzi, 11 iunie, Avocatului Poporului, să retragă solicitările transmise spitalelor în care sunt internate persoane diagnosticate cu COVID-19 de a comunica informații și documente justificative legate de modul în care sunt tratați pacienții și de organizarea instituțiilor spitalicești.
„Executivul apreciază implicarea Avocatului Poporului în monitorizarea respectării drepturilor și libertăților cetățenești care derivă din legislația națională, precum și din tratatele internaționale la care România este parte. Totuși, asimilarea spitalelor destinate tratamentului SARS-COV-2 cu locurile de detenție este o deformare a realității, o alăturare de rea credință a unor situații care nu au nimic în comun. Pacienții nu sunt deținuți, iar medicii și întreg corpul medical nu sunt torționari, așa cum s-ar putea înțelege din anunțurile pe care spitalele ar trebui să le afișeze în locuri vizibile la solicitarea Avocatului Poporului. Considerăm că astfel de mesaje pot fi interpretate ca o formă de presiune inutilă asupra personalului medical care asigură tratarea bolnavilor de COVID-19 și creează, în egală măsură, percepții negative pacienților și familiilor acestora. Pacienții din România sunt protejați de Legea drepturilor pacienților nr. 46/2003, iar scopul internării unei persoane depistată pozitiv de COVID-19 este acela de a limita răspândirea virusului. Apreciem efortul depus în această perioadă de personalul medical în contextul crizei COVID-19 și găsim injustă orice acțiune care pune sub semnul întrebării, fără justificare, activitatea acestuia.”, se precizează în comunicatul Guvernului.